Рак дојке напада оба пола

Д. Стоканић, С. Амиџић
Рак дојке напада оба пола

Број жена обољелих од карцинома дојке на подручју Српске и региона из дана у дан се вртоглаво повећава, а у посљедње вријеме од ове опаке болести све чешће оболијевају и мушкарци.

Према посљедњим подацима Института за јавно здравство РС, број новообољелих жена од карцинома дојке један је од водећих примарних локалитета малигних неоплазми.

- На годишњем нивоу, ово обољење чини више од 18 одсто од укупно свих малигних обољења код жена. Свака пета жена обољела је од малигне неоплазме у Српској и има примарну локализацију на дојци - рекла је портпарол Института за јавно здравство РС Милка Мрђа.

Додала је да стопа оболијевања жена драматично расте са старењем, нарочито код жена изнад 50 година живота.

- Највећа учесталост карцинома дојке је код жена старијих од 65 година - казала је Мрђа и истакла да се у протекле три године стопа оболијевања од карцинома дојке кретала од 31,4 до 35,1 на 100.000 становника, нарочито код жена преко 50 година живота.

Од укупног броја лијечених од малигних неоплазми у стационарним установама РС, 9,4 одсто је лијечених од карцинома дојке. Поред тога, од укупног броја умрлих жена од малигних неоплазми у Српској преко 50 одсто заузима смртност жена од карцинома дојке.

- Према резултатима бројних истраживачких студија, рак је полипатогенетски условљен и постоји повезаност између оболијевања и старости, пола, генетске оптерећености, као и изложености здравог организма појединим штетним утицајима - истакла је Мрђа.

Према њеним ријечима, карцином дојке је хетерогена болест, што значи да се испољава у много клиничких облика, са веома различитим клиничким током и тешко предвидивим исходом.

- Ова болест се може успјешно лијечити нарочито ако се открије у раном стадијуму. Изљечење директно зависи од стадијума болести, због чега је веома важно њено рано откривање - појаснила је Мрђа.

Поред примарне превенције и промоције здравог стила живота, додаје Мрђа, веома је важна и секундарна превенција, односно рано откривање карцинома дојке. 

- Мамографија је један од метода скрининга. Све информације о техникама самопрегледа дојке жене могу добити код породичног љекара - нагласила је Мрђа.

Предсједник Удружење жена обољелих од рака дојке "Искра" Азра Икаловић рекла је да на годишњем нивоу на подручју бањалучке регије сваке године оболи до 500 жена.

- Ова опака болест се може спријечити само ако се рано открије путем мамографије, односно прегледом дојке код љекара - навела је Икаловићева.

Према њеним ријечима, власти би требало да уведу скрининг на нивоу Републике или државе, као што је то случај у свијету.

- То би функционисало тако да се жене сваке двије године позивају на мамографију. У свијету је пракса да се жене старије од 40 година позивају на овакве прегледе, а жене које се не одазову љекарском прегледу, а у међувремену оболе од ове болести, саме сносе трошкове лијечења - додала је Икаловићева. 

Као главни узрок ове болести Икаловићева наводи стрес.

- Како би се ова болест на вријеме открила, млађе особе треба редовно да обављају љекарске контроле, док жене старије од 40 године треба редовно да иду на мамографију - казала је Икаловић.

Према њеним ријечима, у посљедње вријеме више оболијевају млађе жене у доби од 35 до 40 година.

- У свијету од ове опаке болести сваке секунде умре осам жена - нагласила је Икаловићева, додајући да изљечење ове болести зависи од стадијума у којем се болест открије.

- Углавном, на вријеме откривена болест, у првом стадијуму, излијечи се у 90 одсто случајева. Да би се на вријеме открило обољење, свака промјена на тијелу треба да се контролише на прегледу код љекара - казала је Икаловић.

Ова тешка болест може да буде кобна и по мушки род, а на стотину обољелих жена оболи и један мушкарац.

- На подручју Бањалуке има и мушкараца обољелих од рака дојке. Ова болест код мушкараца углавном се касно открије, а мушкарци од рака дојке брже умиру него жене - додала је Икаловићева.

Прихватање оболијевања од ове болести, према њеним ријечима, разликује се од особе до особе.

- У оваквим случајевима страх је гори од саме болести, јер кад се болест не примијети на вријеме, онда се плаше да оду код љекара - казала је она.

Једна од обољелих од карцинома дојке је и Бањалучанка Марица О., која је недавно због ове болести била присиљена да иде на операцију одстрањивања дојке.

- Када су ми љекари саопштили да болујем од ове болести, тешко сам то прихватила. Нисам вјеровала у то, па сам се једно вријеме повукла у себе и одбијала операцију, помоћ и савјете других људи - испричала је она.

С обзиром на то да је октобар мјесец борбе против рака дојке, Икаловићева каже да су чланови удружења "Искра" спровели низ активности на подручју града како би пробудили свијест грађана о овој опакој болести.

Код значајног броја обољелих, нажалост, болест је углавном већ узнапредовала. Стопа смртности је веома висока, иако у свијету она опада захваљујући скрининзима и савременим модалитетима лијечења.

Када су у питању специјалистички прегледи, љекари савјетују да припаднице слабијег пола треба да их обаве чим им порасту груди.

- Ниједна старосна група није поштеђена од неког вида промјена у дојкама. Млађе жене и дјевојке чешће имају доброћудне промјене, али само љекар може да говори о врсти промјена у дојци и то тек послије одређених дијагностичких процедура - наглашавају стручњаци.

Додају да брига о здрављу и одласци на прегледе зависе, поред осталог, од средине у којој жене живе, али и средстава информисања.

- Жене најчешће саме напипају неку промјену у дојкама. У суштини, само мамографски, ултразвучни преглед и по потреби МР дојки могу открити ране промјене у ткиву. Уколико жена има велике дојке, и тумор ће нарасти већи док жена успије да га напипа - објаснили су они.

Иако већина жена вјерује да доктору не треба ићи док их нешто не заболи, љекари истичу да бол ријетко буде повезан са малигним туморима. Ипак, код неких жена некада то буде разлог за посјету љекару, па се, на примјер, открије промјена у другој дојци. Дамама, поред тога, савјетују да бар једном мјесечно ураде самопреглед дојки.

Србија

Рак дојке у свијету у посљедњих 30 година биљежи сталан раст. У Србији годишње оболи 4.000 жена, а чак 10 одсто њих на први преглед дође кад је болест већ у четвртом, поодмаклом стадијуму, што је један од података који највише упозорава.

Ружичаста боја

Данас постоји мноштво трачица различитих боја, које људи носе као знак подршке одређеним угроженим или обољелим групацијама људи. Ружичаста боја је постала, као и трачица, својеврсни симбол подизања свијести о раку дојке. Прича о трачицама почела је давно, али о ружичастој је актуелизована 1991. или тек са Evelyn Lauder, некадашњом потпредсједницом козметичке куће "Estee Lauder", која је умрла од посљедица рака јајника 2011.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана