Регата, роштиљада и рвање дјевојака за Дан државности

Дејли мејл
Регата, роштиљада и рвање дјевојака за Дан државности

Стотине хиљада разузданих Aустралијанаца изашло је 27. јануара на улице градова, прослављајући Дан државности на 30 степени Целзијуса - у хладу.

Забава, која је без престанка трајала пуних десет часова, почела је у осам ујутро. Програм је био више него богат: традиционалне игре Aбориџина, регата у сиднејској луци, концерти и ватромет.

Aбориџини су дио своје богате традиције представили у Краљевској ботаничкој башти у Сиднеју. Неколико квартова даље само заклети вегетаријанци могли су да одоле мирису и укусу специјалитета маратонске роштиљаде, а љубитељи водених спортова окупили су се у Мелбурну, гдје је на молу Брајтон одржан турнир у пливању.

Било је и много необичнијих догађања, као што је рвање дјевојака у базену пуном "вегемајта" (оригиналног аустралијског намаза), организовано у сиднејском пабу "Понгс".

На дан 27. јануара, прије 222 године, на обале Aустралије пристало је првих 11 бродова британске колонијалне флоте. Врхунац прославе обиљежили су велики ватромети широм континента.

Међу најзначајнијим тренуцима општенародне прославе била је и живописна регата из сиднејске луке, коју су посматрали бројни Aустралијанци који су носили мајице са мотивима аустралијске заставе.

Послије регате небом је прелетио хеликоптер аустралијске морнарице "Краљ мора", са огромном заставом Aустралије.

Међутим, тога дана температура у неким дијеловима континентима достизала је и 32 степена Целзијуса, па су многи Aустралијанци одлучили да прославу организују - на плажи.

Тако је на чувеној плажи Бонди у Сиднеју оборен свјетски рекорд у броју учесника који су "једрили" морем у душецима на надувавање. Прошле године било их је 908, ове - више од хиљаду.

Aустралијски рок-музичар Марк Сејмор одржао је концерт у Пенриту, док је градић Гленбрук био домаћин годишње конвенције баштенских патуљака.

Није могло наравно ништа проћи без високих званичника, па је премијер Новог Јужног Велса Кристина Кенели походила фестивал традиције Aбориџина, који се одржавао у сиднејском парку Викторија.

Џесика Вотсон

Премијер Aустралије Кевин Рад је, говорећи на свечаности у Канбери, одао признање 16-годишњој Џесики Вотсон. Она бродићем плови свјетским морима, јер жели да буде најмлађи морнар који је, без било чије помоћи, опловио свијет. Поводом Дана државности 4.369 особе из 120 земаља добиле су аустралијско држављанство.

превео: Миленко Киндл

("")

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана