Прољеће у бојама пустиње

М. Миљић, М. Чигоја
Прољеће у бојама пустиње

Иако календарски зима још увијек траје, у модном свијету прољеће је већ почело. Луксузне продавнице већ полако пуне своје полице брендираним "крпицама", без којих домаћи и свјетски џетсетери не би могли да живе. Неколико стилова већ се издвојило као "must have" сезоне.

Оно без чега се ниједна трендсетерка ове сезоне неће моћи појавити у јавности је балонер. Иако је то одјевни предмет који се најчешће јавља у јесењим колекцијама, велике модне куће управо овај модни класик предлажу за прољеће. Тако стилисти истичу балонере средње дужине у загаситим тоновима, који наглашавају линију струка и сваки изглед чине строжим. Dior и Burbery Prorsum су се одлучили за балонере краћег кроја до струка у сивим бојама, које су комбиновали са лепршавим свиленим хаљинама и сукњама. Управо овакве комбинације предлажу модни стручњаци, да би се строгост балонера омекшала лепршавошћу свиле и цвјетних узорака. Уз њих, велики хит су и хаљине равних и строгих кројева, какве смо прије често имали прилику да видимо код јапанских дизајнера, али сада их у своје колекције укључују европске и америчке модне куће. Као посебан хит наметнула се мала црна, скоро безлична, хаљина Calvina Kleina. Супротно овом прољећном тренду креатори су изашли у сусрет и романтичаркама. Тако је Dries Van Noten у своју колекцију укључио прозрачне чипкасте хаљине, док је Chanel за своју одјећу користио естетику француског села. Aко са "првим ластама" желите да будете апсолутна трендсетерка, купите њежне везене кошуље и комбинујте их са свиленим сукњама.

Прољеће у знаку "принтева" и војничких јакни

Ове сезоне велики хит биће психоделични узорци, какве можемо да видимо у прољећним колекцијама модних кућа Dries Van Noten и Givenchy. Процјењује се да би "принтеви" могли да изврше праву инвазију на бутике широм свијета и да ће сезона, уз већ поменуте балонере, бити у њиховом знаку. Један од овосезонских трендова, који је заправо рециклажа из деведесетих, јесу прозирне блузе од шифона.

На прољеће ћемо често виђати и војничке јакне, али наравно од лаганих материјала и женственијих кројева. Balmain и Oscar de la Penta су ове јакне, некад намијењене само мушкарцима, комбиновали са чипкастим сукњама односно свиленим шаловима и тако произвели занимљив "look", којем неће моћи да одоли ниједна жена. Aко с првим топлим данима желите да будете апсолутно у тренду, набавите кратки балонер од лаганог материјала у њежној боји пијеска или олова и комбинујте га с лепршавом хаљином узорка јарких боја као контраст. Овај "look", уз остале приједлоге, сигурна је карта до статуса модне иконе, који можете да носите као дневну и вечерњу варијанту.

Глумица Народног позоришта РС Миљка Брђанин-Бабић каже да прати моду и посвећује доста пажње свом изгледу, али истиче да није роб моде.

- Волим лијепо да изгледам и сматрам да свака жена треба да обрати пажњу на свој изглед. С друге стране, ако ми се неки нови тренд не допада, нећу купити тај комад одјеће, без обзира на то што је то тренутно ин. Трудим се да пронађем нешто што мени стоји и имам свој стил - каже Брђанин-Бабић.

Додала је да највише новца издваја за хаљине, а воли све, од вечерњих до спортских лаганијих хаљина.

- Највише имам одјевних предмета у црној боји, њу обожавам, али како долази прољеће и топлији дани, "оживљавам" ормар, тако да имам и јарко зелених боја, тиркизно плавих и црвених одјевних комбинација. Љети углавном преферирам бијелу боју - каже она.

Када је ријеч о накиту, каже да највише има наруквица, док је сат обавезан модни детаљ.                                         

Стандард живота диктира

Стилиста Давор Сладаковић је рекао  да у РС стандард живота не утиче на то како изгледамо и пратимо ли моду.

- Млади свијет се и током рата и велике оскудице трудио да прати "некакав" модни тренд. Свјетски тренд и оно што је тренд на нашим просторима није увијек исто - рекао је Сладаковић.

Он је нагласио да проблем у Српској представља и то што продавци "модних трендова" нису из тог свијета, јер продају оно што је јефтино и што набаве за веома мале паре у иностранству и што је у посљедње двије, три сезоне било у тренду.

Сладојевић је истакао да пратити моду и трендове не значи носити фирмирану гардеробу.

- Трендови су текстуре, боје, материјали, кројеви, односно оно што нам добро стоји. Мали број људи код нас прати моду на прави начин - рекао је Сладаковић.

Он наглашава да се у Српској не користи прави тренд боја, већ су то уобичајено црна, сива и браон.

- Када су у питању мушкарци, они не посежу за модним детаљима, као што су сада велике торбе преко рамена, мараме, шалови и капе. Код нас веома мали број мушкараца прати модне трендове - казао је Сладаковић.

Цвјетни дезени већ заживјели као прољећни тренд

Судећи према колекцијама свјетских модних дизајнера, за прољеће 2010. године цијене се узорци инспирисани природом и разноликост боја. Неколико трендова већ је постало хит на одржаним седмицама моде.

Доласком прољећа ето нама и цвијећа. На сву срећу, јер одјевни комади са цвјетним узорком "омекшавају" силуету и чине је женственијом и њежнијом. Почните са "цвјетном" хаљиницом, а на лице "набаците" весели "осмијех прољећа" и дефинитивно ћете бити у тренду.

Комбинујте спортски стил са дозом гламура. Инспирацију потражите у традиционалним спортовима, као што су фудбал и тенис. Набавите кратке хлаче, шорц, набрану сукњицу или топ без рукава. Ове сезоне спортски стил постаје и улични стил.
Водитељ емисије "Штикла" на РТРС-у Сања Поповић каже да се дјевојке у великој мјери труде да прате моду европских дизајнера и да носе оно што се издвоји као обавезно у току једне сезоне.

- Тешко је рећи шта ће то код нас постати тренд у току прољећне сезоне, јер то највећој мјери зависи од чињенице шта ће трговци набавити за своје бутике и радње - рекла је Поповићева и додала да, када су у питању боје, већ се у бутицима може примијетити да ће у прољећној сезони 2010. године преовлађивати тиркизна и нијансе маслинасте боје.

Поповићева каже да не издваја много новца за набавку модних "крпица" .

- Нисам од оних који слијепо прате моду, јер мислим да све оно што је модерно не мора да буде и лијепо - рекла је Поповићева.

Прољећни "мејк ап"

Трендови за прољеће 2010. године укључују њежно нашминкане очи, повратак лила сјенила, беспријекоран тен и густе дугачке трепавице. Главна мисао водиља за прољеће је свјежина и неутралност кроз пастелне, благе тонове, који дају бајковит, изванземаљски изглед. Прекрасна и његована кожа је увијек "in". Овог прољећа све козметичке куће се слажу да је најбитније постићи да кожа изгледа као да уопште нисте стављали пудер. Што се руменила тиче, овог прољећа у тренду су њежне роскасте нијансе, боја брескве и пастелно љубичасто руменило. Текстуре су прозрачне и лагане, да би се постигао утисак да сјај долази изнутра.

Поздравите се с густим обрвама и наглашеним тушем за очи. Овог прољећа шминка се базира на дефиницији ока њежним бојама. Већина козметичких кућа издала је благе, пастелне колекције за очи, а у готово свакој линији најважније мјесто заузимају нијансе љубичасте. Што се начина шминкања тиче, најпопуларнији је, не превише наглашени, љубичасти "smokey eyes", који одговара сваком тону коже. "Мејк ап" завршите с неколико слојева маскаре, јер ове сезоне трепавице морају да буду јако наглашене. Готово све модне писте за прољећну сезону биле су препуне модела с умјетним трепавицама, које су придоносиле изванземаљско-бајковитом тренду прољећног "мејк апа".

Новост је да се руж за усне враћа, а смањује се наношење сјајила, посебно оних с бљештавим честицама. Aко и наносите сјај, нека буде онај који ће дати уснама влажан изглед. Најмодерније су голе усне (ружеви боје меса, трешње и смеђи, који одају потпуно природан утисак) и знатно мање усне него протеклих сезона. Aко сте раније радили операцију повећања усана, сада их требате пудером и коректором визуелно смањити и вратити им контуре.

Накит

Пробајте све што је "афричко", од упечатљивих наушница и огрлица, до хаљина са ресама и узорцима инспирисаним егзотичним крајевима. Aко вам је то превише, "пребаците" се на сафари стил и лагане боје пустиње. Свјетлуцаво ће сваком аутфиту дати потребну дозу гламура, па овај тренд бирајте током вечерњих излазака. Модерни металик детаљи, перлице, шљокице, злато, сребро... све је дозвољено, али немојте претјеривати.

Ципеле

Иако су нам ципеле са престижним дизајнерским потписом већином недоступне, увијек је згодно видјети која величина пете, који модел, боје, узорци у, јефтинијој "no name" верзији треба да красе наше ноге кад отопли. На недавно завршеним недјељама моде висока мода је задала трендове, а ми треба само да их прилагодимо сопственом стилу и новчанику.

Трендови се, од бренда до бренда разликују тако да на примјер Marni и Louis Vuitton предлажу уске и високе - врло секси пете, Calvin Klein и Bottega Veneta раскошне платформе, ****Versace, Miu Miu и Dries Van Noten штикле у веселим бојама, а Alexander McQueen екстремне моделе који обезбјеђују радознале погледе.

Наочаре

"Прадина" колекција за прољеће и љето ове године нуди низ диоптријских и сунчаних наочара, у којима ће уживати свака жена. У колекцији можете да пронађете класичне велике тамне наочаре, које прикривају посљедице бурних ноћи или ретро наочаре с бијелим оквирима. Оне мало помакнутијег стила могу да одаберу модел с оквиром јарких боја. За оне које више воле спортски стил, "Прада" је креирала низ авијатичарских модела.

Обли и бескомпромисни облици за жене и мушкарце налазе се у новој D&G колекцији сунчаних и диоптријских наочара. D&G призива у сјећање декаду од седамдесетих до осамдесетих година, сажимајући њихов стил и оживљавајући њихове линије у колекцији с јаким креативним утицајем неочекиваних поп боја.

Тако нас у женској колекцији очекују јарке боје попут роза, црвене и зелене у комбинацији са црном, детаљи попут црта на предњем дијелу наочара и типични ретро модели.

Мушка колекција садржи неколико одличних винтаге модела смеђе, црне и црвене боје, посебних због дуплог моста на предњем дијелу наочара.

Фризуре

Aко смо протеклих сезона могли да уживамо у природној и лепршавој коси, сада можемо рећи да је дошло вријеме за велики преокрет. Гел за косу враћа се у великом стилу!

New Yort Fashion Week нам је осим изврсних модних ревија понудио и неке вруће бјути трендове за сезону прољеће/љето 2010. године. Манекенке на show модне куће Cushie et Ochs прошетале су као да су секунду раније изашле испод туша. Влажна (можда је прецизније рећи - мокра) коса биће један од хитова овог прољећа. Chado Ralph Rucci био је још радикалнији. Модели су блистали са зализаном, љепљивом и сјајном косом, а све је било у знаку гела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана