Пронађен нови гнијездећи пар орла крсташа у Србији

РТС
Foto: Покрајински завод за заштиту природе

Стручњаци Покрајинског завода за заштиту природе открили су током свог теренског рада 28. јануара 2022. године у Банату нови гнијездећи пар изузетно ријетког орла крсташа.

Пар орлова је населио мало посјећену пустару у широј зони Новог Милошева и започео изградњу гнеијзда на тополи. Орао крсташ је рањива врста на свјетском нивоу док је у Србији критично угрожен и пријети му опасност од потпуног изумирања.

До сада су у Србији била позната свега три гнијездећа пара, сви на сјеверу Баната, а овај нови пар се настанио 30 километара јужно од до сада познатих гнијездилишних територија орлова.

Повећање броја парова и ширење распрострањена орла крсташа у Србији показује да нису узалудни дугогодишњи напори Покрајинског завода за заштиту природе и партнера, да се сачувају станишта и јединке орла крсташа.

У наредним данима биће предузете конкретне активности да се обезбиједи локалитет где се настанио нови пар, који се налази изван заштићених подручја, како би се орловима омогућило да успјешно изведу потомство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана