Ранко Шкрбић: Смијенити неодговорне директоре болница

Милка Милуновић
Ранко Шкрбић: Смијенити неодговорне директоре болница

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске затражиће да менаyери здравствених установа у РС који су кршили колективни уговор за то сносе одговорност.

Ово је у интервјуу за "Глас Српске" изјавио министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић.

- Сходно закону и предвиђеним мјерама, за њих ће бити предвиђене одговарајуће санкције. Као министар, тражићу одговорност појединих локалних заједница и да се такви директори болница и домова здравља, који су довели до овакве ситуације нереалним трошењем новца за плате, разријеше са дужности - истакао је Шкрбић.

Он је појаснио да у локалним заједницама које нису развијене, није природно да директори здравствених установа имају плату од 7.000 марака и више.

* ГЛAС: Какве су плате у здравству РС?

ШКРБИЋ: Овдје су ствари прилично уређене, у односу на наслијеђени период, када су плате здравствених радника биле мизерно мале, када су биле нередовне и када се на плате чекало по неколико мјесеци и нису исплаћивани ни припадајући доприноси. Исплатили смо све заостале плате, као и остала дуговања здравствених установа према добављачима, која су такође била енормна. Ушли смо у редован систем исплаћивања плата. У 2007. години дошло је до благог повећања и у 2008. години смо значајно повећали плате кроз нови колективни уговор, гдје смо тражили да љекар не може имати плату испод 1.500 марака. Био сам прилично задовољан чињеницом да ћемо кроз плате вратити бар дио дигнитета доктора, медицинских сестара и других радника у здравству.

* ГЛAС: Колективни уговор је на крају повучен. Зашто?

ШКРБИЋ: Нажалост, дошло је до кршења колективног уговора, који, очигледно, није био ни најсрећније осмишљен и дао је могућност погрешне интерпретације и од стране запослених, руководства здравствених установа. Дао је и "одријешене руке" и полуге синдикату да може да притишће руководство здравствених установа да се понаша у складу са колективним уговором.

* ГЛAС: Шта је Министарство предузело да се спријече злоупотребе у примјени колективног уговора?

ШКРБИЋ: Због разлога које сам навео, Министарство је издало упутство у којем смо тражили да се плате у здравству коригују и да се уведе одређена врста хармонизације, и да се не може догодити да појединци у одређеним здравственим установама имају по неколико пута већу плату у односу на радног колегу у другој установи који има исту стручну спрему. Издавање овог упутства изазвало је одређене конфузије и недоумице, реаговање и незадовољство и синдиката и појединих запослених. Посебна прича је злоупотреба колективног уговора од стране појединих директора у десетак домова здравља. Они су себи, користећи одређене одредбе колективног уговора, мимо правилника, исплаћивали енормне плате, што је јавност дочекала на оправдано оштар начин. То је имало ружан пријем код осталих радника здравства. Било је јасно да ће издвајања по том колективном уговору веома брзо превазићи наша очекивања и да ћемо морати издвојити много више новца него што смо планирали. Због тога смо били принуђени да повучемо колективни уговор. Формирали смо комисију и прва опција је била да приступимо изради новог колективног уговора, а друга опција била је израда Закона о платама како бисмо уредили ову област.

* ГЛAС: Усвојен је Закон о платама који је наишао на оштро реаговање синдиката, али је ипак постигнут компромис Владе РС и синдиката. Шта даље?     

ШКРБИЋ: Закон о платама предвидио је 251 милион марака за плате, што је близу половине буyета намијењеног за здравство. Синдикат је оштро реаговао, али су Министарство и Влада РС у дијалогу са синдикалцима успјели да превазиђу несугласице које су постојале. Закон иде у редовну процедуру и примјењиваће се у наредних 60 дана, тако да ће плате за фебруар и март бити исплаћене према закону. У међувремену ће комисија, састављена од представника сва три синдиката здравства, Министарства, Фонда здравственог осигурања РС и Владе РС, пратити и анализирати ефекте закона на плате. У том периоду предложићемо најбоља рјешења, заједно са синдикатима јасно дефинисати односе у исплатама, да бисмо имали бољи и праведнији систем расподјеле и на адекватан начин наградили раднике свих струка у здравству. Рјешење укључује и нови колективни уговор, који ће бити прихватљив за све стране.

* ГЛAС: Какво је стање у здравству Српске?

ШКРБИЋ: Стањем у здравству Српске, са једне стране могу бити задовољан, а са друге стране могу рећи да никад нећу бити у потпуности задовољан, јер увијек може боље. У протекле три године направљени су значајни искораци у унапређењу здравства, у односу на претходних 20 година. Настављамо са улагањем у здравство, да га направимо још бољим и респектабилнијим, одрживим. Да би здравство било одрживо, потребан је здрав, конкретан, реалан и фер дијалог са синдикатом и менаyерима у здравству.

* ГЛAС: У којим сегментима здравства су примјетни позитивни помаци?

ШКРБИЋ: Можемо говорити о различитим сегментима здравственог система. У примарној здравственој заштити, гдје смо максимално ангажовани, поједине средине помаке виде кроз изградњу нових зграда, домова здравља, нових амбуланти породичне медицине, нове опреме која долази у те амбуланте, новог односа здравствених радника према пацијентима, према корисницима тих услуга, новим програмима превенције и слично. Значајне искораке смо направили и у болничком сектору, гдје смо уложили на десетине милиона марака да бисмо, прије свега, подигли дијагностичке процедуре на виши ниво, да бисмо опремили сале, набавили инструментариј и слично.

* ГЛAС: На који начин корисници здравствених услуга примјећују помаке у развоју здравства?

ШКРБИЋ: Корисници здравствених услуга у здравству имају много боље услуге у односу на претходни период. Проширена је значајно листа лијекова у РС, више се улаже у лијечење, повећана су права наших пацијената. Много смо уложили и у програме превенције различитих обољења, превасходно кардиоваскуларних болести, дијабетеса, менталног здравља, малигних обољења као што су карцином дојке, карцином грлића материце код жена и друга тешка обољења.

Криза  

* ГЛAС: Како економска криза утиче на здравство РС?

ШКРБИЋ: Синдикат је препознао ефекте економске кризе и на сектор здравства, и успјели смо да се договоримо о рјешењима која су најбоља за све нас и надам се да синдикат неће инсистирати на неким стварима које нису одрживе. Морамо да разумијемо финансијску ситуацију у здравству. Увијек ћу се залагати за то да плате у здравству буду пропорционално велике, имајући у виду да љекарски кадар носи највећи терет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана