Родитељи моле школе да забране телефоне: Дјеца се снимају и играју игрице у тоалету

ГС
Родитељи моле школе да забране телефоне: Дјеца се снимају и играју игрице у тоалету

Чак пет основних школа из различитих дијелова Србије недавно се похвалило да су укинули мобилне телефоне.

Поред основних школа “Доситеј Обрадовић” у Пожаревцу, „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу, “Бранко Радичевић” из села Уљма код Вршца, још двије школе су одлучиле да примјене мјере забране употребе мобилних телефона у својим просторијама. У питању су Основне школе “Драган Лукић” на Новом Београду и “Аксентије Максимовић” у селу Долово.

Оно што им је свима заједничко је да је иницијатива за укидање телефона кренула од самих родитеља. Како у ОШ “Драган Лукић” кажу, родитељи су свјесни да њихова дјеца злоупотребљавају ове уређаје, да снимају једни друге и то потом каче на друштвене мреже.

– Забрану коришћења телефона у школи покренули су родитељи на седници Савјета родитеља 23. јуна. године. Разговарано је о употреби телефона у школи, гдје су родитељи упознати са чињеницама да ученици користе телефон за вријеме наставе, да га злоупотребљавају приликом провјере знања, да играју игрице у тоалету за вријеме часа, да снимају једни друге и снимке дијеле по друштвеним мрежама. Родитељи су се такође жалили на злоупотребе телефона, снимања, дискриминацију и узнемиравање на ђачким групама. Након размјене мишљења, родитељи су донијели једногласну одлуку да се предложи забрана коришћења телефона у школи – објашњавају у овој школи.

Наставничко вијеће је подржало приједлог родитеља. А потом је разматрано и како то да  се спроведе у дело. Један од модела је остављање телефона у кутије на првом часу. Други модел је да ученици искључе телефоне када уђу у школу, држе их у торбама и укључују када пођу кући.

– Договорено је да у почетку примјењујемо други модел и испратимо поштовање одлуке о некоришћењу телефона, па да у наредном периоду коригујемо недостатке или пређемо на модел остављања телефона у кутије – наводе у школи.

Иначе, коришћење телефона на часу подлијеже санкцијама, спада у лакшу повреду обавеза ученика, и подлеже васпитним мерама. С друге стране, злоупотреба телефона у циљу преваре на контролном задатку спада у теже повреде обавезе ученика, за које је предвиђено покретање дисциплинског поступка и изрицање васпитно-дисциплинских мера – укори директора и наставничког вијећа.

– Договорено је да све хитне и битне позиве у току наставе ученици могу да обаве са телефона одјељењског старешине, директора или помоћника директора. Све поруке које родитељи имају за дјецу, биће приказане чим укључе телефон – кажу у ОШ “Драган Лукић”.

Све ове мере, додају, су најављене у најбољем интересу ученика јер су и наставници, а и родитељи, установили да ученици превише времена проводе користећи телефон у различите сврхе.

– На великом одмору видимо ученике како свако гледа у свој телефон, евентуално да двоје гледа у исти, уместо да овај најлепши период у животу, проведу у дружењу, игри и забави. Такође снимање ученика у различитим ситуацијама, објављивање снимака на друштвеним мрежама, „избацивање“ ученика из разних виртуелних група је проблем који спада у дигитално насиље, који у овим најосетљивијим годинама оставља последице на њихову психу – пише у саопштењу ове школе.

И основна школа “Аксентије Максимовић” у селу Долово, донела је ову меру и она је према речима једног од родитеља ђака имала позитиван ефекат.

– Моја ћерка је четврти разред, а син ми је други. Прошле године је било забрањено ношење телефона, док су за паметне сатове неки учитељи били блажи па су деца носила. Ове године, кад конкретно нисмо добили обавештење да је забрањено, али свакако не дајем деци да носе телефоне. Сатиће носе, али их држе у ранцу, јер морам да се чујем са њима – каже Ивана Ивковић, мајка два школараца из Долова.

Како и сама каже, то је по њој добра одлука да деца не носе мобилне телефоне у школу јер они деци одвлаче пажњу од учења.

– Сматрам да је то исправна одлука, сатови су ми донекле добра опција, али телефон никако. Моја ћерка има телефон, док син нема и неће га скоро добити. Мислим да је то за децу јако лоше, јер им одвлачи пажњу од учења, а знамо због чега се иде у школу. Као родитељ, могу да кажем да нисам срећна због оволике количине дигитализације, јер гледам децу која су константно на телефонима, таблетама и рачунарима што је за њих јако лоше – каже мајка Ивана.

Подсетимо, у марту месецу прокупачка Основна школа „Ратко Павловић Ћићко“ забранила је држање мобилних телефона током наставе.

Директорка школе Весна Тодоровић изјавила је тада за наш портал да је сама иницијатива потекла од одељенских старешина, а разлог је што ђаци снимају другу децу, наставнике, а затим непримерени садржај објављују на друштвеним мрежама.

– Ја као директорка, заједно са наставницима, скретала сам пажњу да се деца оглушују о то правило. То у кодексу јасно пише: “забрањена употреба мобилних телефона, сем у едукативне сврхе”. Проблем је у томе што данас сви користе друштвене мреже и што дјеца то злоупотребљавају, снимају свашта и каче непримерени садржај на њима. Пошто смо дошли до таквих снимака које су објављивала деца, донијели смо одлуку да дјеца могу да користе мобилне телефоне само у едукативне сврхе – изјавила је Весна Тодоровић.

Такође, истог мјесеца, ђацима Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Пожаревцу забрањено је да користе мобилне телефоне у школи.

Да изненађење буде веће, ова иницијатива потекла је баш од њих и подржали су је једногласно.

– Родитељи већ годину дана уназад о томе размишљају. Заједнички смо донијели одлуку на иницијативу Савета родитеља. Сви су били сагласни, да не кажем да су једва дочекали, чак нико није био уздржан – испричала нам је тада директорка Ивана Јоксимовић, пише Телеграф.

Прошле недјеље и Основна школа “Бранко Радичевић” из села Уљма код Вршца увела је ову мјеру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана