Ритуали и одлуке под велом мистерије

toptenz.net
Ритуали и одлуке под велом мистерије

Без обзира на сврху постојања, уз тајна друштва се традиционално везује нека зла коб. Иако је већина њих имала (и има) реалистичне политичке или вјерске циљеве, њихово инсистирање на мистерији и тајности чини их погодном метом за безбројне критике и оптужбе теоретичара завјера, а оптужује их се за свашта - од шуровања са ванземаљцима преко бављења окултним до тежње за свјетском доминацијом.

Наравно, стварност је много безазленија, што не значи да нека од тих тајних друштава не практикују уврнуте ритуале или да немају утицаја на свјетска догађања.

"Ордо Темпли Орјентис" је тајна организација основана негдје почетком прошлог вијека. Заснива се на сличним принципима као и мање тајни слободни зидари, а њени чланови, наводно, уз помоћ разноврсних ритуала и окултних радњи прелазе из нижег у више хијерархијске степене. Основни "кредо" организације је вјеровање у езотеричне принципе теорије и праксе Новог доба, чијом се примјеном постиже истински идентитет личности.

Познати окултиста, сатаниста и ексцентрик Aлистер Кроули аутор је већине постулата друштва, укључујући и декларацију "Mysteria Mystica Maxima".

Касније је Кроули постао и први човјек организације. Послије његове смрти њен утицај је у опадању, али она постоји и данас. Њене подружнице расуте су широм свијета, углавном у СAД, Великој Британији и Европи.

"Ордо Темпли Орјентис" не покушава да буде толико тајна као некад. Међутим, њени чланови имају нека веома чудна схватања. Међу најуврнутијима је фокусирање на сексуални аспект, што доказују и учења друштва о "обожавању фалуса" и магији мастурбације.

Група "Билдерберг" сама по себи није тајно друштво, међутим, њен рад је обавијен велом тајне, што је постало плодно тло за развијање многобројних теорија завјере. "Билдерберг" је основан 1954. и од тада се сваке године организују тајне конференције, на које се долази само по позиву. На њима учествују најмоћнији свјетски лидери, челници великих корпорација и медијски магнати.

Првобитна намјена групе је била спречавање ширења антиамериканизма Европом послије Другог свјетског рата, међутим "Билдерберг" се временом претворио у панел-дискусију за постизање међусобног разумијевања међу цивилизацијама.

Једна од најраширенијих теорија каже да "Билдерберг" настоји да политичке одлуке, те дјеловање финансијских тржишта и медија преусмјери онако како одговара његовим плановима. Неки ову групу оптужују да жели да створи неку врсту свјетске владе.

Група оповргава овакве оптужбе, тврдећи да жели да промовише опште разумијевање међу народима и умањи опасност од нуклеарне катастрофе.

"Хашашини", или "Низари", била је мистериозна дружина муслиманских убица и атентатора који су дјеловали широм Блиског истока у 13. вијеку. Њу су чинили муслимани-шиити који су се одвојили од своје истовјерне браће и удружили се како би створили идеалну шиитску државу.

Друштво хашашина није никада било велико, тако да су према противницима користили герилску тактику: шпијунажу, саботажу, а најпознатији су били по политичким убиствима. Међу непријатеља су убацивали вјеште "кртице", са инструкцијама да изврше акцију само када за то буду идеални услови. При томе су пазили да страда што мање недужних, а потенцијалне жртве су плашили "порукама" попут бодежа забоденог у јастук на којем жртва спава, уз поруку "У нашим си раљама".

Множиле су се легенде о хашашинима, а прије него што су их Монголи коначно уништили, имали су репутацију поузданих плаћених убица, а међу клијентима је био и Ричард Лављег Срца.

За њих се говорило да су користили хашиш и друге опијате - само име "хашашин" значи "онај који користи хашиш".

Сматра се да многе тајне организације имају злонамјерне циљеве, али за Друштво "Туле" се то засигурно зна. Први трагови о постојању ове организације јављају се у Њемачкој одмах по завршетку Првог свјетског рата. Почело је као удружење за заштиту њемачког насљеђа које је кокетирало са окултним наукама, међутим убрзо је постало организација која је пропагирала идеју о аријевској раси и промовисала расистичке идеје против Јевреја и других мањина.

Друштво "Туле" је убрзо нарасло на више од хиљаду чланова, а издавали су и часопис. Чланови Друштва су 1919. године основали Њемачку партију рада. Члан странке убрзо је постао тада млади Aдолф Хитлер, који ју је касније потпуно преузео и преименовао у Националсоцијалистичку партију, колијевку нацизма.

Чак и прије него што се Друштво "Туле" отворено окренуло нацистичким идејама, његови чланови су били опсједнути аријевском расом, за коју су тврдили да потиче из мистичне земље Туле. Стари Грци су сматрали да се та област налази на крајњем сјеверу Европе, близу Исланда и Гренланда.

Елитни колеџи на сјевероистоку СAД (Харвард, Принстон, Јејл, Универзитет Пенсилванија...) познати су по бројним тајним и полутајним друштвима, а најпознатије је друштво "Лобања и кости", које дјелује на Универзитету Јејл. Сваког прољећа врбују нове чланове међу студентима, а једини услов је да кандидат буде најбољи од најбољих. Зато су међу регрутима најчешће спортисти, чланови студентских савјета и челници неког студентског братства.

"Лобања и кости" могу се похвалити да су међу њиховим члановима амерички предсједници, сенатори и судије Врховног суда и због тога многи сматрају да је ријеч о тајној организацији за моћну политичку елиту. Нема сумње да овај клуб за одабране располаже огромним средствима: њиховим финансијама управља "Расел траст", који окупља бивше студенте, а "Лобања и кости" наводно посједују и острво у држави Њујорк.

Више није тајна ко су чланови овог друштва (међу њима су Буш старији и млађи, те Џон Кери), али њихови ритуали углавном јесу. Друштво се састаје два пута седмично, али се не зна шта се на тим састанцима ради. Према неким наводима, чланови Друштва су се углавном бавили несташлуцима. Једном их је тужио поглавица Aпача, тврдећи да посједују костур Џеронима. 

Билдерберг

Група "Билдерберг" је контроверзна из једног јединог разлога: на конференцијама није дозвољено присуство новинарима и послије завршетка нема било каквих изјава ни саопштења за штампу. Такав степен тајности, уз невјероватне мјере безбједности на локацијама састанака (наоружано обезбјеђење, полиција, патролирање војних авиона), разлог је што теоретичари завјера много воле да се баве овом темом.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана