Рушевина без валуте, химне и заставе

Глас Српске
Рушевина без валуте, химне и заставе

Према коначним резултатима прошломјесечног референдума о отцјепљењу јужног дијела Судана од матице, готово 99 одсто становника јужног дијела земље изјаснило се за стварање самосталне државе, тако да ће 9. јула Јужни Судан постати најмлађа држава на свијету, а њен главни град Џуба - најмлађа престоница.

Јужном Судану је, међутим, поред пријестонице, потребна и валута, химна, застава и, прије свега, утврђивање границе како би за пет мјесеци почео да личи на праву самосталну државу.

Џуба је богата нафтом, али у њој не постоји ниједна амбасада, готово да нема путева, а локална архива смјештена је у шаторима.

Двадесет година ратовања хришћана са југа са претежно муслиманским сјевером земље, које је однијело преко два милиона живота прије постизања мировног споразума 2005. године, учинило је да Јужни Судан данас изгледа као велика рушевина, у којој је 85 одсто од око 8,7 милиона становника неписмено и изузетно сиромашно.

Прије него што отвори дипломатска представништва у свијету, Јужном Судану предстоје озбиљни преговори о утврђивању границе, питањима држављанства и права на експлоатацију нафте.

Нико, заправо, није сигуран колико Џуба има становника, јер су људи послије потписивања мировног споразума почели у великом броју да се досељавају и данас живе у насељима око града без путева, електричне енергије и канализације, пренио је Ројтерс.

Предсједник Судана Омар ал Башир подржао је недавно резултате референдума и рекао да жели да буде први који ће "југу" честитати државност.

Aмерички предсједник Барак Обама честитао је грађанима Јужног Судана и рекао да ће СAД званично признати ту државу у јулу.

Aмеричка државна секретарка Хилари Клинтон изјавила је да ће Судан бити повучен са листе држава које подржавају тероризам.

Већина Суданаца је незапослена и преживљава захваљујући продаји малих количина чаја или других намирница.

Према ријечима Нунуа Кумбе, министра за стамбену изградњу Јужног Судана, влада ће у идућим година покушати да привуче стране инвеститоре да би обновила земљу.

Џуба је била привлачна инвеститорима и раније, тако је група инвеститора из Енглеске, Јужне Aфрике и Кеније реновирала 2007. године једну кућу и хотел у коме ноћење сада кошта 275 долара.

Глумац Џорџ Клуни обишао је регион Aбјеј на граници сјеверног и јужног дијела Судана, који ће послије референдума бити припојен једном од та два дијела земље.

Клуни је објаснио и зашто се његова група за притисак ангажује у Судану.

- Ви видите хеликоптере поредане на граници, а знате да побуњеничке групе немају хеликоптере, бомбардере и тенкове. Тада постаје јасно да те групе раде како каже Влада. Наш посао је онда да покажемо доказе које имамо - каже Клуни.

Договор о граници

Зак Вертин, аналитичар из Јужног Судана који ради у оквиру Међународне кризне групе, изјавио је да је најважније постићи договор око границе и права на коришћење нафте јер је то најважнији услов за будуће добросусједске односе и избјегавање неког новог сукоба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана