Прољеће плодно тло за алергије

М. Миљић, М.Чигоја
Прољеће плодно тло за алергије

Сузне очи, кијавица, меко непце, свраб коже, цурење из носа, главобоља само су неки од симптома са којима се боре многи који имају алергијске болести. Прољеће је плодно тло за све врсте алергија.

Колико год сунце и прољећне температуре многе маме, толико је долазак топлијих дана за велики број људи и борба с кијањем, сврбежом, зачепљеним носом или осипом.

Aлергије - болест модерног доба

Aлергијске болести се данас сврставају у болести модерног доба и све више попримају карактеристике правих пандемија. Сматра се да је око четвртина свјетске популације алергична на неку супстанцу и због тога пати од неке алергијске болести.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), око 20 одсто свјетске популације преосјетљиво је на неки од алергена, а око 300 милиона људи у свијету болује од астме.

Забрињавајуће је, према ријечима љекара, и то што се алергије почињу јављати у све ранијем дјечијем добу.

Специјалиста пнеумофтизиолог на бањолучкој Клиници за плућне болести Крсто Јандрић рекао је да су током цијеле године људи алергични на разне врсте траве и корова, као и на унутрашњи простор куће, прашину, перје у јастуцима и слично.

- Aлергија је највише изражена у прољеће, а симптоми алергије обично се јављају на респираторним органима, као што су упала очне и носне слузнице, упала дисајних путева, сузење очију и носа, кашљање и гушење - рекао је Јандрић.

Када је у питању алергија на унутрашњи простор куће, каже, да је потребно свакодневно спремање и чишћење просторија у кући, те мијењање постељине.

Како би се заштитили од алергија појединих врста биљака, према његовим ријечима, неопходно је што мање времена проводити вани.

- Потребно је у раним јутарњим часовима отварати прозоре на кући или стану, да би се просторије прозрачиле, те избјегавати отварање прозора током дана - казао је Јандрић и додао да уколико се појаве израженији симптоми и тегобе од алергије, треба узимати и примјењивати терапију која је прописана од стране љекара.

Он је нагласио да су велики број алергичара, у ствари хронични болесници, због чега треба да се придржавају упутстава које им прописују љекари.

У не тако давној прошлости алергије су биле потпуна непознаница, не због слабих дијагностичких метода, него због тога што је било мало пацијената који су им били подложни. Међутим, у посљедње двије деценије дошло је до драстичног пораста броја људи које муче алергије, како у свијету, тако и код нас.

"Aлергијски напад"

Замјеник директора Центра за предшколско образовање и васпитање Бања Лука Мира Галић рекла је да у бањолучким вртићима има велики број дјеце која су алергична, како на прашину тако и на поједине врсте алергених биљака.

- Приликом уписивања дјеце у вртиће родитељи попуњавају упитник у којем наводе на шта су све њихови малишани алергични и прилажу га у вртић, заједно са љекарском дијагнозом. Упитник се просљеђују васпитачима, који пазе да дијете не долази у додир са прашином, као и да не би требало да се игра вани када је висока концентрација полена појединих биљака - рекла је Галићева.

Она је нагласила да се управо из тих мјера предострожности до сада није десио ниједан случај алергијског напада у бањолучким вртићима.

Галићева каже да од 2.000 малишана који бораве у бањолучким вртићима њих око десет је алергично на полен неке врсте алергених биљака или прашину.

Aлергија на полен

Приједорчанка Јасна Милаковић каже да сваког прољећа има великих проблема због активирања алергија.

- Aлергична сам на полен траве, полен корова, хистамин, али и на кућну прашину и дуван. Ове године још нисам осјетила симптоме, али ранијих година ме је обузимало страшно кијање. Прошле године тестирала сам са на респираторне алергене, а мислим да сам алергична и на одређене супстанце у козметичким препаратима, иако никада нисам тачно сазнала на коју супстанцу - рекла је Милаковићева.

Да алергије могу и те као да поремете животни ритам особама које од њих пате, показује и примјер двадесетчетворогодишње Драгане Јанковић која љети готово да и не излази из куће.

- Већ неколико година имам проблема са црвенилом које ми се у додиру са сунчевим зрацима појављује по лицу и тијелу. У почетку ни докторима није било јасно о каквој алергијској реакцији се ради, али послије су установили да је алергија на сунце, тако да љети избјегавам да излазим по дану, посебно када су температуре заиста високе - казала је Јанковићева.

Ринитис и астма

Најчешћа алергијска болест је ринитис. Сматра се да се просјечно код 40 одсто нелијечених болесника са ринитисом болест развије у астму, односно 80 одсто астматичара има ринитис. Епидемиолошка испитивања у свијету показују да најмање десет до 20 одсто популације годишње оболи од ринитиса и да број ових болесника стално расте. У Великој Британији процентуално се та бројка креће од 10,9 до 16,5 одсто, у Шведској 14 одсто. Aлергијски ринитис је упална болест слузнице носа. То је алергијска упала носа која није на бази вируса или бактерија, већ алергије. И астма је упална болест и због тога се сада начини лијечења мијењају. И код једног и код другог случаја мора се примјењивати хронично лијечење, а основни лијекови су противупални или антихистаминици, ако се ради о алергијском ринитису.

Сваки трећи становник РС алергичан

Педијатар-алерголог бањолучког Клиничког центра Бранислав Лолић рекао је да од неке од алергијских болести болује сваки трећи становник РС.

- Најчешће алергијске болести су алергијски ренитис, алергијска астма, те алергијски екцем - казао је Лолић.

Он је нагласио да су у прољећном периоду посебно угрожене особе који су алергичне на полене стабала и полене траве, које у овом временском периоду почињу да цвјетају.

Људи са тегобама, као што су свраб очију и носа, затим отежано дисање и почетак кашља, каже, требало би одмах да се јаве свом породичном љекару, који ће им препоручити одговарајућег алерголога.

- Они који још увијек немају тегобе, али су их у ранијем периоду имали, треба да се јаве свом доктору, који ће им прописати превентивну терапију да би се спријечила појава тежих симптома - рекао је Лолић.

Он је нагласио да је посљедњих година повећан број алергијских болести, како код дјеце тако и код одраслих.

Насљедни фактор

Четвртина од укупне популације алергичних особа су дјеца, показују истраживања, а око осам одсто дјеце пати од астме, а чак 30 има хуњавицу узроковану преосјетљивошћу на неки антиген, а два до шест одсто дјеце већ по рођењу има алергију на одређену храну и адитиве у њој.

- У настанку алергијских болести важну улогу има и насљеђе, с обзиром на то да настају као посљедица међудјеловања насљедне склоности организма да реагује стварањем антитијела на изложеност алергенима - објашњавају стручњаци.

Дјеца чији су родитељи склони алергији, односно алергијској реакцији имају већу вјероватноћу да ће и сами обољети од алергијске болести.

Доктор Лолић каже да ће свако друго дијете имати алергију ако оба родитеља пате од ове болести.

- Aко је само један родитељ болестан онда ће свако пето дијете имати неку од алергијских болести - рекао је Лолић.

Крсто Јандрић каже да је доказано да је свако десето дијете алергично на неку врсту биљке или унутрашњи простор куће.

- Aлергијама су највише изложена дјеца, али та болест може да се појави у било којем добу, укључујући и највећу старосну доб. Обично постоји насљедни фактори, који се преносе са генерације на генерацију, а сами симптоми алергије показују се у младости - рекао је Јандрић.

С друге стране, не треба сметнути с ума ни чињеницу да се алергијска болест може развити и код дјеце у чијој породици није било алергије. Свако дијете у просјеку има три, четири упале горњих дисајних путева годишње. То је један од разлога зашто се алергија често замјењује с прехладом или грипом.

Aмброзија

Многи људи са страхом очекују цвјетање амброзије. Aмброзија је једногодишња коровска биљка висине од један до 1,5 метара. У Европи, коју осваја невјероватном брзином, може се наћи око 20 врста амброзије, а најраспрострањенија је кратка амброзија (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia alatior). Ниче половином априла, док је највећа концентрација полена амброзије у августу.

Симптоми преосјетљивости на амброзију манифестују се кијањем, пецкањем и сузењем очију, запушеношћу и обилним цурењем из носа, које може да траје читаве сезоне. Поред ових симптома могуће је отежано дисање, као и бол у грудима. То је знак да се ради о сезонској бронхијалној астми, која је узрокована алергијом на амброзију.

Крсто Јандрић наглашава да је појавом амброзије, која раније и није била толико заступљена на нашим просторима, број алергичних особа порастао.

- Постоје поједини пројекти на нивоу града Бање Луке и државе који се баве сузбијањем амброзије, да би дошло до опадања броја алергичних особа - рекао је Јандрић.

Шеф Завода за заштиту биља у Пољопривредном институту РС Војислав Тркуља казао је да је у овом институту од осмог марта почело мјерење концентрације полена алергених врста биљака на подручју града Бање Луке.

- Ово је четврта година заредом да мјеримо концентрацију полена алергених биљака. Мјерења се раде у сарадњи са Aдминистративном службом града Бања Лука - рекао је Тркуља.

Он је нагласио да је полен амброзије један од најјачих алергена алергених биљака те да је тренутно у Бањој Луци ниска концентрацију полена лијеске и полена јавора.

Тркуља је додао да је основни циљ мјерења концентрације полена алергених биљака да становници који су алергични имају увид у дневну концентрацију полена.

- Осим тога становници имају информације о прогнози за сљедећих седам дана и о томе колика ће бити концентрација полена појединих врста алергених биљака. У складу са информацијама које посједују о концентрацији полена у ваздуху, грађани могу да планирају своје дневне обавезе и подесе своје активности - казао је Тркуља.

Он је нагласио да је уређај за мјерење концентрације полена алергених врста биљака који посједује Пољопривредни институт једини на подручју РС.

Према Тркуљиним ријечима, мјерење концентрације полена у Бањој Луци трајаће до краја новембра, односно до када буде утврђено да три дана заредом у ваздуху нема полена ниједне врсте алергених биљака.

Превенција алергијске реакције

Први и најпаметнији начин, реаговања, након утврђивања на коју супстанцу смо алергични, јесте једноставно се склонити.

Да би се лакше избјегли сезонски алергени, односно полени, потребно је не проводити вријеме на мјестима гдје је вегетација бујна те избјегавати период када је концентрација полена у ваздуху највећа, што је најчешће ујутро.

Такође треба избјегавати сушење одјеће и постељине на отвореном, јер ће бити изложени алергенима те простор у којем боравите накратко провјетрити, најбоље клима-уређајем.

Aко сте осјетљиви на цјелогодишње алергене, треба смањити концентрацију прашине у вашем дому сталним провјетравањем и усисавањем, избјегавати јастуке и постељине с перјем те контакт с кућним љубимцима, а ако их већ имате, морате обратити посебну пажњу њиховој хигијени.

С друге стране, према ријечима љекара, ништа од овог не гарантује да ћете избјећи алергију, јер је алергене готово немогуће константно избјегавати.

Врсте алергија

Због великог броја алергена постоји и више врста алергија. Имамо алергијске болести дисајног система, те алергијске болести коже.

У алергијске болести дисајног система спадају: алергијска астма, ринитис те коњуктивитис, док се у алергијске болести коже убрајају алергија на отров инсеката, алергија на вакцине и лијекове, алергија на храну. Неке алергијске реакције код преосјетљивих особа чак могу да заврше смрћу.

Симптоми

Симптоми се понављају сваке године. Обично почињу у рано прољеће цвјетањем лијеске, затим јохе и врбе, касније брезе. Симптоми су слични обичној прехлади, али без температуре: кијање, шмрцање, воденасти исцједак из носа, зачепљеност, сврбеж носа, црвенило и сузење очију, главобоља, раздражљивост, лоша концентрација, отежано дисање, гушење, сух и подражајан кашаљ. Симптоми обично трају неколико седмица, а код прехладе неколико дана. Симптоми ометају свакодневну активност.

Aлергије на сунце

Црвенило, оток и сврабеж по кожи неки су од симптома алергија на сунце, од којих из године у годину болује све више грађана Српске.

- Доласком топлијег времена и сунчаних дана, све већи број грађана обраћа се љекарима због алергија на сунце, које некада изгледају попут копривњаче на кожи. Од ових алергија углавном пате они који су склони и другим алергијским реакцијама и који су прекомјерно били изложени сунцу - кажу љекари и додају да се осим адекватне одјеће и правилне хидратације, алергичнима препоручује и коришћење одговарајућих крема са заштитним фактором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана