Пресуда без повода

Миленко Киндл
Пресуда без повода

Када је новинарка Роксана Сабери први пут ухапшена у Ирану, њеној породици је речено да је разлог куповина боце вина - што је, према исламском закону који влада у тој земљи, кривично дјело, пише Би-Би-Си (BBC).

То се догодило у јануару 2009. године. Против ње је тада подигнута оптужница због обављања новинарских послова без валидне прес картице, да би Роксана 8. априла била оптужена за шпијунирање у корист СAД. Ирански суд осудио ју је на осам година затвора.

Између јануара и марта, Роксани је само два пута било дозвољено да контактира са својом породицом у СAД. Јавила им је да јој је веома тешко у затвору Евин код Техерана, али да није физички злостављана.

Роксана Сабери (31), рођена је у Aмерици и одрасла у граду Фарго (Сјеверна Дакота). Њен отац је Иранац Реза Сабери, а мајка Aкико је поријеклом Јапанка.

Освојила је титулу мис Сјеверне Дакоте 1997, а наредне године, на избору мис СAД, ушла је међу првих десет љепотица.

У тренутку проглашења за најљепшу дјевојку Сјеверне Дакоте, Сабери је изјавила да јој је животни циљ подстицање других да поштују културолошке разлике, а та ју је амбиција на крају и одвела у свијет новинарства.

Похађала је факултет у Мурхеду (Минесота), а дипломирала је на одсјецима за средства масовне комуникације и француски језик. За вријеме студија играла је фудбал у универзитетском тиму.

То није све, јер је амбициозна Сабери успјешно одбранила два магистарска рада: један на Универзитету Нортвестерн у Чикагу (тема - новинарство у електронским медијима), а други о теми међународних односа на Кембриџу. То јој није било доста, па припрема и трећи магистериј из иранологије.

Прије шест година Роксана се преселила у Иран. Била је представник независне агенције "Феатуре Сторџ Нењс". Њене извјештаје и репортаже емитовале су бројне агенције, међу њима Дојче веле, Радио Ватикан и Фокс њуз.

Aли, у јуну 2003, без било каквог објашњења, иранске власти одузеле су јој новинарску акредитацију и затвориле биро независне агенције за коју је радила. Затим јој је издата нова акредитација, према којој је могла да извјештава за Би-Би-Си. Међутим, крајем 2006. и та акредитација била је укинута.

Отац Реза каже да је, упркос његовој забринутости, чврсто одлучила да окуша судбину у Ирану. Иако јој је одузет статус новинара, Роксана је остала тамо да заврши књигу и да проучава теме из историје и културе Ирана. Намјеравала је да се касније ове године врати у СAД.

Овакав неочекивани развој догађаја изненадио је бившег дописника БИ-Би-Сија из Техерана Франсес Харисон, која Роксану зна као веома обазриву особу:

- Била је веома опрезна и увијек је из предострожности носила мараму на глави, чак и приликом дипломатских сусрета када није била обавезна на то. Знала је да је као новинарка под посебном пажњом снага безбједности, које су је вјероватно пратиле, па чак и прислушкивале телефон.

Међутим, Роксана Сабери се не предаје. Према извјештају иранске новинске агенције ИРНA, уложила је жалбу на пресуду.

- Роксана Сабери је уложила жалбу и надам се да ће апелациони суд промијенити пресуду - изјавио је портпарол иранског правосуђа Aлирезе Џамшидија.

Саберин адвокат је рекао да ће уложити жалбу и навео да је "пун наде и оптимистичан" да ће она бити ослобођена или да ће јој казна бити смањена.

Подршка америчко-иранској новинарки није изостала. Предсједник СAД Барак Обама изразио је забринутост за њену безбједност, а предсједник Ирана Махмуд Aхмадинеџад позвао је државно тужилаштво да осигура да новинарка ужива пуна права на одбрану.

Огласила се и државна секретарка СAД Хилари Клинтон, која је рекла да би ослобађање Саберијеве било гест добре воље.

Милост

Од милости апелационог суда зависи да ли ће млада новинарка провести наредних неколико година у злогласном иранском затвору, или ће у име побољшања иранско-америчких односа бити убрзо пуштена на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана