Прије 95 година основан је први југославенски авиопревозник

ГС
Foto: Klix.ba

Прије 95 година на подручју некадашње Краљевине Југославије основана је прва авиокомпанија под називом Аеропут, а која је своје златно доба проживљавала под именом Југословенски Аеротранспорт (ЈАТ).

Тим поводом, насљедница компаније, данашња Ер Сербиа објавила је специјални амблем под слоганом "95 година летења" који ће у наредном периоду красити све авионе ове компаније.

"Тиме желимо да искажемо захвалност нашим славним претходницима који су давне 1927. године основали прву домаћу авиокомпанију Аеропут", наглашено је из компаније Ер Сербиа.

Амблем који ће красити авионе између осталог садржи и лого из сваке ере компаније, од 1927. године па све до данас.
Иначе, компаније Аеропут основана је у Београду 1927. године те је био међу првим цивилним авиопревозницима у свијету. Почетком Другог свјетског рата и бомбардовањем Београда 1941. године, уништена је готово сва имовина компаније.

Након завршетка Другог свјетског рата, компанија је наставила с радом, а 1947. године основано је ново предузеће ЈАТ што је био увод у ликвидацију Аеропута.
Током југославенског периода, ЈАТ је обављао авиопријевоз како у унутрашњем саобраћају тако и на међународном плану гдје је Београд повезан с бројним свјетским дестинацијама укључујући Њу Јорк, Багдад, Дамаск, Чикаго, Пекинг, Лос Анђелес и бројне друге дестинације.

Након распада Југославије, ЈАТ је 2003. промијенио име у Јат Ервејс, а највећа финансијска инјекција за компанију стигла је 2013. године када је Етихад купио 49 посто удјела у компанији након чега је промијењено и име у Ер Сербиа под чијим именом компанија и данас учествује на тржишту, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана