Робује више од 45 милиона људи

Агенције
Робује више од 45 милиона људи

Канбера - Више од 45 милиона мушкараца, жена и дјеце у свијету жртве су модерног робовласништва, што је далеко више у односу на досадашње процјене, док их се двије трећине налазе у региону Азије и Пацифика, показују објављени резултати студије аустралијске фондације.

Детаљи истраживања објављени су у извјештају под насловом "Индекс глобалног ропства за 2016", који је објавила "Вок фри фондејшен", чији је оснивач аустралијски магнат у области рударства и филантроп Ендрју Форест.

Истраживање је спроведено у 167 земаља, кроз 42.000 интервјуа на 53 језика, како би била скренута пажња на значај овог питања и подстакнуте владе да пруже одговор.

У извјештају се упозорава да, према најновијим подацима до којих се дошло унапријеђеним истраживачким методима, у свијету данас има 28 одсто више робова него прије двије године.

Истраживањем је утврђено да Индија има највећи број људи који су жртве ропства, односно 18,35 милиона, док Сјеверна Кореја има највећи проценат становништва у ропском статусу, то јест 4,37 одсто, али и најслабији владин одговор на тај проблем.

Модерно ропство се односи на ситуације искоришћавања из којих особа не може да изађе зато што је изложена пријетњама, насиљу, присили, злоупотреби овлашћења или превари.

Форест је рекао да је повећање од скоро 30 одсто забиљежено због бољег система сакупљања података иако се плаши да ситуација постаје све гора усљед глобалних кретања и повећања миграција.

- Морамо бити сасвим јасни да нећемо толерисати ропство и ако у неком режиму постоји ропство, онда са њим не треба да тргујемо - рекао је Форест.

Студија је такође пратила владине акције и одговоре на модерно ропство и пронашла да 124 земље кривично кажњавају трговину људима у складу са Протоколом о трговини људи Уједињених нација, док је 96 земаља развило националне акционе планове.

Иако се Индија налази на самом врху, тамошња влада је направила значајан напредак за увођење мјера против овог проблема.

- Индија кривично кажњава ропство, принудни рад, дјечју проституцију и присилне бракове. Такође, уводи оштрије казне за оне који понављају поменута кривична дјела - наведено је у извјештају.

Највиша стопа ропства

Индија

Сјеверна Кореја

Пакистан

Бангладеш

Узбекистан

Најнижа стопа ропства

Норвешка

Ирска

Луксембург

Аустрија

 Белгија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана