Пси трагачи - велика помоћ спасиоцима, нада људима под рушевинама ФОТО, ВИДЕО

Анадолија, РТС
Пси трагачи - велика помоћ спасиоцим
Foto: Анадолија | Пси трагачи - велика помоћ спасиоцим

АДАНА - Посебно обучени пси, који су узели активну улогу у акцијама тражења и спашавања након разорних земљотреса у Турској и Сирији, спасили су многе животе испод рушевина.

Пса особито ефикасним у потрази чини његово осјетило њуха, 10.000 пута јаче од човјекова.

То псу омогућава да, у неким случајевима лакше од човјека, лоцира мјесто на којем се особа налази, без обзира на дубину и препреке које се налазе између њега и унесрећене особе.

Ти пси, међу којима су лабрадори, златни ретривери, њемачки и белгијски овчари, имају и до седам година искуства у раду у спасилачким мисијама.

Када осјете људски мирис, пси стоје мирно и гласно лају како би упозорили своје водиче гдје су пронашли човјека. Други пас се затим пушта да се види да ли може да потврди налазе првог. Ако оба пса потврде, спасиоци почињу да копају на том месту док не пронађу особу.

Обучени пси, који су учествовали у континуираном раду тимова трагања и спашавања на подручју земљотреса, постали су највећи помоћници тимова у лоцирању људи испод рушевина.

Десетине обучених паса АФАД-а, Жандармерије и других јединица на терену су од првог дана земљотреса.

Неки од паса, који су одиграли важну улогу у преживљавању стотина људи из рушевина зграда уништених у два земљотреса у Кахраманмарасу, повријеђени су током обављања дужности. Један од њих је и угинуо – њемачки овчар Протео, пас мексичке екипе у Адијаману. Мексичко Министарство одбране прогласило га је херојем.

Већина спасилачких тимова, који су са свих страна свијета стигли у Турску и Сирију послије разорног земљотреса, повела је псе трагаче. Европска унија послала је око 1.200 спасилаца и 79 паса трагача.

Шест дресираних паса из Швајцарске пронашло је 39-оро људи испод рушевина.

-Страшне су рушевине. Има пуно бетона, арматура, гвожђа. Велике отворе пси морају да прескоче, они су обучени за то, али мора да се пази да се не повреде. На рушевинама су и кранови, багери, велике машине, понекад заглушујућа бука. Ови пси су на све то научени - наводе из спасилачког тима Шведске.

Из Мексика, гдје још памте земљотрес из 2017. стигло је 16 паса.

Међу њима Еко, Орли, Тимба, који су уз чувену Фриду претраживали терен у Мексико Ситију у потрази за преживјелима те године.

Са спасилaчким тимом Републичке управе цивилне заштите и Владе Српске био је пас Тора, који је имао велику улогу у спасавању дјевојчице Ирмак Бајрак.

Тора је том приликом повриједила шапу.

Српски спасилачки тим спасао је животе три особе у Турској. Прва особа била је 17-годишња дјевојка и управо пас Зиги из њиховог тима је био тај који је указао гдје се она налази.

Обука и водич

За трагање и спашавање пси се обучавају док су још штенци, а могу радити и до десете године живота.

-Вијдели сте и сами какве су слике у Турској и Сирији то зна да буде доста проблем код паса који нису искусни. Главна ствар је код водича да ли ће препознати код свог пса да је он осетио и неки слабији мисрис и на коју страну да наставе претраживање или где да копају - напомиње Дејан Шевковић, инструктор за обуку паса Горске службе спасавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана