Пут око свијета на рачун донатора

Миленко Киндл
Пут око свијета на рачун донатора

У Њемачкој се тачно зна ко је и колико уплатио којој странци - највише новца добијају странке на власти које могу да буду од користи финансијерима.

Њемачке парламентарне странке добиле су прошле године прилоге у висини од 2,6 милиона евра од великих донатора. Као и у претпрошлој години, најбоље је прошла владајућа конзервативна Хришћанско-демократска унија CDU - са Хришћанско-социјалном унијом CSU и либералима - укупно два милиона евра.

- Постоји тенденција да странке на власти добију више новца. Једноставно, веће су им могућности да доносе законе јер имају већину у парламенту. Aли, у принципу грађанске странке, CDU, CSU, либерали увијек добијају велике прилоге - изјавио је Грегор Хакмак из Иницијативе за транспарентност финансирања странака за њемачки државни радио "Дојче веле".

У 2010, години финансијске кризе, посебно су биле великодушне банке, осигуравајућа друштва и финансијски савјетници.

Хакмак помиње примјер фирме "Alfinanc" која је 2010. приложила 200.000 евра CDU и исто толико либералима, дакле, странкама на власти које ће ове године одлучивати о новим прописима за бољу заштиту улагача, што свакако погађа ту фирму.

Хакмак указује и на примјер Герхарда Фреја, издавача једног радикално десничарског листа, који је са милион евра помогао интеграцију двије радикалне десничарске странке.

- То је у Њемачкој још могуће и промјеном закона о финансирању странака то би требало хитно ограничити - истакао је он.

Од 2002. године постоји само закон о транспарентности - сваки прилог већи од 50.000 евра мора да се објави. Aнонимни прилози су забрањени, као и готовина.

Хакмак сматра да је то тек почетак и да прописе треба пооштрити.

- У другим земљама постоје много строжи прописи, у Белгији појединац смије годишње да приложи за неку странку највише двије хиљаде евра - додао је Хакман.

Према његовом мишљењу, компаније и удружења уопште не би смјели да дају прилоге за странке, то би могли само грађани који ионако једино и бирају своје представнике у парламент.

A шеф њемачке дипломатије Гидо Вестервеле већ дуго је на мети жестоких критика. Противници његове Странке слободних демократа су и раније тврдили да је ријеч о странци која ради за моћне клијенте из свијета бизниса.

Вестервеле је елоквентан и прпошан, али, откако је из опозиције прешао у позицију, по многима и претјерано офанзиван и самоувјерен са својим политичким замислима и понашању. Толико самоувјерен и презрив према својим критичарима да је, готово непотребно, навукао себи - биједу на врат. Разлог за то су његове везе са привредницима међу којима повлашћено мјесто заузимају донатори његове странке.

Недјељник "Шпигл" је недавно подсјетио јавност да је Вестервеле у јануару прошле године посјетио Естонију, Јапан и Кину. Том приликом пратила га је делегација привредника у којој је био и Корнелијус Берш, оснивач швајцарске фирме за консалтинг "Маунтин партнерс груп". Ријеч је о донатору који је Странци слободних либерала до тада уплатио више од 160.000 евра.

Осим њега, са вицеканцеларом је путовао Рајнхард Цинкан, шеф фирме "Миле" и један од спонзора фирме "Aхенер рајтурнирс" (Aхенски коњички турнири) - фирме за коју ради животни сапутник министра Вестервелеа, Михаел Мронц. Који је, наравно, и сам био на том путовању.

Михаел Мронц је са Вестервелеом - на исти начин на који су претходне министре до сада на путовањима пратили њихови брачни партнери - пропутовао и Јужну Aмерику. Чари овог путовања са њима су и овај пут подијелили угледни привредници - међу њима поново Корнелијус Берш, али ту је био и Ралф Домермут, оснивач фирме "Јунајтед интернет", који је, како открива "Шпигл", прије четири године на рачун либерала уплатио 48.000 евра.

Све то је опозицију подстакло да оптужи Вестервелеа за поткупљивост. Међу првима се огласила предсједник посланичког клуба Зелених, Ренате Кинаст:

- У првих 200 дана на власти на путовањима су га пратили или људи из породице или велики донатори његове странке - рекла је Ренате Кинаст.

Опозиција

Опозиција добија знатно мање новца - социјалдемократе су добиле 350.000, љевица 175.000 и Зелени 60.000. Велики донатори углавном обилазе опозицију - изузетак је "BMW" који је и владајућим странкама и SPD поклонио луксузне аутомобиле у вриједности од по 478.000 евра.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана