Раскош и сјај на Сајму милионера у Москви

Глас Српске
Раскош и сјај на Сајму милионера у Москви

МОСКВA - "Шта чини руске милионере другачијим од осталих супербогаташа? Они троше више." Ова пошалица, међутим, као да више не важи. Ни руски олигарси не троше више раскалашно, пише Б92.

Плесне групе, манекенке које служе шампањац висећи са плафона и славне личности попут тенисера Рафаела Надала, били су ове године дио екстравагантног Сајма милионера у Москви. Све је личило на претходне "сајмове таштине", а ипак је ове године било другачије.

Као и руска држава, и руски олигарси погођени су свјетском економском кризом, за коју су се надали да, на неки магичан начин, неће прећи границе Русије.

Традиционални Сајам милионера у Москви је водећа свјетска манифестација луксузне робе и услуга. За богаташе је то јединствена прилика да на једном мјесту пронађу авион, скупоцјену јахту, коња, накит, крзно, парфем, одјећу, да се друже са звијездама шоу-бизниса и осталим припадницима џет-сета...

Ту се могу купити најскупљи и најлуксузнији производи: од авиона до најскупљег мобилног телефона са дијамантима или најскупљег вина на свијету.

У "Дизниленд за одрасле", како многи називају ову манифестацију, слију се политичари, пословни људи и елита шоу-бизниса – углавном Руси, спремни да се покажу и потроше.
Русија, гдје је приватно власништво било забрањено током 70-их година под комунизмом, сада има много доларских милијардера.
Само Москва је град у којем живи највише милијардера на свијету. Према посљедњој листи угледног магазина "Форбес", има их чак 74 и у просјеку њихов конто на рачуну тежи 5,9 милијарди долара.

Дивљи капитализам 1990-их, а потом високе свјетске цијене нафте и метала, омогућили су елити "нових Руса" стицање огромног богатства.

Олга Кристановска, социолог који проучава руску елиту, наводи да су Руси одувијек вољели луксуз, иако су живјели у сиромаштву.
- Опчињеност луксузом видјела се и по томе што сте у малом и скромном московском стану понекад могли да видите кристални лустер, који би пристајао некој палати - каже она.
На "Сајму за милионере" и ове године текле су ријеке шампањца, разголићене секси манекенке обојене у златно показивале су луксузну робу, блистале су дијамантске огрлице, али је расположење ипак било другачије.

Приватна острва, или замак у Ирској по цијени од 65 милиона евра, понуђени су на продају, али купаца није било. Руски тајкуни су посљедњих мјесеци изгубили милијарде долара.

Криза

Представник компаније "Голфстрим" жали се да су претходних година у Русији продавали просјечно по 20 авиона по цијени од 150 до 250 милиона долара. Ове године од љета нису продали ниједан.

Према процјенама агенције "Блумберг", руски олигарси су од избијања кризе у септембру изгубили више од 230 милијарди долара. Та сјенка била је видљива и на протеклом Сајму милионера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана