Превозник на Марс прошао врући тест

Приредио: Борис Ђурић
Превозник на Марс прошао врући тест

Јута - Снажна нова ракета која ће, како је планирано, једног дана превозити људе на Марс, успјешно је тестирана у постројењу у Јути, саопштила је јуче Америчка свемирска агенција (NASA).

То је био други и посљедњи квалификациони тест за најјачу ракету на свијету (СЛС). Такозвани "врући тест", који је извела контракторска компанија "Орбитал АТК", трајао је само два минута, али то је било довољно да NASA прикупи податке о 82 аспекта мотора, са надом да ће касније одобрити ракету за летове.

Ракета дугачка 47 метара била је у хоризонталном положају и произвела је 1,6 милиона килограма ракетног потиска, а тестирању је присуствовало неколико стотина гостију.

- Летови који би људе водили на Марс могли би почети током 2030. године - саопштила је NASA.

Представник NASA у Вашингтону Вилијам Герстенмајер рекао је да ова ракета представља истински напредак у развоју система за лансирање у свемир.

- Успјешни тест показује да америчка свемирска агенција напредује када је ријеч о проучавању свемира са људском посадом. Овим се отварају нови хоризонти за научне и технолошке мисије у дубоком свемиру - додао је Герстенмајер.

Ракета СЛС, коју неки називају најмоћнијом ракетом икада направљеном, први прави тест ће имати 2018. године када ће превозити празну капсулу за посаду "Орион".

Тестирана ракета за сада нуди 75 одсто снаге за превоз људи, док ће остатак добити унапређењем горњих дијелова СЛС-а, што се планира извести након првог лета. Коначна ракета ће имати два потискивача са укупно четири мотора.

На њу су била причвршћена 503 сензора, који су пратили сваку фазу понашања ракете, док је посебно било тешко направити вентил у издувној цијеви који контролише притисак првих неколико секунди паљења. Гасови у унутрашњости ракете имају температуру већу од 3.000 степени Целзијуса, што је довољно да истопи и најчвршћи челик.

Без обзира на успјех новог тестирања, није познато да ли ће пројекат бити спроведен до краја, највише због расположивог новца и добијања подршке.

Ранији NASA пројекат за дубоки свемир "Сазвијежђе" прекинут је са доласком Барака Обаме на чело САД.

"Џуно" на Јупитеру

Послије путовања дугог 1.795 дана и пређених више од 2,8 милијарди километара свемирска летјелица са свемирским панелима "Џуно" стигла је до орбите Јупитера. Летјелица ће тамо остати све до фебруара 2018. године, а њен задатак је да са својих девет инструмената испита састав џиновске планете, гравитацију, магнетна поља и све што би могло открити како је Јупитер настао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана