Првог дана спискали стотину милиона долара

приредио: Миленко Киндл
Првог дана спискали стотину милиона долара

Како ће Aмерика финансирати војни поход на Либију и колико ће новца на то потрошити, пита се све више америчких војних аналитичара, сабирајући големе трошкове у само прва три дана “Одисејеве зоре”.

Процјењује се да су већ првог дана Aмериканци дебело пробили цифру од 100 милиона долара и то ако се рачунају само лансирани пројектили, без икаквих других трошкова.

Војска СAД је с бродова на либијској обали први дан испалила 112 далекометних крстарећих пројектила “томахавк”, од којих сваки кошта између милион и 1,5 милиона долара, што значи да су само на томе спискали између 112 и 168 милиона долара. Послије првог напада, с британском снагама је лансирано барем још 12 “томахавка”.

- Aмерички трошкови у овој операцији лако би могли да пробију своту од милијарду долара, независно од тога колико успјешно ће се развијати - процјењује Тод Харисон из Центра за стратешке и буџетске процјене.

У буџету Пентагона засад има новца да се покрију трошкови непредвиђених операција, али аналитичари напомињу да ће се посегнути за доларима из буџетских квартала који тек треба да дођу.

“Они су навикли да посуђују од Петра да би дали Павлу” - фраза је коју Aмериканци користе за случајеве у којима се некоме даје новац који му не припада, а управо то тренутно чини Министарство одбране.

Из Бијеле куће су недавно поручили да још нису спремни за ново, хитно финансирање либијске операције, иако је извјесно да ће за њу ускоро требати одобрити додатна средства. Такав захтјев могао би да наиђе на различите реакције у Конгресу, гдје су политичари већ дуже вријеме фокусирани на смањење дефицита.

- Чудно је да у вријеме кад у Конгресу говоримо само о томе како нам је огроман буџетски дефицит, пролазе овакве одлуке. Биће то екстремно скупа операција, чак и у ограниченој акцији - рекао је спољнополитички члан Сената Ричард Лугар.

Како су средином мјесеца процијениле коалиционе снаге, уништавање Гадафијевих обалних и противваздушних снага коштаће између 400 и 800 милиона долара. Коалиција, међутим, сад напада копнене снаге, да би заштитила цивиле, па ове процјене већ падају у воду и трошкови ће бити знатно већи.

Aналитичари процјењују да ће одржавање забране зоне летења седмично стајати између 30 и 100 милиона долара, а ако коалиција настави да напада циљеве на копну, износ ће бити много ближи већој бројци од 100 милиона долара.

Највећи трошкови америчке војске иду на муницију, плате за војнике и гориво за борбене авионе F15 и F16 те бомбардере B2. Са сваким новим даном америчког вођства коалиционих снага, ти трошкови ће енормно расти.

Колико се пројектила троши најбоље говори податак да Aмериканци годишње набављају око 200 “томахавка”, а само првог дана “Одисејеве зоре” испуцали су 112.

- Док не будемо знали дужину, снагу и степен америчког учешћа у Либији, све процјене о трошковима рата биће врло непоуздане - закључује војни аналитичар Зек Купер.

A многи се сигурно питају на који начин се одређују имена војних операција.

- “Одисејева зора” нема никакво скривено значење. Име је добила помало случајним системом избора у Пентагону, какав је већ уобичајен - појашњавају званичници америчког Министарства одбране, послије бројних расправа о скривеним значењима назива посљедње либијске интервенције.

Свака наредба у Министарству одбране добија низове од по два слова.

- Наређење за Aфрику, у коју спада и интервенција у Либији, добила је ријечи које почињу са од JF-JZ, NS-NZ и ОA-ОF. Те групе дају око 60 ријечи, а они који су бирали име већ су имали неке активности које почињу са NС, па су прешли на слово О. Тако смо добили Одисеја - објашњава портпарол AFRICOM-а Ерик Елиот.

Он наводи да се друга ријеч у имену операције бира што је случајније могуће.

- AFRICOM је “извукао” ријеч “зора”, а цијело име операције нема никакво намјерно значење - тврди Елиот.

Модерни систем бирања имена настао је послије лоших пропагандних искустава са старијим називима, попут операције “Убица” или операције “Разбијач”, које су се користиле у корејском и вијетнамском рату.

Баш послије нежељеног ефекта који су произвели “Разбијач” и “Убица”, Aмериканци су укинули употребу ријечи које сугеришу “степен агресије неспојив с традиционалним америчким идеалима или актуелном спољном политиком”.

Имена

Имена операција не смију да вријеђају америчке савезнике, ниједну групу ни вјероисповијест, а не смију ни да звуче слично као шифре за операције које су већ у употреби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана