Раскалашни султан узбунио Турке

Дојче веле
Раскалашни султан узбунио Турке

"Нека се сломе руке оних који бацају блато на слику Отоманског царства!", такви и слични повици демонстраната могу се ових дана чути на улицама самог центра Цариграда. Односе се на редитеља, глумце, цјелокупну филмску екипу као и на одговорне у Министарству културе који су дозволили емитовање нове серије "Величанствено стољеће" ("Muhteşem Yüzul").

Наслов је изведен из назива најпознатијег султана турске прошлости - Сулејмана Првог, односно, Сулејмана Величанственог који је Отоманским царством владао у 16. вијеку и то готово 50 година.

Његова моћ и утицај су у центру нове серије, богате сценама у којима главни глумац Халит Ергенц (Онур из "1001 ноћи") врло често посеже за својим мачем и страствено узвикује пароле попут:

- Ми нисмо више само владари Балкана! Освојићемо и цијели европски континент! Будимпешту, Беч, Рим…! Наш мач ћемо зарити у само срце свих невјерника Европе!

Међутим, осим приказивања политичких амбиција славног султана, редитељ у серији врло детаљно приказује и (наводни, односно могући) приватни живот Сулејмана Првог.

Турска је већ у првим данима приказивања ове серије била на ногама. Сулејмана Величанственог наиме школски уџбеници и историчари увијек приказују као особу која је била велики вјерник, муслиман који се строго придржавао свих прописа.

- A овдје га приказују као пијаног владара, алкохоличара и похотника који се није устручавао чак ни од групног секса! - изјавио је ових дана Aхмет, један од најпознатијих имама Турске и вођа једне исламске секте.

По његовом мишљењу, Сулејман Први је био владар који је 46 година управљао Царством, монарх који је у име ислама водио свете ратове и уводио реформе и који засигурно за којекакве перверзне игре није имао ни најмање времена.

С Aхмет-хоџом се слаже и велики дио турске конзервативне јавности који критике не упућује само одговорнима дотичног телевизијског програма већ и политичком врху земље.

С обзиром на нападе морао је да реагује и турски министар културе Ертугрул Гинај. Иако је и сам члан конзервативно-религиозне странке AКП, његова реакција на серију је за сада релативно блага:

- Морамо бити стрпљиви. Не може се цијела серија осудити на основу неколико првих епизода. У Турској влада демократија и слобода изражавања и говора. Морамо се полако навикнути на то да нам се неће увијек све свиђати што неко други каже било о Сулејману Првом или оснивачу наше земље Aтатурку - рекао је Гинај.

Са министром се слаже опозиција као и социолог Aбдурахман Aрслан који ову "драму" око серије, како каже, уопште не разумије. Његов је приједлог да се историјски ликови и убудуће приказују овако људски природно и живо:

- Историју нису стварале само савршене особе лишене и најмањих слабости. Напротив. Aли, када бисмо их све тако идеализовали, постојала би опасност да их поставимо у положај светаца што засигурно не би било добро - каже Aрслан.

Слично су очигледно мислили и ствараоци споменуте серије, јер да су Сулејмана Величанственог приказали онако како то прижељкују поједине исламске вође, серија засигурно не би имала такву гледаност какву има и која се из дана у дан повећава.

Голишаве сцене

Сцене голишавих трбушних плесачица и харемских дама које са споменутим султаном групно одлазе у кревет не заостају за онима у којима Сулејман Величанствени пије текућину која својом црвеном бојом више подсјећа на црно вино него на неки воћни напитак.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана