Пусти, пусти моду, само нек смо весели

Д. Келеч, В. Кулага
Пусти, пусти моду, само нек смо весели

Шта обући и како се нашминкати за дочек најлуђе ноћи, питање је које већ данима постављају многе жене, то нема везе са годинама. Сви желе да изгледају феноменално и са сјајем гламура испрате стару годину. У новогодишњој ноћи треба изгледати свечано, а то се не односи само на одјећу, већ и на фризуру и шминку. Доминантан тренд не постоји, али су шљокице, ајлајнер, наглашене трепавице и такозване "задимљене очи" оно што препоручују свјетски стилисти, када је ријеч о шминки која ће додатно истаћи природну љепоту особе.

У овој ноћи допуштено је све, осим онога што вам не стоји лијепо. Забљесните у новогодишњој ноћи! Новогодишњи "лоок" мора бити екстравагантан и посебан. Обуците најлуђу комбинацију коју имате у свом ормару или крените у шопинг! Те вечери допуштено је поиграти се маштом и обући нешто што иначе баш и не бисте одабрали. Шљокице су, свакако, неизоставни детаљ. Одлучите ли се за једнобојну и једноставну варијанту, немојте заборавити на један мали детаљ који ће вас учинити посебном, а то је накит. Осим одјеће, посебна пажња се мора посветити и шминки. Уз неизоставне шљокице, злато и сребро, не заборавите на црвени руж.

Прослава креира одјећу

Постоји празновјерје које каже, како дочекате Нову годину, таква ће вам бити цијела сљедећа. Искористите прилику и оборите све с ногу. Процес трансформације забаван је од самог почетка - тренутка кад крећете у потрагу за савршеном одјећом за савршену ноћ.

Како одабрати одјећу? При избору гардеробе за дочек имајте на уму врсту прославе на коју идете. На срећу, постоји једно рјешење које покрива више категорија - мала црна хаљина. Њу можете обући на готово сваки пријем или забаву, од полуформалних пријема до дочека у дискотеци. Мала црна хаљина је избор с којим не можете погријешити ни у једној прилици.

Употпуните малу црну хаљину шалом у боји, упечатљивом торбицом и раскошним накитом. Aко најлуђу ноћ славите у отмјеном ресторану, одаберите гламурозан, али дискретан и елегантан стил. Aко, пак, славите у диско клубу или кафићу, можете се одлучити за више секси стил.

За класичан "лоок" добар избор су и свечаније панталоне или сукња уз свјетлуцави топ и сако, али уз топ са шљокицама носите дискретнији накит или га уопште немојте носити, како не бисте дјеловали пренакићено. Aко сте нижег раста, немојте обући дугу хаљину или сукњу јер ћете изгледати још ниже. Топић без рукава од свјетлуцаве тканине и елегантне панталоне ће вам боље стајати, а ако имате вишак килограма, одаберите топ који је горе ужи, а шири се испод груди. Лијепи шал огрнут око рамена, те ципеле и торба у истом стилу, "подићи" ће вам изглед.

Требали бисте да избјегавате ултра кратке мини сукње и хаљине с изрезом до пупка, јер изгледају сјајно на писти, али у стварности их је готово немогуће носити.

Тајна је да истакнете своје најбоље особине. Ево и неколико приједлога: чипком обрубљена поткошуља испод сакоа наговјештава предиван деколте, мали прорез на сукњи пружа величанствен поглед на ноге, а хаљина без рукава скреће пажњу на ваше лијепо обликоване руке.

Будите креативни, али увијек слиједите свој стил и личност, јер то је тајна сјајног изгледа на новогодишњој забави.

Шминка за годину на измаку

Новогодишњу магију лако ћете пренијети на усне ако се послужите једним триком за дуго чекану ноћ која је пред нама, јер, ипак, све је допуштено. Тање усне ћете учинити пунијим ако употријебите свијетлу оловку и сјај, док је црвени кармин само за пуне усне.

С тушем за очи увијек можете постићи другачији изглед. Aко се одлучите за "мачкасти поглед", туш нанесите у дебљем слоју тако да пређе спољну ивицу. Не заборавите на образе нанијети сјајно руменило, а усне нагласити безбојним сјајем за волумен.

- Aко "играте на сигурно" ово је добитна комбинација: црни ајлајнер, црвени кармин и дискретно руменило. Уз такву шминку можете да обучете било шта, као и да направите било коју фризуру - равна испеглана коса, пунђа, локне... све ће добро изгледати - савјетују шминкери.

Зато, поиграјте се бојама и свјетлуцавим ефектима! И ове године незаобилазни детаљ је црвени руж, који ће допринијети гламурозном изгледу у новогодишњој ноћи која само што није стигла. За Нову годину, кажу признати познаваоци шминке и гламура, дозвољено је да се поиграте бојама.

За почетак не би било лоше да на лице нанесете крему која "убија" сјај. Лице ће током цијеле ноћи бити под шминком, тако да је потребно спријечити претјерано машћење коже, што увијек лоше изгледа.

За крај, два најбитнија савјета: Никако не експериментишите у "минут до дванаест". Aко се спремате у журби, нашминкајте се онако како то иначе чините. Сваки искорак тражи мало више времена, па чак и пробања унапријед. A када дочекате 2010. годину и кренете на спавање, ма колико да сте уморни, обавезно скините шминку! Сутра вас чека реприза када треба опет да засијате.

Идеална фризура за нови почетак

Најбоља ствар код Нове године је то што је увијек доживљавамо као неки нови почетак, па се никада не устручавамо да испробамо нове ствари. Ипак, ако за Нову годину планирате на неку посебну забаву, можда ћете пожељети да испробате фризуру унапријед како не би било неугодних изненађења.

- Пунђе доприносе свечаном изгледу, нарочито ако се фиксирају неком елегантном шналом или укосницом. На млађим дјевојкама лијепо изгледају опуштеније пунђе или необавезно покупљена коса са неколико висећих локни -  кажу свјетски фризери. Они додају да тренд у фризурама не постоји, већ да је битно да носите оно што вам лијепо стоји и што вас неће оптерећивати цијело вече.

Најбитније је, дакле, да се осјећате опуштено, а не да током новогодишње ноћи цијело вријеме размишљате о фризури - да ли се покварила или ће се покварити ако заиграте мало жустрије.

Ускладити шминку, фризуру и гардеробу

Треба поштовати нека општа правила - не претјеривати ни у чему. Нападна гардероба не трпи нападну фризуру и шминку. Aко обучете мини хаљину уз тијело, подигните косу или је "испеглајте" јер са локнама ризикујете да изгледате просто.

Aко сте нагласили очи ајлајнером, сјенкама и вјештачким трепавицама, онда никако немојте на усне да ставите кармин упадљиве боје. Безбојан сјај је сасвим довољан.

Шминкерке козметичких салона кажу да је ове сезоне веома актуелан пудер у праху који садржи седеф, али да он није за свакога.
Оне напомињу да би, уочи новогодишње ноћи, требало урадити хидратантни третман и релаксациону масажу лица, а да се ни у ком случају не раде агресивни козметички третмани, нарочито не хемијски пилинг, јер може да изазове бурне реакције коже лица.

Да бисте постигли беспријекоран тен користите течни пудер, а онај у праху само за финиш. Обавезно намажите и врат и деколте, а коректор на подочњаке нанесите послије пудера. Он мора бити свјетлији од пудера.

Стручњаци савјетују, да бисте избјегли могућност да вам се размаже маскара, употребу вјештачких трепавица, али само оних које изгледају природно.

- Вјештачке трепавице су и даље актуелне, а сада постоје у различитим бојама, али и са шљокицама које су веома ефектне за новогодишњу ноћ - кажу стручњаци.

Они истичу да се уз једнобојну одјевну комбинацију, нарочито црну, на лице може нанијети шминка било које боје, док је уз шарену гардеробу потребно мало више пажње - одабрати једну од боја са хаљине којој треба да одговара и тон шминке.
За оне који би да засијају у новогодишњој ноћи, шминкерке предлажу шљокице које се лијепе на лице.

Када се све сабере и одузме, закључак је да није важно да ли сте

обучени по посљедњој моди или не, да ли вам је накит скупоцјен, фризура најмодернија, у најбољем издању бићете ако сте радосни и новогодишњу ноћ проведете са жељом да све што је било лоше остане у години која је прошла и са оптимизмом и кренете у Нову, 2010. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана