Роне на сувом и бирају краљицу крава

М. Миљић, Ј. Бјелица
Роне на сувом и бирају краљицу крава

Код различитих народа и култура постоји читав низ необичних фестивала и ритуала. Неке од ових бизарних догађаја који се одржавају широм свијета обликовала је вјера, док се неки настали из чисте забаве.

Мали је број људи који ће дозволити да му преко дјетета, које нема ни годину прескачу људи, који су обучени у ђавола. Међутим, ова манифестација сваке године окупи мноштво Шпанаца. Осим овог традиционалног догађаја, много гори су они који подразумијевају тучу камењем, док фестивали бирања краљице крава и трка патака насмијава до суза.

Туча камењем и ношење живих у сандуцима

На свијету је много чудних и бизарних фестивала, а један такав се сваке године одржава у индијској покрајини Мадхџа Прадесх, послије којег су бројни учесници повријеђени. Ради се о традиционалној борби камењем између становника два села. Власти га већ годинама покушавају забранити, јер за собом оставља на стотине повријеђених, чак и мртвих, али им то не успијева. Једино што могу је да обезбиједе довољан број кола хитне помоћи на мјесту сукоба.

Шпански градић Лас Нивес познат је по несвакидашњем фестивалу. Сви који су у претходној години побиједили смрт, лијежу у ковчег и људи их носе улицама града. На тај начин се славе они који су били близу смрти, али су ипак преживјели.

Није важно да ли се радило о некој болести или несрећи, важно је да су главни актери параде сви они који су у протеклој години побиједили смрт.

Ови фестивали су толико посјећени да се на улицама окупи неколико хиљада људи. Цијела церемонија почиње код локалне цркве. Особа која је побиједила смрт лијеже у ковчег, а око ње се окупља родбина у свечаној одјећи. Они су и ти који носе ковчег. Посебна миса почиње у подне, а послије ње звоне црквена звона. Тада носачи однесу ковчег до гробља и направе неколико кругова око цркве. Када се церемонија заврши особе устају из сандука и свима причају своје искуство, а све завршава плесом којим се слави живот. 

Парада крава и трка патака

За туристе који за вријеме сезоне љетног одмора нису задовољили своју страст за путовањима, почетак јесени одлично је вријеме за упознавање са новим мјестима због низа бизарних фестивала који се одржавају широм свијета.

Један од оваквих јесењих фестивала организује регија Вале у Швајцарској, а ради се о томе да се краве ердингер, мале али агресивне “звијери”, међусобно нагуравају да би се одлучило која ће постати краљица стада.

Иако се ритуал одвија вијековима, швајцарски фармери организују ове “борбе” као туристичку атракцију од двадесетих година прошлог вијека и то сваког 30. септембра.

Живописна трка патака није нимало слична опасној шпанској трци бикова, али је многима веома занимљива. Заправо, такмичарке у трци између два моста уопште нису праве патке, већ жуте гумене играчке које се, иначе, углавном налазе у купатилима.

У овој јединственој трци која се одржава на ријеци Некар “учествује” више од 7.000 гумених играчкица, а власник побједнице осваја туристички ваучер вриједан 1.000 евра. Ту је и низ утјешних награда за остале учеснике.

Фестивал за љубав и прескакање преко дјеце

Градић Лисдун чувен је по бањама и традицији спајања парова. Будући да локалне Купидоне, који умјесто љубавне стрелице у рукама држе пинту “гиниса”, бије глас да могу да помогну у проналаску партнера, ово мјесто је у вријеме фестивала пуно самаца који трагају за љубављу.

Уз традиционалне ирске забавне садржаје, попут аматерске трке коња, на фестивалу се одржавају и модерни облици спајања парова као што су такозвани спид-дејтинг викенди. Овај чудни фестивал траје од посљедње седмице августа, па све до прве седмице октобра.

Сваке године у јуну, шпанско село Castriloo de Murcia домаћин је фестивала прескакања преко дјеце. Током самог чина мушкарац који се назива El Colacho обучен је у ђавола и прескаче преко дјеце која леже на душеку насред улице од којих ниједно није старије од годину. Овај фестивал одржава се поводом празника Тијелова, а потиче још из давне 1620. године. Сељани вјерују да се овим чином дјеца прочишћују од зла.

Котрљање сира низ бријег

У Великој Британији постоји један од најнеобичнијих фестивала, који засмијава људе до суза. Ријеч је о фестивалу у којем се колут сира котрља низ бријег. Колут сира тежак 3,5 килограма котрља се низ бријег Cooper's Hill, а бројни такмичари га покушавају уловити иако достиже брзину и до 112 километара на час. У теорији, побједник је онај који ухвати сир, а како се то још није догодило, потребно је “само” да такмичар први стигне до циља у подножју брда. Награда за најбржег је сир. С обзиром на то да је терен по којем се “лови” сир веома нераван, такмичари често падају, чиме је овај изазов још већи, а сами сносе ризик од тешких повреда главе, руку, ногу... Због тога се у подножју бријега налази неколико медицинских екипа у стању приправности да би повријеђене такмичаре што прије превезли у болницу. Ова традиција је стара двије стотине година.

Трка голих бициклиста  и скакање са стабла

Трка голих бициклиста одржава се широм свијета у знак протеста против зависности човјека од нафте и аутомобила, те у знак прославе љепоте људског тијела. Бициклисти често осликавају своја тијела и бицикле, те тако привлаче пажњу свијета.

На острву Ванату врло је популаран “спорт” нагол или у преводу роњење на сувом. Ради се о такмичењу у којем са 30 метара високе платформе скачу мушкарци, при чему су им за глежњеве ногу привезане лијане са стабала дрвећа која се налазе у близини.

Становници Ванатуа вјерују да ће скакачи на тај начин постати снажнији и здравији, али и на тај начин показују своју мужевност.

Са лудоријама привлаче пажњу

Социолог Биљана Милошевић рекла је да сви бизарни фестивали немају традиционалне коријене.

- Један дио бизарних фестивала нису наслеђе традиције. Наследни су само они који одсликавају поједине културе, народе и нације - истакла је Милошевићева.

Она је нагласила да су неки фестивали основани у новије вријеме и у вези су са савременим животом живљењем.

- Бизарни фестивали који су традиционални донекле су и оправдани, јер на неки начин одсликавају старије вриједности, народ и вредновања и људи који живе у садашње вријеме могу се упознати са тим обичајима и ритуалима - нагласила је Милошевићева.

Према њеним ријечима новим бизарним фестивалима, који су на неки начин лудорије, људи желе привући пажњу на себе, па чак на извјестан начин и зарадити на тај начин.

Вегетаријанци

Највеће тајландско острво Пукет, названо “бисер југа”, изгледа спектакуларно током вегетаријанског фестивала, који слави кинеска заједница. Догађај означава почетак мјесеца таоистичког великог поста, када побожни таоисти избјегавају да једу месо и све месне прерађевине. Фестивал почиње културним догађањима у пет кинеских храмова. Најважнија локација је храм Јуи Туи, модерни анекс најстаријег кинеског храма у Пукету.

Парада жена сирена

На њујоршком Loney Islandu још од 1983. године се одржава парада у којој се појављује велики број жена које су обучене као морске сирене. Ова парада своје коријене вуче још са почетка 20 вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана