Радио Дрвар једини глас Срба

Данијела Бајић
Радио Дрвар једини глас Срба

Ријечи спикера са Радио Дрвара вјесник су наде да се српски глас још чује у Ливањском кантону, а овај медиј, баш као и повратници у ФБиХ, тешко опстаје у суровим временима, али пркосно и одлучно бори се за свјетлију будућност, како своју, тако и Срба у Гламочу, Грахову и Босанском Петровцу.

За овај радио, који се први пут огласио почетком јуна 1974. године, говорили су бројни званичници, као и умјетници, спортисти, али и обични људи који свакодневно воде борбу за опстанак и останак на вјековним огњиштима.

Колектив Радио Дрвара, јединог српског медија у Федерацији БиХ (ФБиХ) који цјелодневни програм емитује на српском језику, чине свега два запослена.

Иако раде у веома тешким условима, њих двоје држе једино воља и жеља да се глас српских Крајишника и даље чује.

У протеклом периоду свједочио је овај медиј о бројним превирањима, бурним збивањима, професионално и непристрасно, што га је очувало у медијском простору.

Уредница, спикерка и новинарка Радио Дрвара Јелена Дешић казала је за "Глас Српске" да овај медиј настоји да прати сваки догађај везан за српски народ у повратничким општинама, али и да пренесе информације из Републике Српске, Србије, земаља из региона и свијета.

- И поред тога што се ради о двочланој екипи, трудимо се да аутентично, објективно и вјеродостојно прикажемо живот у локалној средини. Често смо ишли и испред времена и догађаја трудећи се да слушаоцима пружимо потребне информације о догађајима који су смјештени у блиску будућност, а предвидиви су - прича Дешићева додајући да овај савремени електронски медиј емитује 24 часа квалитетног програма, информативног, едукативног, образовног, документарног, културног, вјерског, омладинског, дјечијег, забавног, хуманитарног и спортског, настојећи да задовољи укусе и потребе слушалаца свих узраста.

Уназад пет деценија било је, наставља она, великих успона и падова, изазова и многобројних проблема.

A stone building with a stone wallDescription automatically generated

- Најчешћи проблеми су финансијске природе, често смо у ситуацији да касне плате по неколико мјесеци, текуће обавезе се гомилају, стижу дуговања, а ми и под свим тим притисцима остајемо и водимо битку за опстанак. Почетком ове године смо били у ситуацији да због нагомиланих дугова будемо угашени - казала је Дешићева.

У том тешком тренутку руку спаса пружила је, према њеним ријечима, Република Српска, тачније предсједник Милорад Додик који је радију упутио финансијску помоћ довољну да се спасе једини српски глас у ФБиХ, али ипак не и толико довољну да ријеше све своје проблеме.

- Обраћали смо се многима, кантону, Федерацији, бројним институцијама и компанијама, али ни данас није стигао одговор. Једина нада у наш опстанак је Република Српска и Србија, које нас, вјерујем, никада неће оставити и никада неће дозволити са једини српски глас - Радио Дрвар, у ФБиХ нестане. И овом приликом упућујем апел нашој Српској и Србији да нас никада не забораве и помогну Радио Дрвару који је у изузетно тешкој ситуацији - поручила је Дешићева.

Радио Дрвар свакодневно својим вјерним слушаоцима преноси вијести из земље и свијета, обавјештава о великим и значајним догађајима у Дрвару, упознаје их са свим важним информацијама.

- Често због лоше и дотрајале опреме, старе и по неколико деценија, грађани нису у прилици да слушају Радио Дрвар, јер долази до прекида у емитовању програма. Тада нас зову слушаоци из села којима је то заправо једини, вјероватно, начин да могу да чују неке информације из града - казала је она.

Једини извор прихода им је, наставља она, општина Дрвар, која је и његов оснивач, али и она се, такође, налази у незавидној финансијској ситуацији.

- Ми нисмо у могућности да улажемо у опрему која би побољшала услове рада и пословања. Наша опрема стара је више деценија. Да имамо могућности да само предајнике појачамо новијом и квалитетнијом опремом, сигурна сам да би наш глас много даље допирао - рекла је Дешићева подсјећајући да је ово јубиларно, 50. љето Радио Дрвара.

И овај јубилеј је, каже, обиљежен на симболичан начин, а поклон у виду донације или нека финансијска помоћ би и те како добродошли да Радио Дрвар колико-толико стане на ноге.

- Пет деценија је иза нас, али вјерујем да ће их бити бар још толико и пред нама, јер Радио Дрвар ће опстати на медијском небу. Некако вјерујем да ћемо у годинама испред нас имати боље услове рада, више запослених и јачу подршку Српске и Србије јер оне су гарант опстанка Радио Дрвара, али и српског народа у ФБиХ - нагласила је Дешићева истичући да је овај медиј, као свједок времена и вјеродостојни хроничар дешавања, био и остао у служби вјерних слушалаца.

Запослени на једином српском медију у ФБиХ, који нема помоћ од кантоналних власти, улажу све напоре како би се српски глас и даље чуо.

- Никад ниједну марку нисмо добили од, рецимо, Владе Ливањског кантона и то за нас овдје представља једини, али велики притисак - истакла је Дешићева.

Први и једини глас са Радио Дрвара који допире до ушију слушалаца је, иначе, глас дипломиране професорице филозофије, која се новинарством бави десетак година. Новинарство је, каже, њен животни пут.

- Моја мисија је да помогнем људима у рјешавању бројних повратничких проблема - казала је она.

Мјештани

Мјештани ове, као и околних општина кажу да је Радио Дрвар једини медиј из окружења којем вјерују и да није њега, не би знали шта се дешава око њих.

- Уз Радио Дрвар, уз који су одрасле многе генерације, радимо и живимо и дан-данас. Нама повратницима много значи, јер захваљујући радију знамо шта се дешава код нас, али и у свијету - казала је Јадранка Адамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана