Профиле имају ноге Анђелине Џоли, пси и тостери

Драгана Келеч
Профиле имају ноге Анђелине Џоли, пси и тостери

Од више од милијарду профила на друштвеној мрежи "Фејсбук" најмање 100 милиона чине профили кућних љубимаца.

Своје профиле и странице имају пси, мачке, мајмуни, коњи, али и куће, фрижидери и тостери, па и нога Анђелине Џоли и задњица Пипе Мидлтон, сестре будуће краљице Велике Британије.

Слична ситуација је и на "Твитеру" који има око пола милијарде корисника.

Најпопуларнији пси

Истраживања су показала да све више кућних љубимаца има своје профиле на друштвеним мрежама, а најчешће је у питању "Фејсбук". Тако седам одсто паса има "Фејсбук" профил, док су мачке у нешто мањем броју - четири одсто.

Њихови власници су прилично активни на профилима па чак 42 одсто њих постављају и фотографије, а 37 одсто објављује и статусе.

Међу најпопуларнијим животињама које имају свој профил на "Фејсбуку" је Бист (Звијер), пас Марка Закерберга оснивача ове друштвене мреже. Звијер има више од 1,5 милиона лајкова, а на профилу се налазе, између осталог, фотографије популарног пса у разним ситуацијама, али и са својим поносним власницима.

Најпопуларнији пас на овој друштвеној мрежи ипак је Бу (Boo), којег сматрају најслађим псом на свијету.

Бу има чак више од седам милиона обожавалаца, а његови су власници популарност псића добро уновчили. На "Фејсбук" страници налазе се фотографије, рекламе које је Бу снимио, разни статуси, поруке…

Љубимци познатих

Да најбољи тенисер на свијету Новак Ђоковић обожава свог пса Пјера сви добро знају. Тако му је отворио и "Твитер" налог, а псић има више од двије хиљаде пратилаца.

И теријер Меги Меј тенисера Ендија Мареја, такође има профил на овој друштвеној мрежи. Овај пас, који је постао права звијезда и има готово 17.000 пратилаца, доноси вијести о тенисеру, његовој форми и мислима. Претпоставља се да је Ендијева дјевојка Ким Сеарс "десна рука" пса, те да је управо она отворила налог на "Твитеру".

Занимљиво је да Пјер и Меги Меј на овој друштвеној мрежи прате једно друго, али и своје газде.

Новак и Енди нису усамљен случај - све је више познатих који својим љубимцима праве профиле на друштвеним мрежама. Тако је на "Твитеру" крајем прошле године освануо профил Хане Спирс, новог пса поп диве Бритни Спирс.

Бритни је прво својим "Твитер" - пратиоцима представила Хану реченицом: "Желим да сви упознате моју нову дјевојчицу, зар није преслатка?", а онда се и дописивала са њом. На овом профилу рпас Битни зове "мамице", Бритни пса "слатка мала дјевојчице".

Свој налог на "Твитеру" има и Мок, мачка глумца Ијана Сомерхалдера. Још једна позната мачка која има профил на "Твитеру" је Кити При. Њена власница је популарна поп пјевачица Кети Пери.

Први профил

Почетком децембра 2009. године женка орангутана, Ноња, постала је први мајмун на свијету који има свој профил на "Фејсбуку".

А њен профил је био право мало чудо јер је Ноња свој живот у зоолошком врту представила на овој друштвеној мрежи фотографијама које је сама снимила и сама пренијела на свој профил.

Тајна њеног "успјеха" лежала је у камери са Wi-Fi конекцијом са платформама као што су "Фејсбук", "Флицкр" и "YouTube".

"Фејсбук" профил популарне Нове одржавао је Шенбруншки зоолошки врт.

- Друштвене мреже на Интернету данас све више добијају на значају, тако да смо веома задовољни тиме што смо пронашли начин да интегришемо нове, врло динамичне канале са нашом комуникацијом - објаснио је  директор зоолошког врта др Дагмар Шратер.

Кућа која "твитује"

Програмер Том Коатс из Сан Франциска програмирао је систем своје "паметне куће" да све податке са сензора које је поставио шаље на "Твитер" у облику класичних постова. Тако "Твитер" ове јкуше дјелује као да жива особа читав дан извјештава о свим догађајима и промјенама које се догађају или које кућа сама извршава, уз објашњења због чега то чини.

"Управо сам упалила подрумско свјетло. Постало је мало мрачно" или "Неко је управо активирао сензор у дневној соби па сам прилично сигурна да је неко код куће", све су то поруке које може пратити сваки "сљедбеник" ове необичне странице.

Коатс каже да посјетиоци "Твитера" понекад покушавају да комуницирају с кућом или се нашале с њом, а тада он "улети" како би средио спамере с неким духовитим коментаром, па каже да се осјећа као да је његова кућа постала нека врста кућног љубимца.

Анђелина и Пипа

На прошлогодишњој додјели филмске награде "Оскар" главна "звијезда" дефинитовно је била десна нога холивудске звијезде Анђелине Џоли.

Анђелина нога постала је "славна" захваљујући данас чувеној фотографији на којој глумица позира у црној хаљини са дубоким изрезом на десној нози.

Налог под именом Анђелинина десна нога имао је послије додјеле "Оскара" скоро 30.000 пратилаца на "Твитеру", а и данас постоји више налога и "Фејсбук" профила под називом Анђелинина десна нога који имају на стотине пратилаца.

И лијева Анђелинина нога такође има профил али није ни упола толико популарна.

Да "Фејсбук" профили и "Твитер" налози који су названи по дијеловима тијела нису ријеткост, показује и то да постоји више оних који су названи по задњици Пипе Мидлтон, а који имају на сотине пратилаца и "Фејсбук" пријатеља.

Пипина задњица постала је "популарна" на краљевском вјенчању Пипине сестре Кетрин и британског принца Вилијама, захваљујући уској бијелој хаљини коју је носила.

Бројке

Истраживање, које је спровела интернет компанија за истраживање тржишта "еМаркетер", показује да десет одсто од броја корисника "Фејсбука" уопште нису људи, односно да ће број од милијарду људских корисника бити достигнут тек 2014.

Тренутно највећи раст броја корисника ове друштвене мреже биљеже Индија, Бразил, Русија, Блиски исток и Африка, док је у САД и Европи он знатно спорији него претходних година.

У западној Европи у цјелини "Фејсбук" активно користи 37 одсто становиштва, при чему Британци спадају у највеће, а Французи, Италијани и Нијемци у најмање љубитеље ове мреже.

Британци

Више од половине власника кућних љубимаца у Великој Британији поставља садржај везан за њихове животиње на друштвеним мрежама, а сваки десети љубимац има и свој "Фејсбук" профил. Осим тога, имају и своје "Твитер" и "YouTube" налоге".

- Како друштвене мреже играју све већу улогу у нашем животу, природно је да наши љубимци постану дио тог феномена такође. Користимо сајтове као што су "Фејсбук" и "Твитер" као продужетак наших бића у реалном свијету и ако на љубимце гледамо као чланове породице, желимо да и њих укњужимо - објаснио је специјалиста за друштвене медије Стивен Дејвис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана