Ретро стил пронашао пут до купохоличарки

Милика Милуновић
Ретро стил пронашао пут до купохоличарки

ВЕЛИКA ЦВЕБA Ретро модни стил с дозом бунтовности одражавају експлозивне боје, тренд, квалитетни узорци и тканине и властите модне комбинације створене за шетњу градом и за гламурозне прилике.

Дизајнери се сваке сезоне инспиришу неким модним раздобљем, па је ретро тренутно свуда око нас. A на вама  је да се одлучите који "ретро" комади гардеробе вам се највише свиђају, па бирајте између "лудих  шездесетих" хипи стила, осамдесетих трасч стила или давних двадесетих и тридесетих гламурозног холивудстила. Више нам није потребно обилазити бувљаке и "сецонд ханд" продавнице  јер је створен прави "сецонд ханд" тренд, захваљујући којем нам је доступно да обучете све што пожелите и да будете модерни. Једино што требате је да посјетите неку од продавница са крпицама које одишу ретро стилом.

У многим продавницама жене могу да се пронађе у огромном избору "ретро" комада. Ретро је стил са прољећним  крпицама, ципелама са пуњеним дебелим петама, старинским каишићима на ципелама, асиметричним ђоновима са невјероватно високим платформама, и модним додацима који одражавају оригиналност, квалитет, удобност и стил.

Стварати властита правила

- Није потребно слиједити модна правила већ морамо стварати властита. Ретро модни стил с дозом бунтовности одражавају експлозивне боје, тренд, квалитетни узорци и тканине, те властите модне комбинације створене и за шетњу градом и за гламурозне прилике - каже за "Глас Српске" модни дизајнер и власник модне агенције "Aлта аксис" Давор Сладаковић. Говорећи о моди "ретро"  Сладаковић тврди да се овај помодни правац не може уврстити у нешто нетипично, јер "мода се увијек враћа" и то није везано за године. Другим ријечима, важно је да жена има добру фигуру и без обзира на године може да носи ципеле са дебелим "платформама", широку "џипси" сукњу, ноншалантни шешир широког обода и друге детаље који су дио правца "ретро".

Сигурно је да глобална економска криза има свој утицај на моду, па је логично да постоји нека веза између модне експанзије модела који су се носили у далеким 30-им годинама прошлог вијека које домаћа и свјетска економија памти по великом краху Њујоршке берзе, када су брокери очајни због велике економске кризе, чупали косу и искакали кроз прозоре да прекрате живот. 

- Рекао бих да је дошло до реинкарнације моде 30-их и 60-их година. Промовише се стил да живимо и ходамо у удобној гардероби  и обући инспирисаној  културом улице и лежерним стилом. Јарке боје и геометријски узорци својеврсни су подсјетник на 80-те који сусрећу нове модне трендове, а намијењени су урбаној екипи слободног духа која воли моду, квалитет и забаву - каже Сладаковић.

Он тврди да је иновацију модног правца најскупље урадити и да то за дизајнера представља тежак посао. Због тога моделирана старинска мода јесте скупа и није доступна за свачији џеп. Оригинали са потписима Келвина Клајна, Диора, Долче Габане, Луи Витона имају своје муштерије, али сваки комад одјеће је баснословно скуп за просјечан стандард.

Примјесе винтажа у комбинацији с уличном модом владали су колекцијом која је славила бунтовну и револуционарну хипи дјевојку. "Ретро" правац, уз препознатљиви уски џинс, на велика врата уводи њежност и женственост, са широком колекцијом  лепршавих звоноликих хаљина. Штампа на тканинама, па чак и на чарапама је  мјешавина поп-арта и авангардне умјетности. 

Дух прошлих времена

Романтика чији склад је нарушен дебелим потпетица на старинским ципелама са пертлама, налик на стил ципела салонских дама разбијају монотонију сваке одјевне комбинације.  Деми Мур, Парис Хилтон, Миша Бартон и Мила Јововић  само су неке од славних жена на којима можете видјети одјећу с потписом урбаног и женственог Мис Синтија - главног правца за ретро моду. Но, чини се да је Мис Синти у међувремену освојио још многе поклонике овог стила. Одјећа различитих стилова година које су иза нас сваке сезоне поновно постаје модни диктат. Ретро одјећа је она одјећа која копира стил и преноси дух прошлих времена, док је гардероба налик оној  из новије или старије модне историје стилизована и осавремењена. Најновија колекција Пепе Јеанса чине мини-јакнице од меке коже, хаљинице и топићи од вискозе или свиле, свиђају се женама слободнијег стила, али и онима које свој софистицирани стил желе разиграти контрастним моделима.

-Блејзер и панталоне у комплету, у комбинацији са лакованим ципелама са вртоглаво високим стилето штиклама учиниће да се осјећате боље у свакодневној пословној одјећи. Уска, строга сукња и блуза изгледаће мање досадно уз ватреноцрвене нокте и руж у истој боји. A, уколико испод хаљине коју често носите на посао обучете секси веш са халтерима, сви ће примијетити да зрачите позитивном, мистериозном енергијом - сматра позната српска модна креаторка Верица Ракочевић.

Додаје да је мода данас интернационална и глобална и да је за Србију карактеристичан ручни рад, гдје се издвајају аутори Слободан Михајловић и Богомир Дорингер.
Власница првог мулти бренд бутика у Паризу Мариа Луиса, једна је од најзначајнијих богаташица у свијету моде, која је прва куповала моделе, касније веома значајних свјетских креатора - Aзедине Aлаја, Џона Галиана, Хелмут Ланга...

Када говоримо о љепоти, о естетици, не свађамо се и не ратујемо међусобно. У реду? Ниједан "помодар" никада није започео рат. Зато мислим да је мода јако важна - каже Лујза. Наглашава да мода има универзални језик, као што има и музика. Моду, због тога сви можемо да разумијемо и волимо.

Ретро мода је поново окупирала излоге помодних продавница широм свијета. У овој моди има свега, што је већ виђено и што смо мислили да је прохујало са вихором. Да ли је ретро међу нама због недостатка маште модних дизајнера да смисле нешто ново што нико никад није носио или је стара мода свој пут у срцима купохоличара пронашла у великој економској кризи. На ово питање дизајнери немају логичан одговор, јер мода је, кажу, стил живота и онај ко воли да се облачи учиниће то без обзира на цијену.   

Економија

Ретро "лук" освојио је младу и стару клијентелу, а модне куће су профитирале. Модна линија "Оригиналс" доноси 20 одсто од свеукупне зараде у СAД која се процјењује на 48,2 билиона  долара годишње. Од тога  31 билион зараде остварује се захваљујући модним линијама. Мода у Републици Српској не доноси велику зараду, јер је тржиште засићено јефтином робом из Кине, Тајланда, Мађарске и других земаља. Домаћи конфекционари, због тога, немају много могућности за зараду - кажу у привредној комори РС.  

Келвин Клајн у Сводни

Мало је познато да погон бивше текстилне индустрије новоградске "Сане" који се налазе у мјесту Сводна код Приједора шију колекцију Келвин Клајна, која у свијету моде има најпрестижније мјесто.

-Имамо ми модне куће које су до прије 20 година облачиле цијелу Европу. Нажалост, бројне фабрике уништене су у промашеним приватизацијама и стечајевима - каже дизајнер Сладаковић. 

Крпице

Од прошле године сви лудују за кратким кожним јакницама, сукњама високог струка, подераним и излизаним фармеркама, чипком и воланима, комбинезонима, хеланкама и писмо торбицама... A кад мало размислимо, све су ово комади који су се носили у прошлости. Данас је кул бити ретро, кул је изгледати помало старински.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана