Револуција у Риму под палицом евроскептика

Приредио: Борис Ђурић
Револуција у Риму под палицом евроскептика

Рим - У Риму каквог замишља Вирђина Рађи, која се бори да постане челник вјечног града, нови аутобуси ићи ће брзим тракама, саобраћајни колапс ријешиће "паметни" семафори, а контрола јавних тендера биће ригорозна.

То можда и не звучи као посебно амбициозна агенда за велики европски град. Међутим, за Римљане који одлично знају разлику између романтичног погледа на град и свакодневне реалности у којој доминирају претрпани контејнери, непоуздан јавни превоз, илегално паркирање и запуштени јавни паркови, то звучи готово револуционарно.

Бунтовни адвокат и бивши члан градског вијећа Рима појавила се као један од главних фаворита на изборима за градоначелника који ће бити биран у јуну, осам мјесеци након што је бивши градоначелник из реда демократа Игњацио Марино, морао дати оставку због скандала са превисоким трошковима.

Уколико побиједи Рађи (37) не само да би била прва жена која ће водити град, већ би то била и значајна побједа покрета Пет звијезда, популистичке партије евроскептика коју је основао бивши комичар Бепе Грило и која је данас друга по популарности политичка партија у Италији.

Раст углађених политичара, као што је Рађи, широм земље означава важну раскрсницу за Пет звијезда и њена побједа би била срамотни пораз Демократске партије премијера Матеа Ренција. Упитана шта мисли о премијеру, који је некада био градоначелник Рима, Рађи је рекла "да он ради за банке, а не за грађане".

Ако буде изабрана, Рађи ће тражити од Ватикана да плати између 250 и 400 милиона евра пореза на име некретнина које посједује у граду. Она је такође свјесна да ће се морати борити са раширеном корупцијом, нарочито након мноштва скандала, колективно названих "Мафија Капитале", који су показали да је скоро свака јавна служба погођена корупцијом и погрешним управљањем.

Њен одговор је увођење више транспарентности и контрола

- Постоје људи у Риму који желе да раде поштено, а планирам увести више унутрашњих и спољних контрола - каже Рађи.

Она мисли да Рим треба брже да процесуира тражиоце азила, али и да има законску обавезу да смјести мигранте.

Алемано у суду

Бивши градоначелник Рима Ђани Алемано појавио се јуче пред судом на првом рочишту у процесу који је покренут против њега по оптужници за корупцију и илегално финансирање. Алемано, који је био на функцији министра пољопривреде у администрацији бившег премијера Силвија Берлусконија, осумњичен је да је илегално стекао 125.000 евра за финансирање својих политичких активности. Осим оптужби за корупцију, Алемано се суочава и са оптужбама да је на функције у градским властима именовао бивше милитанте и пријатеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана