Пријатељство умјесто политике

Дејан Вујанић
Пријатељство умјесто политике

Током недавне посјете њемачке канцеларке Aнгеле Меркел Бијелој кући, једна ствар се нашла на врху дневног реда: исказ пријатељства. Aмерички предсједник Барак Обама бескрајно је хвалио Aнгелу Меркел, док је она узвраћала на комплименте. Политика је гурнута у други план.

Двоје лидера су стајали једно уз друго на подијуму, њемачка канцеларка Aнгела Меркел и амерички предсједник Барак Обама. Aмерички предсједник је говорио, а потом одговарао на питања америчког новинара. Меркелова је пажљиво слушала, али када је новинар хтио да јој постави питање, Обама га је прекинуо.

- Желимо да и неки други људи добију прилику - рекао је Обама и показао мјесто гдје сједе њемачки репортери.

Меркелова је направила гримасу изненађења у правцу гдје су њемачки новинари сједјели као да каже: "Уопште није лоше како се амерички предсједник заузима за вас".

Ова сцена одражавала је лакоћу тона током получасовног појављивања двоје државника у источној соби (East Room) Бијеле куће. Конференција за новинаре је премјештена тамо у посљедњем тренутку због најављеног невремена. Првобитно је било планирано да се одржи у Росе Гарден-у због свечаног угођаја, као значајан гест за гошћу из Њемачке. Иако се ниједан шеф државе до сада није појавио са Обамом у источној соби, чинило се да, чак и у затвореном простору, ништа не може да поквари добро расположење. 

Дневни ред америчко-њемачког састанка био је јасан: исказ пријатељства након свих извјештаја о хладним односима између Обаме и Меркелове, који су се појављивали у америчким и њемачким медијима. Кратко прије него што су канцеларка и предсједник ушли у собу, амерички телевизијски репортер је говорио уживо у програм о могућим разликама између двоје политичара.

Ипак, Обама је увјеравао да ове наводне разлике нису биле предмет разговора током Меркелове посјете Вашингтону.

Он је почео са њемачким "њилкоммен", хвалећи Меркелину "мудрост и отвореност". Присјетио се своје посјете цркви Фрауенкирцхе у Дрездену почетком јуна: рестаурацији која је показала читавом свијету шта може да се постигне када земље и пријатељи раде заједно. Обама је поздравио "моју пријатељицу канцеларку Меркел". Рекао је да је Њемачка топла тачка у његовом срцу због пријатељског пријема његовог говора испред 220.000 људи у њемачкој престоници јула 2008. године, када је био предсједнички кандидат.

- Имали смо заиста лијеп митинг у Берлину. Уопште није било лоше - пецнуо је Обама.

Чињеница да је Меркелова спријечила Обаму да говори испред Брандербуршке капије сада је заборављена. И чињеница да се Обамин тим арогантно понашао током његове посјете Дрездену и да су дуго одбијали идеју да се посјети Фрауенкирцхе сада су исто тако далека прошлост.

Умјесто тога, Обама је нагласио да је имао контакте са многим свјетским лидерима и да је Меркелова "тачно оно што желите од међународног партнера". Обично резервисана, њемачка канцеларка није могла да држи корак са овом офанзивом шарма, али је покушала захваливши се на гостопримству, споменувши искуство Обамине сестре у Хајделбергу, дајући до знања да је прочитала његову биографију. Она је похвалила напредак Aмерике у вези климатских промјена и поздравила чињеницу да Конгрес сада ради на закону о ограничењу емисије штетних гасова. "То мора да се промијени", рекла је она присјећајући се потешкоћа током преговора о смањењу утицаја на климатске промјене које је она искусила.

Неки у Њемачкој се плаше да Обама неће радити тако одлучно код куће по овом питању, као што ради у иностранству. Она је у више наврата указала на надолазећи самит о климатским промјенама у децембру у Копенхагену, на којем би требало да се дође до споразума којим би се замијенио протокол у Кјоту.

- Предсједник је 100 процената посвећен овом питању, рекла је она, додајући да Обама жели да се у Копенхагену дође до рјешења.

Иран

Оба лидера говорила су о Ирану. Обама је позвао Техеран да поштује међународне норме, док је Меркелова истакла одлучност у раду на рјешењу по питању иранског нуклеарног програма, додајући да је сада важније него икад да се Ирану не дозволи посједовање атомске бомбе. Она је рекла да би Нијемци и Aмериканци требало тјешње да сарађују, да приволе Русију уз себе за преговоре са Ираном. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана