Раде Ристовић: Мијењаћемо љекарске комисије

Жељка Башић
Раде Ристовић: Мијењаћемо љекарске комисије

Свеобухватном контролом борачких и инвалидских рјешења Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС, поред евиденције о стварним и лажним корисницима ових права, настоји да створи и боље услове за живот и рад породица погинулих бораца, ратних инвалида који су жртвовали своје животе у одбрани Републике Српске.

 
Лажних увјерења, потврда, статуса има око 400, а према процјенама, биће их још много. У овој години изграђује се око хиљаду станова за породице погинулих бораца и ратних инвалида и биће додијељено 660 неповратних средстава, рекао је у интервјуу за "Глас Српске" министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић.

* ГЛAС: Шта очекујете од ревизије борачких и инвалидских рјешења у Републици Српској и да ли су у међувремену могуће одређене преправке документације?

РИСТОВИЋ: До сада је откривено око 400 спорних увјерења о борцима и инвалидима рата у неколико општина, тако да је извјесно да их има још много. Чињеница је да су поједине љекарске комисије и доктори издавали лажне налазе како би неко остварио право на пензију или инвалиднину. Љекари такође подлијежу ревизији и тамо гдје буде потребе, а има је, мијењаћемо љекарске комисије. Сигурно је да има и кривотворених података, а гдје буде сумње у податке, враћаћемо их на поновну оцјену првостепеним љекарским комисијама. Вјероватно ће неко ко има сумњив статус посегнути за преправкама одређених докумената, али на основу скенирања докумената у управама локалних заједница она ће бити у евиденцији нашег министарства и биће доступна људима који буду радили на ревизији. Најбитније је да зауставимо ову негативну праксу.

* ГЛAС: Шта слиједи послије евиденције података?

РИСТОВИЋ: Свако општинско одјељење за борачко-инвалидску заштиту, али и ми у Министарству, посједујемо податке о околностима под којима је дошло до страдања или рањавања лица, о његовом учешћу у рату, дужини учешћа и слично. Послије евиденције о чињеничном стању, Министарство ће прије коначног одузимања статуса "лажном" борцу или инвалиду да спроведе управни поступак и потребну законску процедуру. Захваљујући бољем информационом систему, лакше и брже откриће се све што је нелегално у статусима бораца и ратних војних инвалида. Послије ревизије сигурно је да ћемо доћи до више категорија проблема које требамо рјешавати у вези са статусом и оствареним правима из борачко-инвалидске заштите. Они који највише заслужују тај статус ући ће поново у систем борачко-инвалидске заштите.

* ГЛAС: Колико има стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида?

РИСТОВИЋ: Закључно са децембром прошле године евидентирано је 4.227 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида које треба да стамбено збринемо. Од тог броја, 2.559 породица треба да добију неповратна новчана средства, 1.668 породица да добије стан.

У овој години се ради око хиљаду стамбених јединица и у овој години додијелиће се 660 неповратних новчаних средстава. Тренутно у Републици Српској гради се око 1.800 стамбених јединица. Морам да кажем да је Влада РС опредијељена да програм стамбеног збрињавања остане нетакнут и спроведе се до краја према планираној динамици. Очекујемо да ћемо све породице стамбено збринути до краја наредне године.

* ГЛAС: На које пројекте могу да рачунају демобилисани борци РС?

РИСТОВИЋ: Са премијером РС договорили смо два пројекта самозапошљавања демобилисаних бораца кроз пољопривредне подстицаје од пет милиона марака и унапређење малих и средњих предузећа и занатских услуга. Борачка организација РС сачиниће елаборат и сва средства биће равномјерно распоређена у све општине РС. Пројектом ће бити обухваћене социјално најугроженије породице демобилисаних бораца без иједног запосленог и они који су на евиденцији Завода за запошљавање. Пројекти ће се покренути на јесен.

* ГЛAС: Колико новца се издваја за социјално збрињавање незапослених радника и је ли то довољно?

РИСТОВИЋ: За социјално збрињавање радника до сада је укупно потрошено 105 милиона марака и збринуто више од 35 хиљада радника из 200 предузећа у стечају. У овој години планирано је 16,5 милиона марака и то је довољно за социјално збрињавање радника који су у стечају од 2008. године, јер рачунамо и на одређени поврат средстава из уновчене стечајне масе. Влада РС усмјериће инвестиције у капацитете стратешких предузећа која су капитална за државу и развој привреде, како би се додатно побољшао економски амбијент у Републици.

* ГЛAС: Имате ли податке о броју непријављених радника у РС?

РИСТОВИЋ: Од Републичког инспекторијата, у чијем је саставу и Инспекција рада, очекујемо да нам ускоро достави евиденцију о раду на црно у РС за првих шест мјесеци ове године. Тада ћемо видјети колико има непријављених радника, која се права најчешће крше и опредијелићемо се у том смислу када добијемо тачне податке. Прошлогодишњим измјенама Закона о раду дата су већа овлашћења инспекторима рада, тако да се резултати контрола већ виде. Послодавци препознају и свој и интерес радника да буду пријављени. За прекршиоце су предвиђене оштрије санкције, све до затварања послодавца.

* ГЛAС: Да ли је одржив овакав пензиони систем и има ли потребе за другим облицима пензионог осигурања?

РИСТОВИЋ: Реформа пензионог осигурања мора се што прије спровести и надам се да ћемо до септембра имати дефинисану стратегију, као и измјене и допуне или евентуално нови закон о пензијско-инвалидском осигурању. У садашњем закону провукао се одређени број борачких права која су остварена преко пензионог фонда. Прије два дана Влада РС усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС, по којем ће се право на борачку пензију остваривати се само по основу категорије борца, а неће зависити од дужине учешћа у рату. Онај ко није приложио, мораће да донесе рјешење о статусу борца како би остварио или наставио да прима пензију. Остало је да у том смислу обавимо категоризацију преосталих 18 хиљада корисника пензија, међу којима морамо да издвојимо оне који су то право стекли на основу статуса борца, а не учешћа у рату. Циљ измјена је да све пензије буду одређене под једнаким условима и у истом обиму, у зависности од категорије борца, без обзира на датум остваривања права на пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана