Принц Александар напунио 75 година

Срна
Принц Александар напунио 75 година

БЕОГРАД - Принц Александар Други Карађорђевић напунио је данас 75 година и изразио жељу да се Србија и свијет напокон ослободевируса корона, да сви буду безбједни и воде рачуна током ових тешких времена.

Принц Александар изразио је наду да ће се привреде свих земаља што прије опоравити и да ће сви имати бољу будућност, саопштено је из канцеларије Карађорђевића.

Из ове канцеларије је тим поводом емитован кратки филм “Моја рођенданска жеља која се остварила” на “Јутјуб” адреси (youtu.be/_YQxXwD4vqM ).

Принц Александар Други Карађорђевић, старјешина куће Карађорђевића и бивши југословенски престолонасљедник, син је јединац посљедњег југословенског краља Петра Другог Карађорђевића и краљице Александре, која је била принцеза од Грчке и Данске.

Петар Други је у вријеме принчевог рођења био краљ Југославије, али је своја владарска овлаштења под притиском британског премијера Винстона Черчила пренио на Намјесништво формирано 20. јануара 1945. године, док је крајем исте године комунистичка власт у Југославији укинула монархију.

Од рођења, па до укидања монархије принц Александар био је престолонасљедник Југославије, а након укидања је претендент, док од 2001. године живи са супругом Катарином у Краљевском двору у Београду.

Принц Александар је рођен 17. јула 1945. године у хотелу “Клериџис” у Лондону, а апартман број 212, у којем је рођен, британски премијер Винстон Черчил прогласио је територијом Краљевине Југославије, тако да је одмах по рођењу Александар добио титулу престолонасљедника, будући да је његов отац краљ Петар Други тада још био краљ Југославије.

Александра Карађорђевића крстио је Његова светост патријарх Гаврило у Вестминстерској опатији 24. октобра 1945. године, а кумови су били британски краљ Џорџ Шести и његова кћерка, тадашња принцеза Елизабета.

Поријекло Александра је владарско и са очеве и са мајчине стране, име је добио по дједу, југословенском краљу Александру Првом Карађорђевићу, а исто тако се звао и његов дјед по мајци, грчки краљ Александар.

Баба по оцу му је била краљица Марија Карађорђевић, румунска принцеза, кћерка румунског краља Фердинанда и краљице Марије, која је била британска принцеза. Директан је потомак краљице Викторије.

Још 1943. године, партизански покрет је донио одлуку о забрани повратка краља Петра Другог у земљу, па су каснијих година, краљ и краљица живјели у изгнанству у више земаља - САД, Француској, Италији и Великој Британији, а краљ Петар Други је умро 1970. године у Денверу.

Принц Александар се школовао у “Ле Розеју” у Швајцарској, Војној академији Калвер у америчкој Индијани, Гордонстону у Шкотској и Милфилду у Енглеској. Потом је ступио у Краљевску војну академију Велике Британије. Од 1966. године, као официр британске војске, у којој је напредовао до чина капетана, служио је у 16/5. пуку Краљевских копљаника на Блиском истоку, у Италији и Западној Њемачкој.

Током 1972. године освојио је титулу шампиона британске војске у скијању. Војну службу је напустио 1972. године и посветио се пословној каријери.

Принц Александар је 1991. године у пратњи супруге принцезе Катарине и синова Петра, Филипа и Александра први пут допутовао у Југославију.

Касније је поново долазио током 1992, 1995. и 2000. године. Године 1999. посјетио је Црну Гору и Косово и Метохију, а 2000. године БиХ и поново Црну Гору.

Одлуком Владе СР Југославије, 2001. године породици Александра Карађорђевића је уступљен на кориштење дворски комплекс на Дедињу у Београду, у којем и данас живе.

Принц Александар је као близак сродник британске краљевске породице био присутан на вјенчању принца Вилијама априла 2011. године у дијелу Вестминстерске опатије резервисаном за породицу младожење.

Захваљујући његовом залагању, у Србију су враћени посмртни остаци свих чланова династије Карађорђевић који су преминули у иностранству /краљ Петар Други, краљица Александра, краљица Марија и принц Андреј/ и сахрањени су на Опленцу.

Александар Карађорђевић вјенчао се 1972. године у шпанском граду Виљаманрике де ла Кондеса принцезом Маријом да Глоријом од Орлеана и Брагансе, рођаком шпанског краља Хуана Карлоса Првог из бразилског Царског дома са којом је добио три сина - Петра и близанце Филипа и Александра. Овај брак је окончан 1983. године.

Други брак је склопио 1985. године у Лондону са Катарином Батис из Атине, а кум на вјенчању био им је грчки краљ Константин Други.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана