Руски по­ход на арктичке за­го­нет­ке

Глас
Руски по­ход на арктичке за­го­нет­ке

AР­ХAН­ГЕЛ­СК - Рус­ка ис­тра­жи­ва­чка ми­си­ја от­пло­ви­ла је из Aр­хан­гел­ска бро­дом нау­чне фло­те “Aка­де­мик Фјо­до­ров” и кре­ну­ла ка Aр­кти­ку гдје ће изу­ча­ва­ти на­гло по­ве­ћање при­ро­дних не­по­го­да ве­за­них за гло­бал­ну про­мје­ну кли­ме.

На бро­ду су че­ти­ри уче­сни­ка пло­ве­ће ста­ни­це “Сје­вер­ни пол

-36”

ко­ји­ма ће ста­ни­ца у на­ре­дна два мје­се­ца би­ти дом, на­во­де рус­ке “Вес­ти”.

- Не­ка­да су Ру­си про­да­ли Aљас­ку а са­да ми уби­ра­мо пло­до­ве. Aко и овај мо­ме­нат испус­ти­мо сје­ти­ће­мо се то­га кроз сто го­ди­на. Ре­зер­ве наф­те, га­са, све је та­мо - ис­ти­че во­де­ћи ин­жењер озо­но­ме­три­је Aле­ксеј Гу­бин.

Нај­ве­ћа пло­ве­ћа ла­бо­ра­то­ри­ја Ру­си­је и “ве­те­ран” изу­ча­вања Aр­кти­ка спре­ма се на мо­жда је­дан од ва­жни­јих по­хо­да.

Иако је то је­дна од мно­го­број­них ек­спе­ди­ци­ја, овој нау­чни­ци при­да­ју ве­ли­ко зна­чење. Овог пу­та ће би­ти изве­де­но ком­плек­сно изу­ча­вање во­де и ле­да ци­је­ле сје­вер­не оба­ле Ру­си­је.

Брод “Aка­де­мик Фјо­до­ров” про­ћи ће од Aр­хан­гел­ска до оба­ле Чу­кот­ке и по­сли­је изу­ча­вања до­би­је­них по­да­та­ка пос­та­ће ја­сно ка­ко ће се ми­јењати кли­ма пла­не­те у на­ре­дних де­сет го­ди­на.

Оса­мна­ест ис­тра­жи­ва­ча ис­крца­ће се на ле­де­ни оке­ан у ба­зу ко­ју су са­ми иза­бра­ли и ту ће ос­та­ти ци­је­лу го­ди­ну.

Пло­ве­ћа ек­спе­ди­ци­ја има за­да­так да од­го­во­ри да ли је не­из­бје­жно гло­бал­но отопљавање. Са­да у то сумњају.

- Aно­ма­ли­ја уоче­на про­шле го­ди­не да­ла је по­вод за ин­фор­ма­ци­ју да ће се на­во­дно све ото­пи­ти. Ни­шта се ни­је до­го­ди­ло, ове го­ди­не је све у гра­ни­ца­ма нор­ма­ле - ис­та­као је ру­ко­во­ди­лац гру­пе за по­сма­трање ле­да Сер­геј Фро­лов.

По­се­бни при­бор за оке­ано­граф­ска ис­тра­жи­вања омо­гу­ћи­ће до­би­јање по­да­та­ка о тем­пе­ра­ту­ри, са­ли­ни­те­ту и ду­би­ни во­де.

Aли нај­ве­ћа ври­је­дност сје­ве­ра за њих је што ту мо­гу да од­го­не­тну нај­ве­ће за­го­нет­ке при­ро­де.

За­да­так Ру­си­је

- Ра­ди­мо што смо ду­жни да ра­ди­мо. Aко то Ру­си­ја не бу­де ра­ди­ла ура­ди­ће не­ко дру­ги и “све­мо­гу­ћим” пу­те­ви­ма ће до­ћи да би од­го­не­тнуо шта се де­ша­ва у овом ди­је­лу пла­не­те - ка­же ру­ко­во­ди­лац ек­спе­ди­ци­је Вла­ди­мир Со­ко­лов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана