Пусте собе чекају туристе

ЛA тајмс
Пусте собе чекају туристе

Породица Каран, из Гранада Хилса, годинама је безбрижно проводила одмор у Лас Вегасу. Међутим, сада то није тако, јер је некада уносан посао Џефа Карана, продавца кухињског прибора, почео стрмоглаво да опада.

Ове године, њихов одлазак у "Град гријеха" био је пажљиво испланиран. Некада су без размишљања плаћали улазницу од стотину долара по особи за спектакуларни шоу програм у казину "Венејшн". A сада су Џеф (59), супруга Мишел (55) и син и кћерка могли да издвоје само по десет долара за мађионичарску представу.

Не тако давно, Џеф је трошио и по 500 долара на слот машинама; његов лимит је сада само 150.

Модел пословања индустрије забаве у Лас Вегасу, који се деценијама заснивао на привлачењу гостију који не гледају колико ће новца потрошити, желе само боравак у хотелима прве категорије, ручање у ресторанима са четири звјездице и забаву уз најскупље шоу-програме, уздрман је најгором рецесијом.

Способност Лас Вегаса да преброди раније застоје чинило га је отпорним на економске ударе. Међутим, то више није случај. Тај град до сада није искусио такав економски колапс.

Већ другу годину заредом туриста је све мање, а и они који дођу, нису расипни као раније. Прошле године Џеф Каран је својој дјеци дозволио да у казину потроше колико желе - ове године ограничење им је по 25 долара.

Врхунац туристичке најезде догодио се 2007. године, када је у Вегас навратило 39,2 милиона посјетилаца. Прошле године било је 37,5 милиона туриста, а званичници кажу да је организовање конвенција и семинара опало за више од четвртину у односу на прошлу годину. Aко се овакав тренд настави, ове године Вегас би могло да посјети једва 35 милиона туриста, што би био најгори резултат од 1999. године.

Неки од најелитнијих ресторана сада нуде јела и упола цијене у вријеме кад нема пуно гостију. Цирљуе ду Солеил, популарни акробатски спектакл са шест редовних наступа у Лас Вегасу, за који се увијек тражила карта више, учинио је нешто донедавно незамисливо: кренуо је са понудом пакета од двије улазнице по цијени једне.

- Управа овог спектакла никада није давала попусте на своје наступе - каже Ентони Кертис, издавач "Лас Вегас адвајзора".

Из управа коцкарница широм Лас Вегаса стижу информације како је пад промета достигао готово само дно, а негдје је попуњеност капацитета само десет одсто. Међутим, све веће обарање цијена задире дубоко у профит хотелских ланаца.

Конвенције и семинари, велики подстицај живота и развоја Лас Вегаса, у ери свеопштег стезања каиша, постали су појам разметљивог расипништва. Није помогло ни кад је предсједник Барак Обама јавно прозвао финансијске институције које су у луксузним одмаралиштима Лас Вегаса приређивале луксузне гозбе, иако су примиле средства од државног фонда за помоћ.

Обама је донекле кориговао свој оштри став појавивши се у Лас Вегасу на скупу организованом у мају, у сврху прикупљања средстава за челника демократске већине у сенату Харија Рејда. Aмерички предсједник је преноћио у "Цезаровој палати".

Не само да је економски колапс тежи и озбиљнији него раније, него је и пуно тога више на "леду": Лас Вегас је 2001. године имао капацитет од 125.000 хотелских соба; на крају 2008. било их је 141.000, а у сљедеће двије године планирано их је још 16.000.

Према узрочно-посљедичним законима, потребно је да годишње дође 200.000 посјетилаца више да би се попунило хиљаду новоизграђених хотелских соба - што значи да би Лас Вегасу за искоришћење њихових капацитета за госте потребно додатних 3,2 милиона туриста. Уколико се то не би догодило, то би уздрмало један од темеља града: вјеровање да увијек има заинтересованих за нове, луксузне апартмане и одмаралишта.

У међувремену, пад цијена је примјетан на свим пољима. Једно од најпознатијих одмаралишта "Вин ризортс" у првом кварталу ове године имало је 291,3 милиона долара прихода. То је само нешто више од 287,2 милиона долара остварених у истом периоду прошле године, иако су у децембру удвостручени смјештајни капацитети отварањем хотелског комплекса "Енкор" са 2.034 собе.

Хотели

Чак и ако се овакав пад заустави, његове посљедице осјећаће се још задуго. Цијене хотелских услуга драстично су пале, па сада најлуксузније резиденције можете унајмити за исту цијену за коју сте прије двије године могли да изнајмите тек собицу у трећеразредном хотелу.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана