Радикални исламисти уче о ‹неопходном одсијецању глава›

Горан Маунага
Радикални исламисти уче о ‹неопходном одсијецању глава›

На трибинама под називом "Зато што он тебе воли" које се, послије БиХ, одржавају по градовима Њемачке међу припадницима бх. дијаспоре, главни предавач је оснивач у Њемачкој забрањене организације "Позив у рај" Мухамед Сејфудин Чифтчи (Абу Анес) који подучава да је "одсијецање главе примјерена казна за одрицање од ислама".

Те поруке се могу чути на видео-записима са његових предавања у БиХ и Њемачкој које поставља на интернету. Трибине по БиХ одржаване су донедавно, а водитељ програма био је директор организације "Алем" (забрањена "Аатриј") Елвир Чолаковић, бивши предсједник Кантоналног одбора Активне исламске омладине (АИО) чије је дјеловање у БиХ такође забрањено. Чолаковић у посљедње вријеме промовише радикално-исламистичке, "проповједничке" књиге.

Организатори тих предавања, на којима је присуствовало по 1.000 људи, били су организација "Свјетло БиХ", општински одбори и разна удружења грађана чије је дјеловање сумњиво.

Саговорник "Гласа Српске" који је близак безбједносним структурама каже да су уз трибине организоване и изложбе музејских експоната и фотографија из спомен-соба бораца Армије РБиХ од 1992. до 1995. године.

- Посебне добродошлице изражаване су борцима и ратним командантима Армије РБиХ. На трибинама говоре и конвертити из Њемачке Каи Чарли Кругер, бивши активиста њемачког нацистичког покрета, Мајкл Хашике, бивши министрант у католичкој цркви у Пољској и бивши католик Марко Корбик. Они описују разлоге свог преласка на ислам који данас уче од Чифтчија - каже он.

Додаје да се том приликом учесницима поклањају DVD са исламским предавањем конвертита Пјера Вогела под називом "Шта је смисао твог живота". Додаје да те манифестације подржавају званичници општина и службе за борачко инвалидску заштиту.

Пјер Вогел такође је један од најактивнијих предавача у БиХ који сада трибине држи међу бх. дијаспором у Њемачкој. Он на предавањима званично не одобрава коришћење насилних средства и терористичких самоубиства у сврху освете, али о терористима и њиховим нападима говори тако ватрено да, уствари, код слушалаца постиже контраефекат од званично прокламованог става.     

То се види и из форумашких коментара на Вогелова предавања од којих је већина постављена и на "Јутјубу".

- Има десетине доказа који указују на дозвољеност ових акција и њихову легитимност. Зато нема ничег спорног у извођењу тих акција против Јевреја и хришћана, а посебно Израелаца који вјерују да они не могу бити савладани и да је њихова држава створена да би вјечито трајала - наводи Сулејман ибн Насир ел-Улван.

- Ове акције су се показале корисним и дале своје плодове. Постале су страх и трепет за јеврејске узурпаторе и њихову браћу Хришћане. Оне наносе већу штету непријатељима од пушака и митраљеза јер су унијеле страх у срца невјерника, тако да се непријатељи ислама боје сваког покрета и очекују смрт на сваком кораку. Уз то, ове акције наносе муслиманима минимум штете а имају далекосежан утицај - наводи Бесим.

- Каже узвишени: никако не сматрај мртвима оне који су на Алаховом путу изгинули. Не, они су живи и у обиљу су код господара свога, радосни због онога што им је Алах од доброте своје дао. Радоваће се Алаховој награди, милости и томе што Алах неће допустити да пропадне награда онима који су били вјерници - цитира један форумаш Алу Имрана.

Упућени упозоравају да се на тим скуповима регрутују лица која су дио инфраструктуре за подршку терористичким организацијама.

"Глас Српске" објавио је да се представници организације "Позив у рај" из Тузле редовно састају са оснивачем терористичке, забрањене и истоимене кровне организације  из Њемачке Чифтчијем те да су Вогелу у Њемачку носили новац за финансирање терористичке организације Исламска држава (ИС).

На фотографијама које су снимљене у Цариграду у Турској приликом одржавања годишњег "Конгреса  о наднаравности Курана и сунета", Чифтчи је са предсједником тузланског "Позива у рај" Данијелом Карабеговићем.

Мустафа Церић, док је био реис Исламске заједнице, у свом кабинету у Сарајеву разговарао је с представницима асоцијације вехабијских удружења у БиХ коју сачињавају организације "Позив у рај", "Муслим медија" и "Сервис за креативна рјешења" (бивша "Интер-актив") из Тузле, "Дирхем" и "Атис" из Санског Моста те "Алем" из Зенице.

У октобру 2011. године власник хостела у Њемачкој отказао је скуп асоцијације организација међу којима је и "Позив у рај". Радило се о семинару за око 200 вехабија из БиХ и Њемачке. Њемачки истражиоци забранили су одржавање тог скупа због сазнања да су његови организатори повезани са регрутовањем омладине за терористичке нападе. Уговор о изнајмљивању хостела потписао је Чифтчи.

У извјештају NATO-а из новембра 2010. године групе "Атриј" и "Интер-актив" из БиХ оптужене су да активно регрутирају појединце за борбу у Авганистану против САД. Оне су, наведено је, наставиле рад организације АИО послије забране њеног постојања.

Занимљиво је да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ Чифтчија обрадила у верзији документа на коме се налазе лица која нису безбједносно интересантна.

Централна обавјештајна агенција (CIA), Француско министарство спољних послова, британска Влада, аустријско Министарство спољних послова и Међународни центар за студије радикализације и политичког насиља објавили су да се Сирији и Ираку бори 350 ратника из БиХ. Према подацима CIA, БиХ је на четвртом мјесту у свијету по броју џихадиста у Исламској држави у односу на укупан број становника. Европски координатор за борбу против тероризма Жил де Кершов изјавио је да се на страни џихадиста у Сирији и Ираку бори више од 3.000 Европљана.

Чифтчи

Чифтчи је од 1992. до 1995. године радио за организацију Инсан хак хуријет (ИХХ) у БиХ која је основана с циљем финансирања радикалних исламских бораца у БиХ. Његов локални контакт у БиХ био је Фатех Камел. Чифтчи тренутно борави у Турској гдје ради за ИХХ која је такође забрањена у Њемачкој због финансирања терористичких активности Хамаса. У децембру 1997. године полиција је у Истанбулу у канцеларијама те организације открила оружје и експлозив. Установљено је да ИХХ подржава терористичке активности у Авганистану, БиХ и Чеченији. Дански институт за међународне студије у извјештају из 2006. године навео је да је ИХХ имала везе са "Ал-Каидом" и терористичким групама које су подржавале идеју глобалног џихада.

Казне

Према измјенама КЗ БиХ које су на снагу ступиле у јуну и којима се санкционише учешће у сукобима у иностранству у војним, паравојним или параполицијским јединицама, ратници из БиХ биће кажњени затвором до десет година. Организатори, они који врбују и обучавају добровољце затвором до пет година, а онима који јавно промовишу одлазак на страна ратишта пријети казна до четири године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана