Продаје се острво у Хрватској: Ево шта се добија за вртоглаву суму, а има и извор питке воде

ГС
Продаје се острво у Хрватској: Ево шта се добија за вртоглаву суму, а има и извор питке воде

Широм Јадрана могу се пронаћи огласи о продаји острва који су заиста у приватном власништву. Али кад је ријеч о куповини острва у Хрватској, наравно, постоји и квака, због чега већина острва и јесте још увијек само у огласима.

Мало купаца зна да поморско добро у Хрватској не спада у категорију приватног власништва. Наиме, ради се о општем добру, на којем је забрањена градња. У чланку 14. о планирању и градњи на поморском добру, ставка шест. каже се да се на морској обали мора избјећи бетонизација обале уз море у подручју које је широко најмање 6 метара од црте која је водоравно удаљена од црте средњих виших високих вода, пише Морски.хр.

На већини острва који су у огласима забрањена је и било каква градња с обзиром на то да се најчешће ради о пашњаку, шумском подручју или пољопривредном земљишту. Изузетак за градњу је, додуше, ако отворите породично пољопривредно газдинство, а ту цаку продавци често користе како би купцима појаснили да на острву могу да изграде "кућицу". Ипак, могу да изграде искључиво грађевине пољопривредне намене, што ствара још један проблем за потенцијалне купце који би хтјели "приватно" острво.

Међутим, како пише Морски, ако купујете острво ради сопствене приватности, онда морате бити свјесни да не можете ама баш никоме забранити купање на острвским плажама, искрцавање на обалу или пловидбу у близини острва.

Велики Шкољ с сопственим извором питке воде

Један од острва који се тренутно нуде на тржишту је Велики Шкољ у Малостонском заливу. Површине 21.677 квадрата, агенција преко које се продаје тврди да је идеалан за глампинг ризорт, натуристички ризорт, вјенчања и посете острвским фармама каменица, приватне забаве,  ексклузивно дневно изнајмљивање острва за разне догађаје...

На острву се налази предивна борова шума, која пружа хлад за уживање, као и камена кућа изграђена око 1968. године и извор питке воде.

Тврде да је могуће изградити још једну камену кућу с посађеним маслинама или неком другом културом те регистровати пољопривредно господарство.

Додају да острво Велики Шкољ у Малостонском заливу пружа потпуну приватност и мноштво могућности за развој различитих пројеката. Цена? Па, 3 милиона и 250 хиљада евра.

"Право куповине има држава и/или жупанија, али да бисте нешто на острву саградили, требало би се тиме озбиљно и дубински позабавити. Некакав понтонски привез могао би се направити ако се бавите шкољкарством, а монтажни објекат ако ћете се бавити пољопривредом", казао је за Морски агент.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана