Родерик Мур: У правосуђу БиХ велики проблем јесте корупција

Мирјана Кусмук
Родерик Мур: У правосуђу БиХ велики проблем јесте корупција

Питања правосуђа увијек су за земље кандидате за приступ у ЕУ најтежа питања. Слажем се да правосудне институције у овој земљи имају великих проблема када се ради о корупцији у њима. Свако ко прекрши закон било да је судија, тужилац или политичар треба да буде кажњен.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" први замјеник високог представника у БиХ Родерик Мур.

Мур је три дана провео у Бањалуци, а каже да је посебно одушевљен Инвестиционом конференцијом. Као Aмериканцу импонује му предавање једног америчког професора и долазак инвеститора из СAД.

Мур не наговјештава ни скори одлазак OHR-а, ни крај супервизије. Каже да све зависи од политичке климе и договора РС и ФБиХ.

Остаје при ставу да је Влада ФБиХ легална, а као одговор хрватским политичарима на примједбу да их "OHR не чује", објашњава поновно отварање канцеларије у Мостару.

* ГЛAС: Када се очекује одлука Европске комисије о IPA фондовима. Да ли имате информације да ли ће Влада ФБиХ прихватити ревидирану листу и компромисни приједлог РС?

МУР: То је питање које се тиче ЕУ, јер високи представник Валентин Инцко нема више улогу специјалног представника ЕУ. Могу вам само рећи да је неколико водећих политичара РС изразило забринутост због ове ситуације, а такође и наду да ће се ово питање разријешити на корист свима.

* ГЛAС: Питер Соренсен преузео је дужност шефа делегације ЕУ и специјалног изасланика ЕУ у БиХ, а поред тога остао је да постоји и OHR. Он се није трансформисао у канцеларију ЕУ како је било предвиђено 2002. године. Због чега?

МУР: Заиста смо одушевљени што је Питер Соренсен овдје с нама, јер је то дипломата од репутације који има широко знање у вези са регионом. Што се тиче заједничког присуства и постојања обје организације, рекао бих да је то логично. И апсолутно је јасно да ће Соренсен и његов тим напорно радити да би постигли онај циљ на којем смо ми радили, а то је да се БиХ креће путем ЕУ. И он ће у том смислу добити пуну подршку цијелог OHR-а и Савјета за примјену мира.

* ГЛAС: Да ли се мандати изасланика ЕУ и OHR-а преклапају, јер није баш јасно како ће дјеловати ове двије институције?

МУР: Изасланик и шеф делегације ЕУ ће радити оно што сам рекао, а то је да помогне овој земљи да креће на путу ка ЕУ, а OHR је ту да обезбиједи имплементацију Дејтонског споразума. Временом као што је и предвиђено OHR би једноставно требало да оде одавде.

* ГЛAС: Ко располаже бонским овлашћењима, Соренсен или Инцко и у ком обиму?

МУР: Високи представник ће располагати тим овлашћењима које је добио по Aнексу 10 Дејтонског споразума.

* ГЛAС: Валентин Инцко недавно је рекао да ће "OHR остати у БиХ све дотле док не престане оспоравање Дејтонског споразума и основних структура државе." Ко то оспорава Дејтон?

МУР: Мислим да је основни проблем то што не постоји заједничка визија у вези са будућности ове земље и њених структура. Aли са наше тачке гледишта, ситуација је јасна, БиХ је интегрална држава која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа.

* ГЛAС: Нисте ми одговорили на питање. Ко то доводи у питање Дејтонски споразум?

МУР: Постоје бројни виши званичници РС који су у више наврата спекулисали о евентуалном будућем колапсу државе БиХ. И то нису обични грађани, то су изабрани званичници и чије ријечи носе знатну тежину. Они употребљавају и фразе које нас брину као што је она да је БиХ "државна заједница".

* ГЛAС: Aли то су ријечи, то нису потези који "доводе у питање Дејтон"?

МУР: Да, то су у основи ријечи. Ми се надамо да оне неће бити преточене у акцију, јер посао међународне заједнице овдје је да ради по моделу - једна држава, два ентитета и три конститутивна народа. Као што је рекао господин Инцко, спремни смо да бранимо РС уколико буде пријетњи за њен опстанак, јер је РС неспорно дејтонска структура.

* ГЛAС: Непостизање договора око државне и војне имовине продужује рок трајању OHR-а. Шта када се испуне ти услови. Хоће ли остати и даље онај недефинисани услов о политичкој клими?

МУР: Што се тиче пакета 5+2, постојање пет специфичних циљева и два мало уопштенија услова, мислимо да је било напретка у испуњењу пет циљева. Када дође до тога да разговарамо о ова два услова, биће отворена дискусија у којој ће учествовати и OHR и УО Савјета за имплементацију мира и међународна заједница.

* ГЛAС: Шта се очекује на јесењој сједници PIC-а. Да ли је дефинисан дневни ред?

* МУР: Није дефинисан дневни ред, али та сједница може имати позитиван тон, а може имати и негативан, што зависи од развоја догађаја у идућим седмицама.

ГЛAС: Од чега конкретно?

* МУР: Сједница може имати негативан тон уколико рецимо не би било напретка у формирању Савјета министара, уколико такође не би било напретка у вези са пакетом реформи ЕУ и уколико би ЕУ дала негативан извјештај прије саме сједнице. Поред тога и високи представник пише извјештај УН у новембру. С друге стране, јесења сједница PIC-а могла би имати позитиван тон уколико би било напретка у формирању Савјета министара и у вези са ЕУ пакетом реформи.

* ГЛAС: A због чега је толики проблем Савјет министара, када су све друге институције формиране, а БиХ има Савјет који функционише у техничком мандату? Многи су спремни да кажу да ни Белгија, у којој је сједиште ЕУ, нема дуже од БиХ формирану извршну власт?

МУР: Ви сте у праву. Постоји власт односно Савјет министара у техничком мандату који функционише, али БиХ је парламентарна демократија и званичници који раде у том Савјету министара изабрани су прије пет година. Зар не би било демократски да имамо власт која би се састојала од изабраних званичника на основу воље народа?

* ГЛAС: Која странка или која политика је одговорна што је то тако?

МУР: И високи представник и ја и други међународни званичници сматрамо да највише одговорности за то сносе партије које су добиле највеће повјерење гласача. Са кредибилитетом можемо рећи да се БиХ суочава са много већим изазовима него рецимо Белгија коју сте поменули.

* ГЛAС: Постоји ли неслагање Брисела и OHR-а око политике у БиХ. Није тајна да Брисел није задовољан начином на који је формирана федерална Влада, иако је то OHR подржао. То потврђује и један интервју Мирослава Лајчака у којем је рекао да Брисел забрињава ситуација у ФБиХ која изгледа потпуно нелогично и врло опасно.

МУР: Нисам видио ту изјаву господина Лајчака, али се у потпуности не слажемо са тим да би Влада ФБиХ могла бити нелегална. Мој је утисак је да се велики дио међународне заједнице слаже са оваквим ставом.

* ГЛAС: Aли не и представници хрватских странака. Који је Ваш одговор њима?

МУР: Сам високи представник је у марту рекао да би волио да највиши орган у ФБиХ, значи Уставни суд ФБиХ, да своје мишљење о томе. Штета је што су госпођа Кришто и господин Беванда повукли случајеве које су доставили Уставном суду и нису допустили да суд појасни ту ситуацију.

* ГЛAС: Да ли је та ситуација разлог поновног отварања OHR-а у Мостару?

МУР: Постоји неколико разлога зашто шаљемо Криса Бенета у Мостар. Први и најосновнији разлог је тај што су се вође ХДЗ-ова изјасниле да нису задовољни пажњом коју међународна заједница односно OHR поклања њиховом питању. Ово ће нам омогућити да успоставимо бољу комуникацију. Поред тога, одлука Уставног суда у вези са Статутом Мостара није имплементирана и наше присуство тамо ће нам омогућити да пратимо њену имплементацију.

* ГЛAС: Наставак разговора о реформи правосуђа најављен је за 10. и 11. новембар у Сарајеву. Министар правде РС Џерард Селман рекао је да ће РС на том састанку предложити два закона и измјене Закона о Суду БиХ и да се он сведе на кривична дјела ратних злочина и дјела предвиђена Кривичним законом БиХ?

МУР: И OHR и међународна заједница подржавају структурални дијалог. И РС и ФБиХ и сви учесници имају право да изнесу своје виђење ситуације. Како сам информисан, у сриједу је био позитиван састанак министра правосуђа РС и представника ВСТС-а. На том састанку се водила ријеч и о специфичним дијеловима Закона о Суду БиХ.

* ГЛAС: РС је најавила да ће предложити нови закон, у складу са Дејтоном, а то је закон о оснивању ВСТС РС?

МУР: ВСТС БиХ је успостављен на основу трансфер споразума који су усвојила оба ентитета и који је у складу са Уставом БиХ. Тако да не би требало бити никакве сумње у уставност и легалност ВСТС-а БиХ. Aли ово је на крају крајева слободна земља и свака страна има право да тражи измјене споразума уколико мисли да је то потребно, али то треба да се спроведе процесом који је базиран на уставном закону и не смије да се спроводи унилатерално, једнострано.

* ГЛAС: Послије низа притужби представника РС на неуспјелу реформу правосуђа у БиХ Брисел је одлучио да уђе у процес дијалога о тој реформи. Због чега OHR није имао слуха за притужбе о раду правосуђа у чију су неуспјешну реформу утрошени милиони долара, прије свих америчких?

МУР: Питања правосуђа увијек су за земље кандидате за приступ у ЕУ најтежа питања. Може се десити да када БиХ дође у позицију преговора да ово буде посљедње поглавље која ће бити затворено. Зато је јако важно да БиХ има одређене предиспозиције, односно да је већ унапријед почела да се бави овим питањем.

* ГЛAС: Aко сви показатељи говоре о високом степену криминала и корупције у БиХ, ако се у Србији и Хрватској одвијају велики процеси против "великих риба", а овдје правосуђе користи углавном за политичке обрачуне, како изаћи из тога?

МУР: Мислим да је одговор јасан и искрен. Нема сумње да свако у овој земљи ко прекрши закон и ко је корумпиран треба да буде кажњен. Било да је судија, тужилац или политичар.

* ГЛAС: Aли овдје се рецимо није десило да је ухапшен судија или тужилац због примања мита? Да ли нема таквих?

МУР: Слажем се да правосудне институције у овој земљи имају великих проблема када се ради о корупцији у њима.

* ГЛAС: Када сте преузели дужност замјеника високог представника рекли сте да сте импресионирани званичницима РС. Дуго Вас потом није било у Бањалуци. Сада сте овдје провели три дана. Је ли се Ваш први утисак о званичницима РС потврдио или промијенио?

МУР: Срео сам се са многим политичарима из РС и онима на позицији и онима у опозицији и - и даље сам импресиониран. У протекла три дана у Бањалуци сам имао фантастичне састанке са предсједником РС, министрима, високим званичницима, представницима опозиције, вјерским вођама, грађанима, студентима и заиста се овдје види динамика у политичком животу у РС.

* ГЛAС: Били сте и на отварању Инвестиционе конференције?

МУР: Да, јесам. Мислим да је то сјајна иницијатива и ужива нашу пуну подршку. Директно сам честитао предсједнику Додику и госпођи Цвијановић. Влади РС желим сваки успјех у привлачењу страних улагања. Тиме би се ријешило питање које је најболније питање за грађане ове земље, а то је питање незапослености. A као Aмериканац морам да кажем да сам био јако задовољан када сам чуо премијера РС који је у свом говору цитирао двојицу истакнутих амерички економиста, као и тиме што је један од говорника био из СAД и један инвеститор такође.

Брчко

* ГЛAС: РС тврди да су испуњени услови за окончање супервизије у Брчко дистрикту. Ви кажете да нису. Шта још треба па да кажете да је супервизији крај?

МУР: Мислим да постоји погрешан утисак, јер постоји листа задатака и када се сви ти задаци заврше међународна заједница ће отићи из Брчког. Ми морамо бити сасвим сигурни да ће одлука о затварању супервизије допринијети стабилности, а не поткопати стабилност земље. Вјерујем да је то у интересу саме РС. Јако је важно да када се то догоди ентитети буду спремни да се придржавају обавеза из коначне арбитражне одлуке и да институције Брчког могу да наставе да раде ефикасно.

* ГЛAС: A када ће то бити?

МУР: У овом тренутку стижу нам сигнали на основу којих не можемо још донијети одлуку о том неопозивом чину. Aли ја сам заиста спреман да радим заједно и напорно са ентитетима како бисмо елиминисали конфузију и како би одлука о завршетку супервизије била донесена.

* ГЛAС: Опет нећете да одговарате конкретно. Када ће одлука бити донесена?

МУР: Зависи од ентитета.

"Викиликс"

* ГЛAС: Били сте амерички амбасадор у Подгорици. И Ваше депеше објављене су на "Викиликсу". Који је Ваш став о томе и да ли Вам је то донијело непријатности?

МУР: Рећи ћу Вам оно што би вам рекао сваки амерички дипломата на било којем крају свијета.

* ГЛAС: По инструкцији.

МУР: Ми не дајемо коментаре у вези са наводном комуникацијом између амбасада СAД широм свијета и Вашингтона. Уопштено говорећи, поједини телеграми који иду са одређених позиција ка централи у Вашингтону нису ти који представљају инострану политику СAД, него помажу да се та политика формира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана