Путинов авион »судњег дана«

Приредио: Борис Ђурић
Путинов авион »судњег дана«

Москва - Руска државна корпорација "Ростех" саградила је ваздушно командно мјесто на бази авиона "Иљушин-80", које може да преживи нуклеарну експлозију и које ће бити испоручено Министарству одбране Русије до краја године.

Тај потпуно адаптирани "Иљушин-80" биће руска верзија "авиона судњег дана". Ваздушно командно мјесто за стратешко управљање предвиђено је за брзо размјештање војних снага, а такође је неопходно у условима непостојања инфраструктуре на земљи или у случају онеспособљавања командних мјеста и телекомуникационих центара и прекида веза на земљи.

- То је систем са јединственим карактеристикама, који обезбјеђује стратешко управљање свим видовима и родовима војске. Осим Русије, авио-технику таквог нивоа производе још само САД, а Американци су сличан систем назвали "авион за судњи дан"  - истиче замјеник генералног директора "Ростеха" Сергеј Скоков. Техничке карактеристике система омогућавају управљање копненим снагама, поморским и ваздушним снагама, као и стратешким ракетним снагама.

"Авион судњег дана" није случајно добио такав назив. Главна одлика тог авиона је да може да преживи нуклеарну експлозију и да се из њега могу слати наредбе свим стратешким снагама руске војске.

У случају нуклеарног рата у којем би Русија била укључена овај авион би постао командно мјесто. Да би умањио ефекте нуклеарне експлозије авион је направљен са минималних бројем отвора. На врху авиона се налази уграђена купола у којој су смјештени електронски уређаји, антенски релеји и УКВ комуникациона опрема. На крилима постоји два додатка у којима су смјештени додатни генератори струје. Такође, ту је штангла за долијевање горива у ваздуху. У задњем дијелу је смјештена велика ВЛФ антена преко које се комуницира са подморницама. Осим те, авион има још антена, као што је ХФ антена смјештена у доњем централном дијелу авиона и у виду је гребена, као и АДД антена конусног облика која има јачину зрачења у кругу од четири километра. Руски предсједник Владимир Путин ове године је у војни буџет издвојио 49 милијарди долара, а сљедеће године предвиђено је повећање на 49,5 милијарди.

Предности:

- повећана неухватљивост за

   непријатељске ударе

- функционалност

- поузданост

- побољшане карактеристике

  по маси и димензијама

- мања потрошња енергије

Карактеристике:

59,6 метара дужина

15,8 метара висина

20,8 тона тежина

48 метара распон крила

11.000 метара може у висину

4 "Кузњецова НК-86" мотора

5 чланова посаде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана