Пронађена најстарија људска реченица

Срна
Foto: Israel Antiquities Authority

ТЕЛ АВИВ- Археолози су превели можда најстарију људску реченицу, откривену на древном чешљу од бјелокости и написану феничанском абецедом.

Чешаљ од бјелокости ископан је прије неколико година у Тел Лалишу, старом канаанском граду у подножју брдовитог вентралног Израела.

Канаанци су народ који се спомиње у Старом завјету. Велики дио њихове земље, зване Канаан, касније ће постати познат под називом Израел.

Научници су тек недавно примијетили да је на чешљу угравирано 17 ситних слова.

Иако су једва уочљива, та слова чине засебне ријечи чији превод отприлике значи: "Нека ова кљова искоријени уши са косе и браде".

Сматра се да је реченица угравирана око 1700. године прије Христа, те да је то прва поуздана реченица коју су археолози пронашли на канаанском дијалекту.

Ријеч је о заправо великом открићу, јер је канаанско писмо /познато и као Феничанска абецеда/ најранији познати примјер абецеде, који су касније усвојиле и прилагодиле многе културе широм свијета.

Већина модерних абецеда потиче од ових изворних, старих слова, укључујући арапску, грчку, хебрејску, латинску и руску.

Постоје и бројни други примјери изолованих слова која представљају рано канаанско писмо, али ниједан не представља смислен или читљив низ.

Натпис на чешљу је директан доказ за употребу абецеде у свакодневним активностима прије неких 3.700 година.

"Ово је прекретница у историји људске способности писања", објашњава археолог Јосеф Гарфинкел са Хебрејског универзтета у Јерусалему.

Сам чешаљ израђен је од слонове кљове и дугачак је само 3,66 центиметара и широк 2,51 центиметар.

На једној страни чешља налазе се остаци шест великих зубаца, вјероватно за четкање косе, док се на другој страни виде остаци 14 финих зубаца, највјеројатније за уклањање ушију и њихових јаја у коси и бради - преноси портал "Сајенс алерт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана