Пронађена сфинга која се смијеши

СРНА
Пронађена сфинга која се смијеши

КАИРО - Археолози су ископали статуу налик сфинги и остатке светилишта у древном храму у јужном Египту, саопштило је египатско Министарство за антиквитете.

Артефакти су пронађени у близини храма Хатор, једног од најбоље очуваних древних локалитета у Египту. Сматра се да ова кречњачка сфинга са својим "насмијаним лицем и двије рупице" представља римског цара Клаудија.

Ова сфинга је много мања од чувене Сфинге у пирамидама у Гизи, која је висока 20 метара. Артефакти су пронађени у гробници на два нивоа у храму Дендера у провинцији Кена, 450 километара јужно од главног града Каира.

Цар Клаудије, за кога археолози вјерују да би насмијана статуа могла да представља, проширио је римску власт на сјеверну Африку између 41. и 54. године нове ере, наводи Би-Би-Си. Археолози ће проучити ознаке на каменој плочи, што би могло открити више информација о идентитету статуе, саопштило је Министарство.

Поред "лијепо и прецизно исклесане" сфинге, археолози су пронашли и камену плочу из римског доба са демотским и хијероглифским натписима. Кречњачки храм обухвата двослојну платформу и базен од цигле од блата из византијског доба.

Неки стручњаци виде ова открића египатске владе као начин да привуче више туриста, да оживи своју туристичку индустрију у околностима тешке економске кризе у Египту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана