Путину тоалет папир, Меркеловој гуска, а принцези пауново перје

Драгана Келеч
Путину тоалет папир, Меркеловој гуска, а принцези пауново перје

Изабрати идеалан поклон понекад је веома тешко, а када су у питању шефови најмоћнијих држава на свијету или краљевске породице, који годишње добију на стотине дарова, куповина се претвара у немогућу мисију. Шта поклонити људима који имају све?

Ипак, иако добијају све и свашта, најмоћнији и најпознатији људи на свијету пред неким поклонима заиста нису могли да остану равнодушни. Једни су и их насмијали, други наљутили, а поједини више него бизарни дарови оставили без текста.

Вилијам и Кејт

Њихово вјенчање пратили су милиони људи широм свијета, али право питање је било шта поклонити принчевском пару који очигледно већ има све. Током прошлогодишње турнеје по Канади и САД британски принц Вилијам и његова супруга леди Кетрин добили су неке веома необичне поклоне. Између осталих, на листи дарова су се нашли врећа за спавање, лутка, наочаре за скијање, намаз од пивског квасца...

Палата Светог Џејмса објавила је потпуни извјештај о поклонима који се протеже на чак 14 страница. Принцу Вилијаму намијењене су манжетне, пилотска кацига, прслук, адресар Комонвелтског удружења, док је Кејт добила плетени шал са црквеним мотивима, корпу, уоквирен канадски печат и пауново перје.

Краљевски пар је на турнеји по Канади добио и скупоцјена пенкала, дрвену срцолику кутију с наруквицама срећоношама, двије значке поларног медвједа, порцуланске лутке, хаљине и јакне, ручно осликану свилу, корпе од прућа, средство против угриза комараца, три пара ципела, боцу вискија, друштвене игре, улазнице за канадске паркове, четири тањира, килт, дрвену кутију у којој се чува дуван, дјечије цртеже, три црвена хокејашка дреса, књиге, каубојске шешире, играчке за псе.

У Америци су на поклон добили плишане медвједиће, ајпед, подметаче за вино, новинске исјечке, наушнице, филмове на DVD-у и специјалне медаље.

Краљица Елизабета

Умјетничка дјела, чај из Шри Ланке, сет Олимпијских медаља, па чак и једна беба ламе, само су неки од поклона које је британска краљица Елизабета Друга добила прошле године поводом свог дијамантског јубилеја.

Ипак, страни лидери, изасланици, власници луксузних продавница, али и обични грађани поклонили су британској краљици читаво мало богатство, достојно Али Бабине пећине.

Листа коју је објавила Бакингемска палата садржи описе 140 поклона које је краљица добила поводом 60-годишњице владавине - од "Тифани" сребрне кутије са огледалом коју јој је поклонио амерички предсједник Барак Обама, преко портрета и шест кутија чаја које је добила од предсједника Шри Ланке, до драгог камења, дара кувајтског емира.

На списку је и 436 књига, 235 дискова и DVD-ја, 81 чипка и плетени предмет, 78 краљичиних портрета, 40 албума дигиталних фотографија, 28 зидних украса, 19 кухињских крпа и девет слагалица.

Краљица је, осим бебе ламе, која сада живи у зоолошком врту, власница и једног малог азијског слона.

Њен супруг принц Филип је, такође, добио извјестан број дарова, попут "Сваровски" двогледа, дрвене кутије за цигаре, поклон јорданског краља, пива и великог златног мача у кожним корицама.

Владимир Путин

Необични поклони дефинитивно не заобилазе ни лидере свјетских сила, а "шампион" по броју необичних поклона свакако је руски предсједник Владимир Путин.

Путин је лани добио тромјесечно штене акита ину, женку названу Јуме, поклон јапанске префектуре Акита.

Јапански званичници су навели у саопштењу да су поклонили штене Путину јер је он велики љубитељ паса. Поклон је израз захвалности за руску помоћ послије катастрофалног земљотреса и цунамија у Јапану 2011, као и честитка Путину на побједи на предсједничким изборима.

Путин је тада поручио да ће, заузврат, послати сибирску мачку лидеру префектуре Акита Норихисију Сатакеу.

Путин је познат као љубитељ паса и често шета са својим црним лабрадором, женком Кони. Ту је и пас аутохтоне бугарске расе каракачан Бафи, којег је добио на поклон 2010. од премијера Бугарске Бојка Борисова.

За свој 56. рођендан руски предсједник је добио двомјесечну тигрицу коју је, видно разњежен, представио телевизијским екипама.

Путин је недавно посјетио Сјевероморск, гдје је приликом свечане церемоније уручио одличје Нахимова тешкој нуклеарној ракетној крстарици "Петар Велики". Послије свечане церемоније добио је на дар морнарску мајицу на пруге.

Док је био премијер, од представника руских еколога на поклон је добио више од 200 ролни тоалетног папира у знак протеста против поновног отварања фабрике папира за коју кажу да онечишћује Бајкалско језеро.

Барак Обама

Посјета америчког предсједника Европи остаће упамћена  по поклону који је добио од премијера Пољске Доналда Туска. Наиме, он му је поклонио један "домаћи производ" - копију игре "The Witcher 2: Assassiond of Kings".

Ипак, Обама се може похвалити и скупоцјеним поклонима, а међу највећим дародавцима били су саудијски краљ Абдулах, који је породици Обама дао поклоне вриједне близу 190.000 долара.

Бивши британски премијер Гордон Браун поклонио је америчком предсједнику пенкало и држач израђен у дрвету који потиче са поморске ескадриле која је спроводила забрану трговине робовима, као и биографију Винстона Черчила вриједну 16.510 долара.

Од краљице Елизабете Друге Обама је добио њену фотографију са војводом од Единбурга у сребрном оквиру са потписом, поклон процијењен на 775 долара, а од некадашњег италијанског премијера Силвија Берлусконија кристални сточић, златни часовник и украсна огледала у вриједности од 26.845 долара.

Међу осталим скупим предметима које је Обама добио на поклон су на свили извезени портрет породице Обама (20.000 долара), дар кинеског предсједника Хуа Ђинтаоа и бронзана статуа дјевојке која пушта голубове (8.000 долара), коју му је поклонио израелски предсједник Шимон Перес.

Папа Бенедикт Шеснаести је америчком лидеру дао слику Трга светог Петра у Риму у мозаику, сребрни привјесак за кључеве, златник и неколико књига које су посвећене њему и "биоетичким питањима", у укупној вриједности од 7.905 долара. Од танзанијског предсједника Џакаје Киквете Обама је добио скулптуру од ебановине вриједну 6.000 долара.

Меркелова и Саркози

Необичан поклон свакако је стигао њемачком канцелару Ангели Меркел. Најмоћнија жена Европске уније је, вјеровали или не, за карневал у Берлину добила гуску од фашничког друштва.

То друштво уручило је овој дами позлаћену пернату скулптуру која у бајкама браће Грим симболизује богатство, али је Меркелова поклон попратила отужним изразом лица.

Она је, с друге стране, поводом рођења његове кћеркице Ђулије, бившем француском предсједнику Николи Саркозију поклонила плишаног меду.

Саркозију је стигла и роза декица од британског премијера Дејвида Камерона, а велика корпа пуна бијелих орхидеја од мароканског краља Мухамеда Шестог. Комплет Диорове колекције за бебе добио је од бивше прве даме Француске Бернардет Ширак. Бивши лидер Француске добио је и сиперак за бебу, књигу за супругу и садницу храста.

Роштиљ

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон и његова супруга Саманта лани су од Барака Обаме и његове супруге Мишел добили роштиљ на ћумур на којем су угравиране америчка и британска застава. Камеронови су током званичне посјете САД од Обаме добили и јакне на којима су извезена њихова имена.

Обама је објаснио да је тим поклоном желио да подсјети на своју посјету Великој Британији прошле године кад су он и његова супруга заједно са Камероновима били на роштиљу.

Обама је Камерону поклонио и боцу пива које се прави у Бијелој кући, а дјеца британског премијера су добила јастуке за сједење на којима су извезена њихова имена и предсједнички печат.

Кишобран и корњаче

Принцеза Викторија сваки свој рођендан прославља с поданицима у краљевској љетној резиденцији Солиден на шведском острву Оланд. То је прилика да мјештани и туристи разговарају са принцезом и уруче јој поклоне, међу којима су огрлице, букети цвијећа, кишобрани…

Монегашком принцу Алберту у фебруару је са Малија стигао необичан дар - велике корњаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана