Протести у бројкама: САД убија и хапси више од других земаља

Тањуг
Протести у бројкама: САД убија и хапси више од других земаља

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе имају двоструко више смрти током и након привођења, односно у притвору, него Аустралија, а шест пута више него у Велика Британија.

Последње две недеље широм САД одвијају се протести због убиства Џоржа Флојда на којима се указује на проблем полицијског насиља над грађанима црне боје коже.

Флојд је само један од многих Американаца који сваке године страдају због лоших одлука америчке полиције, а статистике показују да полиција у САД-у упуца, ухапси и затвори више људи него у другим развијеним земљама, преноси ЦНН.

У оквиру групе најнапреднијих свјетских економија Г-7, САД видно одскачу по питању смртног исхода приликом контакта са полицијским службеницима, док су особе црне боје коже највише погођене том врстом насиља.

Тако је у САД двоструко више смрти током и након привођења, односно у притвору, него у Аустралији, а шест пута више него у Великој Британији.

Према подацима америчког Завода за статистику правосуђа од јуна 2015. до марта 2016. евидентирано је 1.348 таквих потенцијалних смртних случајева, што би просјечно гледајући значило 135 смртних исхода мјесечно или нешто више од четири дневно.

За грађане САД већа је вјероватноћа да ће бити ухапшени или притворени од својих вршњака широм свијета.

У САД је у 2018. ухапшено 10.310.960 људи, односно сваки 32. држављанин, а особе црне боје коже чине трећину америчке затворске популације успркос томе што чине само једну осмину укупног становништва у земљи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана