Рафтинг туристичка атракција

Д. Келеч, М. Миљић
Рафтинг туристичка атракција

Ако овог љета нисте у могућности да одете на море, то не значи да нема другог начина да побјегнете из града током тропских врућина и добро се проведете. Одлазак на неку планину, ријеку или бању у Српској, параглајдинг, рафтинг… само су неке од могућности за одмор, забаву и заборављање на свакодневицу.

Сасвим сигурно има мјеста на којима се може одмарати и уживати у свако доба године, па и љети, а токови ријека Врбаса, Таре и Пливе, планинска подручја Козаре, Сутјеске, Јахорине, Лисине, Озрена само су неке од дестинација које су идеалне за одмор.

Чари ријека и кањона

За оне који воле да свој одмор проведу активно, уз адреналин и хладну ријеку, у Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) препоручују различите садржаје.

- Невјероватне тренутке они који су по природи авантуристи могу да доживе спуштајући се најљепшим дијеловима кањона Врбаса и Таре, на ријекама које представљају топ рафтинг дестинације. Љубитељи активног одмора, природе, те свих оних мјеста која чувају дух историје и традиције, пронаћи ће свакако у Српској кутак за себе - истичу у ТОРС-у.

У једном од бројева угледног туристичког часописа "Нешнел географик травелер", са туристичким програмом под називом "Рафтинг трифекта" Република Српска заузела је убједљиво прво мјесто у Европи, иако су у конкуренцији биле много познатије туристичке дестинације као што су италијанска Тоскана, француска Прованса и многе португалске, руске и шпанске туристичке дестинације.

Захваљујући рафтингу и сплаварењу Врбасом и Таром, Република Српска постала је незаобилазна дестинација на свим туристичким мапама свијета.

Ријеку Врбас је и амерички сајт "Смартертравел" уврстио у топ десет авантуристичких дестинација овог љета. Овај сајт препоручује путницима авантуристима да пробају рафтинг на Врбасу, Тари и Неретви, и то ријечима: "Путовање кроз балкански Велики кањон". Тако су се наше ријеке нашле на туристичкој мапи свијета уз египатске пирамиде, Перу, Аљаску и Кубу.

Ријеке Дрина, Плива и Угар прави су "мамац" за све љубитеље флај-фишинга.

- Становници Српске треба да искористе своје слободно вријеме на најатрактивнији начин и посјете ове природне ревире гдје их очекују услови за риболов, какви се ријетко срећу у овом дијелу Европе - кажу у ТОРС-у.

На Пливи ће се од 25. до 3. августа ове године одржати Умјетничка колонија Плива у организацији галерије LTG, а учесници ће имати прилику да стварају и уживају у чаробном амбијенту на извору Пливе.

Селектор Међународне ликовне колоније на извору Пливе је професор Миливоје Унковић, а ове године у колонији учествује 12 ликовних умјетника из Шпаније и Србије.

Бањски и еко-етно туризам

Да је туристичка понуда РС свестрана и да су на располагању дестинације и за оне који воле мирнији одмор, показују бројни бањски центри у Српској.

Иако су базиране првенствено на пружању здравствених услуга и лијечења, из године у годину има све више оних који желе да их посјете искључиво ради одмора.

У понуди су бања Врућица у Теслићу, бања Слатина, бања Дворови у Бијељини, Вишеградска бања…

Велики број туриста воли и посјећује атрактивне еко-етно дестинације у Српској, као што су етно-село "Станишићи" код Бијељине и све познатије подручје Шипова и његове околине, које захваљујући бројним сеоским домаћинствима постаје све интересантнија локација на туристичкој мапи.

У близини Шипова налази се излетиште Јањски отоци, легендарни спој природне силе и љепоте.

- Туристима је на располагању и богата понуда сеоског туризма планине Озрен, гдје посјетиоци могу да уживају у мирном и пријатном амбијенту. Ту је и атрактивно излетиште "Еко-центар Љекарице", које је смјештено између Бањалуке и Приједора - рекли су у ТОРС-у.

Традиција и култура

Једна од туристичких атракција које обавезно треба видјети је и Андрић град у Вишеграду који је однедавно отворен за посјетиоце.

Посјетиоци могу прошетати главном улицом - Корзом, погледати грађевине Андрићевог института, Градске куће, хотела, робне куће, као и друге објекте грађене по узору на грађевине из доба средњовјековне српске историје и времена аустроугарске владавине.

Завршен је велељепни Трг Николе Тесле на коме доминира 2,4 метра висок споменик нобеловцу Иви Андрићу. У вријеме посјета ради и Градска кафана "Гоја".

У Требињу се може обићи неки од евидентираних 29 националних споменика, као и Музеј Херцеговине у коме се налази огромно археолошко благо. Ту су и кула Бранковића из 14. вијека, куле у Буговини, Скочова кула у Гомиљанима.

Туристи могу да обиђу и српски средњовјековни национални споменик Стари град у Сребреници, Ђурђевац код језера Перућац, средњовјековни манастир Пресвете тројице у Сасама, а у Рогатици Мост на Жепи, некрополу са стећцима Борак, Ретеп-пашину кулу, као и још 87 локалитета са 2.628 стећака...

У Добоју пажњу привлачи споменичка цјелина "Каструм".

- За љубитеље традиције и културе, овога љета препоручујемо и обилазак средњовјековних манастира Српске, који у својим ризницама чувају дух народа са ових простора. То су манастири Тврдош, Дужи, Петропавлов, Херцеговачка Грачаница, Сасе и Ловница - кажу у туристичким организацијама.

Фестивали и такмичења

Фестивали, спортска такмичења, културне, забавне и бројне друге манифестације један су од начина на који се многи туристи одлучују да упознају љепоте и дух Српске.

- Овог љета у Српској све становнике и туристе који нас посјете очекују бројна дешавања, као што је "Демофест" у Бањалуци, који ће трајати од 26. до 28. јула, затим "Зворничко љето 2012" које ће бити организовано 2. августа, Међународни рукометни турнир ТВ шампиона у Добоју од 21. до 25. августа - казали су у ТОРС-у.

Додају да туристи не треба да пропусте вожњу популарним "ћиром", који саобраћа на релацији од Мокре Горе, преко Добруна до Вишеграда.

У Туристичкој организацији Бањалука кажу да постоји низ манифестација које из године у годину привлаче све већи број учесника и посјетилаца у град на Врбасу.

- Једна од њих је "Љето на Врбасу" која се завршава у недјељу. Њен циљ је обогаћивање туристичке понуде града кроз обједињавање свих активности које се одржавају на ријеци Врбас и његовим обалама у љетњем периоду, обогаћивање спортског и културног живота града, подизање свијести грађана и туриста о вриједностима и специфичностима Врбаса, као и подизања свијести грађана о његовој заштити - истакли су у Туристичкој организацији Бањалука.

За љубитеље природе ту је Зеленковац, планинско излетиште које се налази поред села Подрашница у Мркоњић Граду.

Излетиште је сачињено од долине истоименог потока, на којем је прије неколико вијекова изграђено петнаестак воденица. Једну од њих је 1985. проширио и преуредио у свој атеље сликар Борислав Јанковић. У априлу 2002. године ово мјесто је добило статус еколошке зоне.

У преуређеној воденици Јанковић је отворио и умјетничку галерију под називом: "Зашто није отишао Боро!?". У галерији се налази колекција умјетничких дијела, етнографских и других културних садржаја. У ово излетиште долазе и други умјетници, новинари и туристи, а ту се одржавају и различите манифестације: обиљежавање дана планете Земље, Ђурђевдански сусрети - првомајски уранак, сајам народних инструмената, турнир у гоу, међународни камп волонтера, ликовна колонија. Најатрактивнији је џез фестивал који ће бити одржан 28. и 29. јула.

На Зеленковцу је изграђено неколико дрвених кућица, бунгалова, млинова, клупа и дрвених мостића.

Ништа мање атрактиван није ни комплекс "Виле Рибник" у Рибнику који се састоји од четири виле: "Плива", "Сана", "Врбас", "Уна" као и једног бунгалова "Лука".

У склопу комплекса је и вински подрум, мјесто гдје можете да испробате нека од врхунских вина

У непосредној близини вила, налази се и бунгалов "Лука", који је луксузно опремљен, а ту је и врхунски ресторан.

Пећине

Љубитељи авантуризма могу да обиђу и неке од пећина Републике Српске, које су под заштитом Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Најдужа пећина Републике Српске је Велика пећина.

Ту су и пећина Орловача у општини Пале, као и највећи ледени подземни објекат у Републици Српској - јама Ледана у општини Рибник.

У пећини Под липом су откривени палеолитски гравирани цртежи који су најстарији на простору Републике Српске. Поред цртежа, откривене су и камене алатке и оруђа, артефакти који су датирани у доњи, средњи и горњи палеолит.

Национални паркови

Национални паркови Козара и Сутјеска су природно благо Републике Српске. Посјетиоци ових природних оаза могу да уживају у разноврсним садржајима, као што су планинарење, бициклизам, шетња уређеним пјешачким стазама.

У оквиру Националног парка Сутјеска прави изазов за туристе представља прашума Перућица, највећи очувани прашумски резерват у Европи, те освајање Маглића, највишег врха у БиХ.

Сви који желе да избјегну вреле љетне дане у граду могу да уживају и на олимпијској љепотици Јахорини.

Бардача и Громижељ

Непроцјењиво благо не само општине Србац него и цијеле РС представља надалеко позната Бардача, резерват природе са 11 језера, јединствен на овим просторима, ријетко подручје природе са колонијама заштићених птица мочварица, барском и воденом флором и фауном.

Бардача има бројне могућности за рекреативни туризам, а сваке године ту се одржава и традиционални гастрофест који привлачи бројне госте.

Бара Громижељ, код Бијељине, стара је 450 милиона година и представља дестинацију коју обавезно треба да обиђу љубитељи природе. То је мјесто са живим пијеском и стаништем ријетке врсте рибе "умбра крамери".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана