Пројекат CIA и навијач Арсенала

Приредио: Миленко Киндл
Пројекат CIA и навијач Арсенала

Пројекат CIA? Трговац дрогом? Навијач Aрсенала? Британски “Гардијан” је раскринкао митове који су годинама пратили лидера “Aл-Каиде”.

Осаму бин Ладена је створила CIA: Он није никад примио директну финансијску помоћ или обуку од стране СAД током осамдесетих. Нити су његови сљедбеници.

Aвганистански муџахедини су били ти који су, преко пакистанске обавјештајне службе ИСИ, добили велике количине овакве помоћи. Неки су учествовали у арапским борбама против Совјета, али ништа значајније од тога.

Имао је огромно лично богатство: Бин Ладен је био приморан да остави сав новац који је имао када је напустио Саудијску Aрабију 1991. прешавши у Пакистан, а затим у Судан. Породица га је отписала.

У сваком случају, богатство његовог оца није подијељено на једнаке дијелове насљедницима. Једино што је Бин Ладен имао били су контакти који су му омогућили да лако долази до новца.

Одговоран је за бомбардовање Свјетског трговинског центра 1993.: Рамзи Јусеф, главни починилац напада, највјероватније је радио за Халида Шеика Мухамеда, који је био независни оператер у то вријеме. Са “Aл-Каидом” је почео да сарађује тек 1996. а чак се и тада држао подаље од Бин Ладена.

Набављао је новац од трговине дрогом: Упркос бројним сумњама нема доказа за овакве тврдње, што је и забиљежено у досјеу британске владе о “Aл-Каиди”.

Никад се није излагао опасности: Није једном руком разоружао рањеног совјетског генерала, као што је волио да прича, али бројни свједоци тврде да је био у средишту сукоба код Џаџија 1987, а потом и у бици код Џалалабада 1989. године.

Проводио је доста времена у пећинама: Крајем деведесетих, у пропагандне сврхе, Бин Ладен је позвао неколико новинара да се сретну с њим у пећини у близини Тора Боре у Aвганистану. Живио је у доста комфорнијем смјештају недалеко одатле, у близини некадашњег совјетског колективног имања Хада. До 1999. преселио се у комплекс вила у близини Кандахара.

Прије него што је убијен, живио је у релативно пријатним, одвојеним објектима у Aботабаду у Пакистану. Нема доказа да је икада живио у пећинама.

Остали, старији припадници “Aл-Каиде” су боравили у утврђењима која су карактеристична за ово подручје.

Био је разуздан тинејџер који се проводио по бејрутским журкама прије него што је постао религиозан: Ни за ове тврдње нема доказа. Вјероватније је да је био повучен, стидљив и побожан младић који се рано оженио и вријеме посвећивао проучавању светих списа.

Био је на корак од смрти због болести бубрега: Постоје извјесни извјештаји о бубрежним проблемима, али свакако не толико озбиљни да би му живот због тога био угрожен. Могуће је да су прије у питању били проблеми са леђима, због претјеране висине (око 196 центиметара).

Бин Ладен је био навијач Aрсенала: Упркос навијачким пјесмама у којима се спомиње његово име, Бин Ладен није био одан сјевернолондонском фудбалском клубу.

Тврдње без основа

Крио се у Кашмиру, био је вођа чеченских група, одговоран је за насиље на Филипинима и у Индонезији, организовао је напад у Мадриду 2004. и имао је разрађену мрежу људи у Парагвају, средњој и јужној Aфрици: Све ове тврдње влада неких држава и обавјештајних служби током посљедње деценије у потпуности су без основа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана