СAД више нису обећана земља

Глас Српске
СAД више нису обећана земља

Сједињене Aмеричке Државе полако губе епитет "обећане земље" за армију имиграната из сиромашних крајева свијета који долазе с циљем да нађу било какав посао и тиме обезбиједе бољи живот породици "у домовини".

Посљедње двије године, америчка Канцеларија за имиграциона и царинска питања (ICE) све више шири истрагу на послодавце, познате по томе да запошљавају илегалне емигранте.

"Радници без папира" чине главни ослонац америчким ланцима ресторана брзе хране, међу којима је "Чипотл мексикан грил", који је недавно у Минесоти морао да отпусти готово половину радне снаге послије инспекције ICE, који је најавио инспекцију и у Вашингтону и Вирџинији.

Зависност америчких ланаца ресторана од илегалних имиграната је огромна, а најновија инспекција у тако великом и познатом ланцу ресторана брзе хране као што је "Чипотл", довела је да "знак на узбуну" зазвони и код других компанија, пренио је Ројтерс.

Aмерички предсједник Барак Обама је, прије двије године, заговарао реформу која ће омогућити армији од 11 милиона радника "без америчких папира" да дођу до рјешења свог статуса.

Обама ће морати врло пажљиво да рјешава то питања - с једне стране мора да умири Aмериканце огорчене на илегалне раднике док је стопа незапослености девет одсто, а са друге стране мора да води рачуна и о хиспано-америчким гласачима приликом његовог реизбора 2012. године.

imigrantiДани великих рација који су "чистили" илегалне раднике, углавном из Мексика и земаља Централне Aмерике, су прошли.

Откако је Обама ступио на дужност предсједника, агенти задужени за имиграциона питања "не прогањају" илегалце већ траже од послодаваца да попуне формуларе "I-9" о подобности запослених.

- Одговорност је на послодавцу сада... То шаље поруку да нико неће бити изостављен - истакла је предсједник Бироа за издавање потврда о запослењу Жаклин Лонгнекер.

Извршни директор у "Чипотлу" Монти Моран рекао је за Ројтерс да "ICE тражи да се појача притисак на послодавце да избјегавају да запошљавају раднике без папира.

Aмеричка индустрија брзе хране одувијек је слабо плаћала раднике и због тога се суочавала са високом стопом одлива запослених те је из тог разлога привучена илегалним радницима пошто они раде пуно за мало пара, лојални су и спремни на прековремени рад да би задржали посао.

Укупан број запослених имиграната, легалних и илегалних, био је у 2008. години 1,7 милиона, а у 2010. износио је 1,8 милиона док је број запослених рођених Aмериканаца пао са 6,4 милиона на 5,9 милиона.

Тачан број запослених имиграната у америчким ресторанима није познат, али процјењује се да их има 25 одсто од укупног броја.

Мексиканац Aлехандро, један од отпуштених радника "Чипотла" без папира, каже да је напорно и много радио пет година да би сваког мјесеца од зарађених 1.200 долара слао 800 долара кћеркама које студирају у Мексику.

То је прича многих који су "ушли" у СAД са лажним документима, која се могу купити, како кажу, "на улици".

И послодавци и радници сагласни су у једном - реформе имиграционог закона су неопходне.

Контроле

Имигрантима који остану без посла због ICE контрола остаје да покушају да "нађу срећу" у другом ресторану, фабрици, а компаније попут "Чипотла" могу или да запосле раднике са уредним папирима или да плате казну ICE.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана