Ракија и бијели лук умјесто таблета

Д. Секулић, Т. Ковачевић
Ракија и бијели лук умјесто таблета

У вријеме брзог развоја технологије и науке, када се свакодневно откривају нови лијекови, када су апотеке препуне тих истих лијекова, а у медијима се говори о напредовању савремене медицине, парадоксално је да се све више људи окреће алтернативном начину лијечења. Упркос вјеровању да људи већином користе класичну медицину, истраживања показују супротно. Статистика говори да већина људи у свом животу комбинује алтернативну и класичну медицину. Свјетска здравствена организација процјењује, да се до 80 одсто становништва на планети ослања на алтернативну медицину као основни начин бриге о здрављу.

Није риједак случај да се управо љекари који посједују дипломе медицинских факултета, у лијечењу многих болести, као допуну класичним медицинским методама и инструментима, окрећу народној медицини.

Иако велики број алтернативних метода лијечења нема никакво доказано дјеловање осим краткотрајног плацебо ефекта, који има и већина медицинских метода, љекари наглашавају да један дио тих метода представља директну и индиректну опасност по здравље човјека.

Психолог Весна Томић каже да се управо плацебо ефекат у многим истраживањима показао као врло значајан фактор. Она објашњава да ако искрено и јако вјерујете да ће вам нека таблетица или неки вид лијечења помоћи, или вас је чак неко врло вјешто убиједио да ће то бити тако, онда ће успјешност вашег лијечења бити знатно већа.

Љекари алтернативне медицине, без обзира на сумње конвенционалне медицине, углас истичу да лијече неизљечиве болести попут рака, астме и алергије и наводе да су третмани и лијекови већином јефтинији од класичних, те да су потпуно нештетни.

Природа има лијек за све

Весна Томић објашњава да постоје двије врсте људи, односно они који се на алтернативну медицину одлучују прије него што су уопште отишли код љекара, док неки прелазе на алтернативну медицину након што су покушали и друге начине лијечења.

- Прва група људи обично има животну филозофију "најбоље је природно" или "у природи има лијек за све", док другој групи људи често припадају они људи са хроничним обољењима који су исцрпљени дуготрајним лијечењима и желе да експериментишу не би ли сами пронашли "чудотворни лијек". Не смијемо заборавити ни трећу групу људи који умјерено користе алтернативну медицину и чак је комбинују са службеном али који то раде у консултацији са својим љекаром и интересују се само за оне видове лијечења који су и научно доказани као ефикасни - казала је Томићева.

Шта је то алтернативна медицина

Википедија алтернативну медицину дефинише као термин који се користи од друге половине 20. вијека за групу терапијских поступака који због застарјелости или због одбачености, недостатка доказа о дјелотворности, или чак штетности, нису дио званичне медицине.

Лијечење обично обављају особе које нису прошли класично медицинско образовање, те због тога не спадају у категорију општепризнатог љекара.

Aлтернативна медицина обухвата читав низ различитих терапија и третмана, од чајева, медитације, до хомеопатије и ароматерапије, односно алтернативна медицина обухвата све оно што не спада у службену медицину или све оно што ћете тешко добити од свог љекара, попут акупунктуре, хомеопатије, ароматерапије, реикија, киропрактике, биомагнетских третмана и слично.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да постојећи закон о здравственој заштити ни у једном свом дијелу не регулише надриљекарство нити алтернативну медицину.

- С обзиром на то, из Министарства до сада није издата ниједна дозвола за рад надриљекара, односно дозвола за бављење овим активностима - истичу у Министарству.

Према Нацрту новог закона о здравственој заштити, кажу у Министарству, прописано је да алтернативна медицина обухвата традиционалне и алтернативне методе и поступке дијагностике, лијечења и рехабилитације који благотворно утичу или који би могли благотворно утицати на човјеково здравље или његово здравствено стање и који до сада, са важећом медицинском доктрином, нису обухваћени здравственим услугама.

- Министарство ће правилником, послије усвајања закона, прописати примјену метода и поступака алтернативне медицине у здравственим установама - додају у Министарству.

Склад душе и тијела

Aлтернативне терапије често се називају и холистичким. То значи да терапеут лијечи "читаву" особу, а не само симптом, болест или стање. У алтернативним терапијама терапеути често помажу и код духовних и емоционалних проблема пацијента. Већина алтернативних терапија постоји изван домова здравља и љекарских ординација, а све је већи број љекара који знају и сами да упуте своје пацијенте "алтернативним" колегама. У СAД постоје и интегрисане клинике у којима заједнички раде љекари и алтернативци, али такве клинике код нас још не постоје.

Концепт алтернативне медицине је пуно дубљи од узимања лијекова и терапије коју инсистира службена медицина. Док се конвенционална медицина строго базира само на физички проблем, алтернативна медицина узима у обзир стање тијела и душе.

Пацијенти се често окрећу алтернативи када се конвенционалне методе покажу недовољним или када класична медицина нема лијека. Aлтернативне методе помажу да се олакша бол, смањити стрес и напетост, ослободити тијело убојитих вируса и паразита и повећати природну отпорност организма да се бори против болести.

Весна Томић каже да искуства која има сваки човјек или њему значајни људи из његове околине јесу пресудна у формирању става за избор начина лијечења.

- Неки људи уопште не вјерују алтернативној медицини и мисле да су то безвезарије, док неки људи имају страх од одласка доктору, јер се боје да ће им он открити неку неизљечиву болест, па желе избјећи да то доживе, односно да уопште чују тако нешто, на тај начин што неће уопште отићи љекару. При томе не размотре чињеницу да чак и неке "тешке" болести када се рано дијагностикују и адекватно третирају, буду заправо изљечиве - рекла је Томићева.

Додаје да као што постоје негативни примјери, свакако постоје и позитивни примјери лијечења.

- У вријеме када је службена медицина на нашим просторима пред многим изазовима, често можете пронаћи доктора пуног емпатије који се врло љубазно односи према вама и можете уочити колико се заиста труди, а при томе су и резултати терапије коју вам је прописао врло добри. Крајњи резултат је наравно ваше здравље праћено вашим задовољством - истакла је Томићева.

Aлтернативна медицина је заснована на идеји да болест има не само физички разлог него се велика пажња придаје и здравом, срећном и хармоничном животу. Вјерује се да је живот у складу са законима природе основа доброг здравља.

Костоломац из Омарске

Седамдесетогодишњи Драго Обрадовић из Омарске код Приједора, народни љекар, како га зову његове комшије, и његово умијећу намјештања преломљених костију и ишчашења, познато је широм Поткозарја. Читавих пола вијека овај старина, поред уобичајених пољопривредних послова, бави се и лијечењем, које је, како нам је испричао, научио од свог стрица Марка који се одавно преселио на онај свијет.

- Мој стриц који је живио заједно са нама у кући, био је надалеко познат по намјештању преломљених костију код људи и животиња, али и другим лијечењима, које у то вријеме доктори нису могли да лијече, казао је Драго.

Са својих 16 година Драго је почео да лијечи људе. У војсци је то радио све вријеме, а нуђено му је да остане да ради у војној болници. Због мајке и бројне породице те великог имања, то није прихватио, због чега се и данас каје. Каже да нема дана да у његово двориште на дође бар двоје - троје људи и затраже помоћ.

- Ружно је рећи, али највише волим када ми дођу са преломом гдје рука виси о кожи, јер тада моја вјештина долази до изражаја. Намјештао сам свакакве преломе, а да будем искрен поједине сам одбијао, посебно оне отворене плашећи се да због отворене ране не би дошло до затровања крви - прича Драго код којег су долазили чак и доктори тражећи помоћ.

Поред људи овај народни љекар који, како каже, своје услуге не наплаћује, лијечи и животиње. Често се, каже, догађа да стока сломи ногу, а онда људи зову њега.

- Намјештао сам ломове и кравама, овцама и свињама, па и псима и мачкама и могу вам рећи да псу кост зараста најбрже, а коњу најспорије - објашњава Драго коме је приликом наше посјете дошла једна пацијенткиња. У питању је било ишчашење прста на десној нози. За два - три минута проблем је био ријешен.

- За Драгу сам одавно чула, а први пут сам га упознала када је недавно намјештао сломљену руку мојој мајци. Био је то опасан прелом, али све је одрађено професионално тако да данас никаквих проблема са руком нема - испричала нам је млада госпођа која се бола на нози ријешила за трен ока захваљујући старини Обрадовићу.

Исцјелитељи Ненад и Људмила

Биоенргичари Ненад Јањетовић и његова супруга Људмила Осипова - Јањетовић из Прњавора који воде Центар енергетске његе тијела "Јање" добили су сертификат Сверуског научно-истраживачког центра традиционалне народне медицине "Енијом" из Москве и стекли звање магистара народне медицине. Годинама се баве исцјељитељством и помажу људима.

- Људмила и ја смо били у том центру и постали магистри народне медицине, а из цијеле бивше Југославије још двоје људи је добило сертификат овог центра. Поставили смо себи задатак да покренемо своју способност и да се исцијелимо кроз његу тијела - рекао је Јањетовић.

Он каже да ако имамо, на примјер чисто лице, добру пробаву и узимамо здраву храну и свјежу воду, то значи да имамо унутрашњу његу тијела.

- Aко дође до поремећаја у том систему то се види на лицу и рукама, јер се покажу разне флеке. Ми покрећемо биоритам у тијелу да се усклади дух душе са тијелом и тада све функционише боље и срце и јетра и остали органи, те се превазилазе ови проблеми - рекао је Јањетовић.

Он истиче да је најважније да се помогне обољелом човјеку, те да је за то потребно да се званична и алтернативна медицина преплићу и допуњују, а не да се одвајају, да би дошли до правих резултата.

- Када људи оду код љекара и виде да им не може помоћи, онда дођу мени и кажу "спасавај", а најтежи случајеви су они који се оперишу, па примају хемотерапију и иду на зрачење - истиче Јањетовић и додаје да је његов систем лијечења исти као код званичне медицине.

- Као што пијете лијекове које вам пропише љекар, па идете на контролу, тако и код мене долазите на неколико третмана - казао је Јањетовић.

Шума препуна природних лијекова

Осамдесетдвогодишња Стака Сенек из Плавнице код Бање Луке већ 75 година љековито биље које бере у шуми продаје на бањолучкој тржници и до сада је каже својим биљем и савјетима помогла многима.

- Људи не знају да је шума извор здраве хране и да је домаће поврће и воће најбоље. Ко није лијен увијек пронађе нешто, јер природа нуди много тога. Ја берем гљиве, глог, ширак и све остало што може бити храна или лијек - прича Стака.

Тако се на њеној тезги може наћи разних чајева, од нане, кунице, невена, маслачка, преко раставића, коприве и метвице до глога, домаће блитве, першуна и босиока. Осим што продаје љековите траве, својим муштеријама увијек даје и корисне савјете који добро дођу, а много је каже оних које је и излијечила. И са нама је подијелила неке од својих рецепата.

- За болести срца најбоља је ракија у коју се стави биљка срчаник, а за чишћење организма и имунитета ракија и рен. Упала мокраћних канала, јајника и грла најбоље се лијечи када се крпа натопи живим сирћетом, које се разблажи као за салату и стави на доњи стомак или грло. За ублажавање ових болова добар је чај од першуна - каже бака Стака.

Прича да се масноћа у крви најбоље лијечи мјешавином чаја коприве и кунице, а открива нам да је лијек за рак кокошија супа и расол.

- Ову тешку болест само кокошија супа и расол убијају, а све остало је храни. Ко оболи треба само то да једе и пије - прича Стака и додаје да је рецепт за дуговјечност умјесто инјекције чашица ракије, а умјесто таблете бијели лук.

Ризици

Недостатак научних студија значи да већина алтернативних терапија још нису доказане. Љекари наглашавају да прије одлуке да лијечење препустите народном љекару, имате на уму да ако је нешто природно, не значи да је нешкодљиво, посебно када се ради о разним биљним препаратима. Препоручује се прије узимања било каквог препарата питати свог љекара за мишљење, прије свега ако већ узимате неки лијек и због тога што превелике дозе биљних приправака могу бити опасне.

Историја

Кроз историју се провлачила теорија да је сва медицина алтернативна. Конвенционална медицина какву познајемо данас, развила се из времена народних исцјелитеља и алтернативне медицине. Многи научници вјерују да је народна медицина најстарија медицинска наука у свијету, од које потичу сви остали медицински системи.

Још прије неколико вијекова у Европи су постојале двије врсте исцјелитеља: народни исцјелитељи који су користили старе и испробане методе и професионални љекари. Нижи сталежи нису имали новаца да плате професионалне љекаре, па су користили народне методе и то је помагало.

У Сјеверној Aмерици, народни исцјелитељи би користили филозофију и религију да би пружили пацијенту цјелокупно лијечење. Исцјелитељи су били познати по томе да би прије третмана узели у обзир цијелу слику о пацијенту - емоционалну, физичку и духовну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана