Прољеће у духу јарких боја и цвјетних дезена

Драгана Келеч
Прољеће у духу јарких боја и цвјетних дезена

Једно од најљепших годишњих доба, прољеће, већ полако долази и доноси нам жељно очекивану слободу кроз прозрачне тканине и разигране боје. Aко желите држати корак са трендовима, бити лијепо и модерно обучени, онда свакако морате у свом ормару имати неколико одјевних предмета љубичасте или розе боје и ципеле на платформу.

Срећом, прољеће је такво годишње доба када можете да се играте са разним одјевним комбинацијама и да експериментишете, а да ипак не погријешите.

Мода се мијења са сваком сезоном, али ово прољеће доноси много лијепих трендова, који су прилагођени сваком карактеру и стилу.

Од јарких, уочљивих боја и цвјетних дезена, преко невине бијеле и сензуалне розе боје, па све до џинса и прозрачних, лаганих материјала… све ће бити модерно и моћи ће да се комбинује.

tema 1Дуже верзије

Модни стручњаци овог прољећа савјетују да обавезно себи набавите неколико хаљина, хлача и комбинезона у што дужим верзијама, што ће посебно обрадовати високе дјевојке.

"Милитари" стил ће и даље бити у тренду, а посебно онај футуристички.

Креатори истичу да је бијела кошуља увијек "in", а овог прољећа биће посебно популарна и постаће један од кључних елемената у ормарима.

- Овај једноставни комад одјеће увијек одише стилом и елеганцијом и омогућава вам да комбинујете најразличитије одјевне предмете било да се ради о опуштеним варијантама или неким свечанијим дешавањима - истичу модни креатори.

Цвјетни принтеви

Предстојеће прољеће темељи се на романтичним и боемским одјевним предметима, због чега ће сви њихови љубитељи имати широку палету цвјетних принтева.

Како модни креатори истичу, цвијеће на одјећи за прољеће ове године може бити велико или мало, згуснуто или тек ту и тамо набацано.

Модни креатор Душко Орашчанин истиче да ће се овог прољећа носити материјали који ће бити доста свјетлијих тонова и раскошнијих дезена.

- Биће заступљени сви кројеви, од ширих до ужих варијанти, јер је чињеница да је посљедњих неколико година понуђен широк спектар свих кројева, тако да сада постоје разне могућности да би се разбила одређена монотонија - истакао је Орашчанин.

Према његовим ријечима, раније се дешавало да се лансира неколико боја у три-четири варијанте кројева и линија, због чега је дошло до монотоније, која никоме није била интересантна.

- Првенствено, овог прољећа сваки мушкарац и жена моћи ће на себи својствен начин да искомбинује своју одјевну варијанту, којој ће дати неки лични печат оригиналности и која ће бити у тренду - истакао је Орашчанин.

Он је нагласио да ће овог прољећа доминирати љубичасти и рози тонови, као и неизбјежна црна, бијела и сива боја.

- Више него ранијих година слиједе нам боје лаванде и лила, али кроз разне кројеве и дезене биће заступљене и скоро све остале боје - казао је Орашчанин и додао да ће, када је ријеч о обући, и ове године бити модерне искључиво ципеле на платформе.

Додао је да ће се оне разликовати од прошлогодишњих само по детаљима.

- Наши становници углавном прате моду, посебно када су у питању дјевојке, које су увијек дотјеране. У посљедње вријеме и млађи мушкарци све више настоје да прате модне трендове - казао је Орашчанин.

retroШироке хлаче из седамдесетих

Повратак седамдесетих један је од најпопуларнијих трендова за ово прољеће и љето и то не треба занемарити. Колекције, као што су Марка Џејкобса или Тома Форда, предлажу силуете које ће нас одвести назад у то модно доба.

Модерне и шик хлаче са широким ногавицама донијеће ове године другачију вибрацију, која ће одисати женственошћу и софистицираношћу.

Модни креатор Давор Сладаковић рекао је да га радује што ће се послије неколико сезона војничког и крутог стила прећи у мало слободнији стил, у којем су се само задржале силуете, равни кројеви и струкиране фигуре од војничке строгоће.

- Текстуре и боје овог прољећа биће сасвим другачије, јер носе тренд инспирисан седамдесетим, које су биле период познат по разним модним правцима - истакао је Сладаковић и додао да ће због тога требати више инспирације и креативности да би се прилагодило новим и модерним модним токовима.

Према његовим ријечима, боје које ће бити заступљене су углавном загашене, од црвене, сиве, црне и бијеле, које су стандардне, посебно када је ријеч о пословном одијевању.

- Сива боја могла би овог прољећа бити доминантнија од црне, када су пословна одијела у питању - казао је Сладаковић и додао да би љубичаста и јаркожута боја могле бити модерне када је у питању шминка.

Додао је да се ове године акценат ставља на једном од дијелова силуете, а то би могао да буде истакнути струк, а очекују се мало дуже верзије сукњи и хаљина, с тим да ће се краће сукње или хаљине правити у виду балона.

- Неће више бити заступљен онај "тврди" сексепил, односно надолазећи тренд ће диктирати један блажи сексепил, од прошлогодишње сезоне, када је акценат био и на доњем вешу, који се назирао кроз одјећу. Једном ријечју, модерна ће бити загашена сексепилност - истакао је Сладаковић.

Он је додао да ће требати пуно више префињености, сопственог идентитета, јер тренд одређује само инспирацију, а ми сами дајемо све од себе да изгледамо што боље у томе што носимо.

Чипка као детаљ

За разлику од претходних сезона у којима је чипка била доминантна на хаљинама од свиле или најфинијег памука, овог прољећа ће красити прозирне сукње и тунике. Такву комбинацију можете носити за сваки дан, испод сакоа, али и за свечане прилике. In су црна или бијела чипка као контраст на тканинама.

На помолу је нешто чедније раздобље, односно сукње и хлаче испод кољена, које не стоје свима, због чега модни креатори савјетују опрез с овим трендом!

Сукње које сежу испод кољена одлично ће се уклопити у још један прољећни тренд - мачкасте наочаре које ће бити добра замјена класичном "Реј Бан" моделу који је већ неколико сезона ултимативни хит.

Ипак, нешто чега никада није доста јесте џинс, који је вјечни класик, и који се увијек наново осмишљава и освјежава из сезоне у сезону.

За модеран лук од главе до пете, обавезно комбинујте џинс сукњу са струкираном јакном или кошуљом, или се одлучите за фармерке високог струка.

moda2Не будите модни роб!

Ипак, оно што остаје сваке године и сезоне непромијењено, јесте да ће модни креатори увијек изнова да креирају различите модне трендове. Због тога не треба да заборавите основно правило, небитно да ли је у питању прољеће или неко друго годишње доба, а то је да бирате одјећу која одговара вашем карактеру и начину живота.

Само ако се у својој одјећи осјећате добро и угодно као у сопственој кожи, то је најбољи знак да сте пронашли свој прави стил. Никако немојте слијепо робовати једном стилу, баш као ни најновијим модним трендовима, јер је најважније да знате препознати своје добре стране и истаћи их одјећом на прави начин.

И сам термин "мода" назив је за нове и пролазно прихваћене облике живота, а на вама је да изаберете онај који вам најбоље пристаје.

Шминка

Визажисти за ово прољеће предлажу природну шминку, али и безвременски "smokey eyes" ефекат, неонске и јаке боје на очима, те интензивне црвене, пинк или коралне мат усне...

Усне ће бити наглашене, али динамичан, интензиван и одважан тренд свакако ће бити и матиране усне јарких боја. Може се рећи да је овакав начин шминкања искључиво за јако младе дјевојке, али овог прољећа моћи ће га носити и зрелије жене.

На очима ће вам бити довољан један слој маскаре. Ипак, уколико нисте од оних који воле да експериментишу и не слиједе слијепо све што други кажу, дозвољено је да бар када је шминкање у питању одустанете од нових трендова.

kina stilКинеске хаљинице

Модни дизајнери и диктатори модних трендова, попут Вере Ванг, Луја Витона и Каролине Херере, одлучили су у 2011. годину закорачити у кинеском стилу.

"Must have" комади у 2011. години, бар када су њихова дизајнерска остварења у питању, јесу мале кинеске хаљинице и одјевни предмети инспирисани Кином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана