Рекордно смањење леда

Глас Српске
Рекордно смањење леда

ТОРОНТО - Ледени покривач на Aрктичком океану је овог љета претрпио два највећа смањења у посљедње три деценије, укључујући и отцјепљење ледењака величине Менхетна, од острва на поларној граници Канаде, саопштили су научници, преноси Бета.

- Ледени покривач је преко љета изгубио 212 квадратних километара, рекао је Мартин Yефрис из Aмеричке Националне научне фондације и Универзитета Фербанкс на Aљасци.

Ледењаци се формирају акумулацијом снијега и смрзнуте отопљене воде, која обликује велике платформе леда велике дебљине, које плутају по површини океана, али је повезан са копном. У току прошлог вијека када би се ледењаци отцијепили, лед у мору би временом поново формирао нови ледењак на њиховом мјесту.

Дерек Мјулер, научник са Универзитета Трент у Онтарију, рекао је да су ове промјене под садашњим временским условима неповратне и да еколошки услови који су их одржавали у равнотежи хиљадама година више не постоје.

Мјулер је рекао да се ледењак Маркам, површине 49 квадратних
километара и стар 4.500 година, отцијепио од острва Елсмер у августу и сада плута океаном у арктичком кругу.

Отцијепила су се два дијела великог леденог блока Серсон и смањила га за 60 одсто или за 122 квадратна километара, као и 21 квадратни километар леда са трећег леденог блока Вард Хант, који се простире на 440 квадратних километара, дебљине 40 метара.

- На блоку Вард Хант видљиве су пукотине, што назначава да би могао да настави да се смањује, додао је он.

Екосистемима пријети нестанак

Са друге стране земљине кугле се дешавају слични феномени, раније ове године, одвојио се један дио од 414 квадратних километара леденог блока у Aнтарктику.

- Губитак ових ледењака значи да ријетким екосистемима који од њих зависе, пријети нестанак - још је упозорио Варвик Винсент, научник са Универзитета Лавал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана