Расправа са цијелим свијетом

Жељка Добрић
Расправа са цијелим свијетом

Готово да нема информатички иоле писменог и уз то радозналог човјека који није члан бар једног од интернетских форума на коме људи размјењују знања, искуства и идеје о теми која их занима.

Учешће на форумима је релативно лако доступно, занимљиво је, даје могућност избора, готово је бесплатно а сасвим сигурно поучно.

Довољно је да на неком од Интернет претраживача укуцате ријеч која вас занима, спорт, хоби или област живота и понудиће вам се неколико форума чији су оснивачи и учесници из различитих држава свијета. Само треба да се пријавите и расправљате.

Спорт, цвјећарство, рачунари, макетарство, трачеви, везе и љубав, акваристика, васпитање дјеце или узгој животиња, љековите биљке, медицина, гљиве, форуми за студенте одређеног одсјека или групе и мноштво других тема можете да пронађете на форумима...

Само регистровање и учествовање на форумима није велики проблем, ако сте, као што је речено, бар мало информатички писмени, а мотив за учешће може да Вам буде или да покажете колико знате о некој теми или да од других, искуснијих учесника потражите савјет, помоћ или "украдете" идеју.

Милан Мркић један је од четири оснивача форума "Flover Power", форума о цвијећу и биљкама на којем можете да нађете или затражите било какав савјет у вези са собним или другим биљкама.

Форум је покренут у мају 2007. године, а мотив је био, како Мркић каже, искључиво образовног карактера.

- Занимао ме је веб дизајн, а мотив мојим колегама и мени био је тај што тема флористика и није тако честа на нашим форумима - рекао је Мркић.

Он каже да форум "Flover Power" посјети просјечно 70 људи дневно, да има 235 чланова и да су са готово свих страна свијета.

- Свим нашим члановима обавезно одговарамо на поруке које остављају на форуму. То је један од услова покретања форума, а и људима је потребно показати да се форум редовно уређује - тврди Мркић.

Он каже да и није имао неко велико знање о цвјећарству када су се одлучили на ову акцију, али да је желио да покрене форум који би га интересовао. Најбоље од свега је то што, да бисте покренули форум, новац вам уопште није потребан.

- Aко имате жељу, можете сами наћи странице на Интернету које омогућавају покретање форума, а постоје и практична објашњења за њихово прављење - рекао је Мркић.

Он каже и да су се оснивачи састали са неким од чланова форума, дружили се али и размијенили сјемена и пелцере разних биљака.

Мркић каже да подржава размјену информација на форумима јер то доприноси стицању нових знања, а осим што може много да научи, човјек може да стекне и познанства. И сам је члан неколико интернетских форума који "покривају готово све теме које постоје".

Психолог Aлександра Aрсенијевић-Пухало каже да није регистровани члан неког форума, али да то не значи да нема добро мишљење о том виду комуникације.

- То могу да буду мјеста за размјену корисних информација, савјета или просто за "ћаскање" којим се троши слободно вријеме и постиже добро расположење - рекла је Aрсенијевић-Пухало.

Она је истакла и то да рачунар није опасност за истинска дружења и "ћаскања" јер се њиме не може потпуно компензовати емоционална и социјална драж директне комуникације.

- Та драж у форумима долази са неком задршком или извјесним кашњењем, попут еха, уколико је ту драж уопште могуће изразити. Форуми су продукт актуелног начина живота, и добро је да су ту уз нас. Просто постоје, нуде нам одређени комфор па, коме то одговара, користиће их - рекла је Aрсенијевић-Пухало. 

Данас људи живе брзо, каже Aрсенијевић-Пухало, па немају времена да трагајући за информацијом или савјетом, много истражују или контактирају велики број извора који нису међусобно увезани.

- Због тога прибјегавамо форумима. Исплативији су и једноставнији од неких других извора информација - изјавила је Aрсенијевић-Пухало.

Она сматра да је једна од предности форума та што човјек може на једном мјесту да нађе обиље практичних информација, али и описа емоционалних реакција које су доживљене у различитим ситуацијама.

- За релативно кратко вријеме на форуму се може доћи до тражених одговора али и других савјета или информација које су значајне. Такође, повратна информација и заиста жива комуникација чланова форума може бити јако корисна за оног ко даје, односно прима савјете. Другим ријечима, може потврдити али и довести у питање провјереност и практичну корисност пласиране информације, података, савјета и слично - рекла је Aрсенијевић-Пухало.

Недостаци комуникације путем форума, тврди она, су информатичка неписменост, недоступност Интернета, али и отпор људи да комуницирају писањем и посредством рачунара.

- Оно што недостаје је и фацијална експресија и директан контакт са саговорником што је великом броју људи важно за формирање повјерења и постизање топле, пријатељске атмосфере. Провјереност информација и заснованост савјета такође могу бити проблематични у одређеним форумима, па треба бити обазрив - изјавила је Aрсенијевић-Пухало.

Потпредсједник Удружења студената психологије "Self" Драган Митровић сматра да учешће на неком од форума, чету или уопште комуникација посредством неког медија, без обзира на његову софистицираност, подразумијева сиромаштво у доживљавању оних особа са којима смо у интеракцији.

- Разумљива је примамљивост комуникације посредством неког од поменутих медија, јер реалност не познаје нити дозвољава опције као што су игнор, дилит или дисконект, барем не у апсолутном смислу. Иако је примамљив, овакав модел функционисања није примјенљив у свакодневним животним ситуацијама - рекао је Митровић.

Он додаје и да се, управо због наведеног, развија отпор према реалности, нестају потреба и жеља да се са људима ступа у директан контакт, а најпосреднији облик комуникације постаје најпожељнији, доминантан или чак једини (када се развије зависност).

- Таква особа не може успјешно функционисати у свом непосредном окружењу и више није његов дио - тврди Митровић.

Сви имамо право да изаберемо најбоље за себе, па тако и у овом случају, свако може да изабере да ли да комуницира посредством форума или не.

Једно је сигурно - знатижељу треба задовољити, идеју није гријех украсти или затражити помоћ и зашто одбити учешће ако се нешто корисно може научити.

Трагање за одговорима

Aлександра Aрсенијевић-Пухало рекла је да је форуме често посјећивала када је била у другом стању.

- Трагала сам за одговорима на питања која су ме тада мучила и нешто касније, у току прве године живота моје девојчице, али више као пасиван посматрач него неко ко се активно укључује. Можда би се то могло приписати мојој лијености или недостатку времена - рекла је Aрсенијевић-Пухало.

Она је додала и да, професионално, у потрази за информацијама које су јој потребне за анализу неког психолошког проблема, кроз "гуглање" на Интернету зна да стигне на неки форум и задржи се, уколико је интересантан.

Ризик за појединца

Члан Удружења студената психологије "Self" Бојана Топић истиче да посредством Интернета "људска мисао може прелазити велике дистанце и пронаћи себи сличну мисао".

Она напомиње и да комуницирање посредством форума, четова и блогова који, условно речено, постају средиште јавног живота, носи ризик за појединца.

- Овакав облик комуникације пружа и друге погодности као што су анонимност, сигурност, разноликост и функционалност, погодности које понекад директан контакт не дозвољава. Основни мотив појединца да ступа у интеракцију са другим особама, посредством Интернета бива задовољен у облику који не носи ризик, односно у облику који појединац доживљава као угодан и безопасан. Међутим, ризик је садржан и у овом начину комуницирања, иако је понекад тешко уочљив - рекла је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана