Ратна жаришта испред мора и луксузних хотела

Сања Јокић
Ратна жаришта испред мора и луксузних хотела

Мало је људи који не воле путовања и обилазак разних познатих туристичких дестинација. Међу туристима има оних који обожавају одлазак у луксузне хотеле у најскупљим градовима, други опет воле да обилазе најпознатије музеје и грађевине, трећи да шетају градом са руксаком на леђима, разгледају и фотографишу...

Има, међутим, и љубитеља путовања који највеће задовољство проналазе у посјећивању необичних дестинација широм свијета које нису дио стандардних понуда туристичких агенција, а које укључују чак и ратне зоне. Тура за такве туристе, међутим, све је више, а њихови организатори иду толико далеко да у своју понуду уврштавају неке заиста невјероватне дестинације.

"Ратне" туре

Пољска туристичка агенција "Логос травел" из Познана авантуристички настројеним туристима нуди екскурзију у Aвганистану. За цијену од 4.300 долара нуди се 15-дневно путовање током којег посјетиоци, између осталог, могу обићи Бамијан, мјесто гдје су талибани уништили велике кипове Буде, Тора Бору - гдје се према неким изворима сакрио Осама бин Ладен, те планински масив Хиндикуша на којем су се одвијале борбе совјетских војника и муџахедина.

И интернет страница њњњ.политицалтоурс.цом има необичну туристичку понуду. Лондонска агенција заинтересованим путницима нуди да у шест до девет дана, зависно од дестинације, обиђу неке од најзанимљивијих конфликтних зона на свијету. Најновије у понуди је обилазак постгадафијевске Либије, гдје се, између осталог, могу видјети мјеста на којима се кретао Моамер Гадафи посљедњих часова свог отпора, па и цијев одакле су извукли рањеног бившег вођу Либије.

Бивша Југославија

Простор бивше Југославије постаје све примамљивији за туристе због ратних деведесетих. Тако се у понуди британске туристичке агенције налазе Пале, Сребреница, београдски Суд за ратне злочине, Косовска Митровица...

Та агенција у свом програму "Политичке туре" најавила је под називом "Младићева заоставштина" обилазак БиХ и Србије. Aранжман траје од 19. до 27 маја, а организатор туре је Николас Вуд, бивши дописник Би-Би-Сија и NYT-а. ​​​​Туристи ће у оквиру туре видјети Пале, али и Титов нуклеарни бункер, а затим иду на два до три дана у Београд да би упознали Србију. У Београду је планирана посјета Тужилаштву за ратне злочине, вечера у Клубу књижевника и обилазак новобеоградске кафане у коју су, наводно, често свраћали Ратко Младић и Радован Караџић. Вуд је недавно изјавио да већ постоји десет пријављених туриста из Британије, европских земаља, као и из СAД.

Николас Вуд планира и сљедећу балканску туру, на Косову.

- Планирамо да проведемо неко вријеме у Приштини, Косовској Митровици, у разгледању неких кључних историјских споменика, манастира, а ићи ћемо и у Призрен. Биће то миксована политика и култура - каже Вуд.

Корупција као туризам

Једна чешка туристичка агенција специјализовала се за обилазак атракција везаних уз велике корупцијске афере попут тунела чија је градња вишеструко преплаћена, бесмислене жичаре и луксузне виле најуспјешнијих људи чешке транзиције.

Обилазак тако, између осталих, обухвата зграду на којој је пријављено чак 589 фантомских фирми и универзитет на којем се, за поприличну своту, дипломира за једну годину.

Клијенти могу обићи и локацију Усти над Лабем (сјеверозапад) и видјети жичару која је коштала онолико колико је бескорисна или градски парк за чије је уређење требало фараонско богатство. Од сувенира, гости могу купити лажне дионице, лажне мјенице и слично.

- Замисао је била да се преокрене класична ситуација у којој се корупција храни бизнисом и створи посао који се храни корупцијом - објаснио је оснивач агенције преводилац и филозоф Петр Соурек.

"Хари Потер" тура

У лондонском студију "Ворнер брадерс" организује се туристичка тура под називом "Снимање Харија Потера", за заљубљенике у авантуре тог дјечака чаробњака, а моћи ће да виде кулисе, костиме и сценографију из филмова направљених о Потеру по бестселер књигама Џоане Роулинг.
Смјештена у хангар површине 14.000 квадратних метара у предграђу Лондона, тура ће водити посјетиоце кроз Хогвартс и Дијагон улицу и показати им како је прављена магија приказана на великом екрану. Посјетиоци ће први пут моћи да прошетају Дијагоном, улицом у којој су Хари и његови другари куповали чаробне штапиће, сове и други школски прибор.

Компанија "Ворнер" нада се да ће на туру сваког дана доћи око 5.000 људи који ће, за четворочлану породицу, платити улаз 83 фунте (99 евра) да би видјели како је снимано осам филмова о Харију Потеру и шта се све налази на сету неког филма.

Необичне дестинације

У готово цијелом свијету постоје дестинације које туристи масовно обилазе, а да никоме баш и није најјасније због чега. Тако град Сан Луис у Калифорнији туристи посјећују због двадесетак метара дуге улице која је облијепљена хиљадама искоришћених жвакаћих гума.

Италијански градић Ивреа сваке године крајем фебруара постаје ратно поље. Наиме, у Ивреи се у то вријеме сваке године одржава карневал чији учесници воде међусобну битку наранџама. И тако три дана.

И радиоактивни Чернобиљ и сусједни град Припџат се из неких непознатих разлога све више популаризују као туристичка дестинација.

Послије несреће с нуклеарком 1986. године град је остао празан и разрушен, али има и туриста који желе да иду на ову, помало језиву туру. Годишње више од пет хиљада туриста посјети "мртву зону".

Зашто људи воле овакве дестинације

Социолог Иван Шијаковић појашњава да потреба за авантуризмом "тјера" људе да посјете необичне туристичке локације, иако су свјесни да поједине могу бити опасне и по живот.

- Модеран човјек у економски најразвијенијим земљама свијета може себи да дозволи и приушти различита ексцентрична путовања која за њих представљају својеврсни изазов. Жеља за издвајањем од других може бити други разлог зашто се неко упушта у овакве и сличне авантуре. С друге стране, земље у којима постоји необична туристичка понуда труде се да раде на пропаганди оваквих локација с циљем привлачења већег броја посјетилаца - истакао је Шијаковић.

У туристичким агенцијама у Српској кажу да немају у плану да организују туристичка путовања која би укључивала необичне локације.

Власник туристичке агенције "Унис турс" Бањалука Зоран Прерадовић каже да не постоји план да у будућности у своју понуду укључе такве дестинације.

- Мислим да за таквим турама не би владало интересовање и стога нема разлога да буду дио наше понуде - додао је Прерадовић.

"Индустријски" туризам

У јами борског рудника, на дубини од 400 метара, гдје се већ више од 100 година копа руда бакра, у већ искоришћеном откопу Рударско-топионичарски басен Бор недавно је уредио - кафић. У дијелу где се налази кафић у стијени је уклесана пећина, постављена расвјета, уређен прилазни ходник, намјештени су столови и клупе и мини-шанк, а тихо се чује и "Рударска химна". На "зидовима" се налазе бакрорези покојног борског умјетника Фрање Умбехенда који приказују рударе, а ту су и стари рударски телефони, лампе, опрема за спасавање, табле са написима о историји и објашњењима технолошког процеса у борској јами.

У оквиру такозваног индустријског туризма посјетиоцима ће бити омогућена посјета видиковцу на старом површинском копу, одакле се отвара панорамска слика града и дијела Топионице, затим сафари стаза по терасама тог борског напуштеног копа и на крају посјета кафићу у борској јами, на дубини од 400 метара, где се може попити кафа, сок и стећи несвакидашњи осјећај.

Најлуђи хотели

И они који желе да свој одмор проведу у неком необичном хотелу могу да пронађу нешто за себе у свим крајевима свијета, наравно, у складу са жељама и финансијским могућностима. Поред обала острва Фиџи налази се прави хотелски рај и симбол луксуза - Посејдонов подводни ризорт, хотел под морем за оне са изузетно дубоким џеповима. Најзабавније је то што се хотел налази на мистериозном мјесту и што се његова локација може открити тек по слијетању хидроавиона или по доласку јахте на мјесто "спуштања" у хотел. Ризорт има 24 подводна апартмана чији су зидови провидни.

"Aмангири" хотел у Јути (СAД) се заиста налази "богу иза ногу", а окружен је величанственом љепотом пустиње. Ово мјесто је познато као највеће стјециште змија звечарки на свијету. У околини нема ничега осим кањона, али у хотелу има свега. Готово сви туристи који су посјетили хотел означавају га као један од најомиљенијих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана