Престонице ЕУ као буре барута

Агенције
Престонице ЕУ као буре барута

Брисел - Моленбек, држава у држави, муслиманска престоница Европе, расадник тероризма, само су неки од епитета које је добило то предграђе Брисела, али то никако није једина мигрантска енклава у Европској унији у коју није крочила нога полицајца.

"Спутњик" наводи неколико мјеста у Европи која представљају опасност по безбједност Старог континента и у којима увијек може да "плане" искра нетрпељивости, расизма и тероризма. Данас сви терористички путеви воде у Брисел, односно у његова предграђа. По разноликости етничког састава и потенцијалној терористичкој опасности насеље Скарбек не заостаје за Моленбеком. Послије бриселског напада полиција је у Скарбеку спровела истрагу и пронашла експлозив, детонаторе, кофер са ексерима и шрафовима, материјале за израду експлозива и заставу Исламске државе.

Лондон

Престоница Велике Британије на првом мјесту је по броју етничких четврти које не поштују закон. Практично све источне, поједине јужне и сјеверне области града насељене су мигрантима. То је други Лондон, који живи према својим неписаним правилима. Посљедњи пут су нови житељи Лондона гласно дали до знања да постоје у августу 2011. када су у Тотенхему почеле масовне побуне које су се пренијеле и на Бирмингем, Бристол, Глостер, Ливерпул, Манчестер, Нотингем. Брикстон је ушао у савремену историју Лондона као једна од најопаснијих области. Четвртина становника су придошлице из Индије и Африке. Куће у том насељу су оронуле, улице прљаве, владају биједа и незапосленост, а ноћне шетње никако нису безбједне. Пекам је одавно на првим страницама криминалистичких извјештаја. Тај крај је насељен придошлицама из Нигерије и других афричких земаља.

Париз

Мигранти су окупирали предграђа француске престонице. Највећа густина насељености особа које нису поријеклом из Француске биљежи се на периферији Париза. Ту преовлађују придошлице из Африке и са Блиског истока.

Сен Дени је најопасније предграђе Париза, познато по томе што се у њему налази светилиште француских краљева - прво готско ремек-дјело Европе, опатија Сен Дени, као и свјетски познати стадион "Стад де Франс". Управо поред те меке фудбалских фанатика 13. новембра прошле године су одјекнуле три експлозије које су убиле 130 људи.

У насељу Клиши су Буа човјеку је тешко да повјерује да је у Француској, а још теже да је у Паризу. Улице се шарене од националних ношњи - арапских кефија, гвинејских бубуа, индијских сарија, а са свих страна одјекују источни напјеви. У том насељу 2005. су избили масовни нереди.

Берлин

Њемачки канцелар Ангела Меркел вјероватно се не би изненадила када би чула да су поједине области Берлина више не желе да живе по општим правилима. Готово петина становништва тог града су странци.

Кројцберг се налази у близини мјеста гдје је некада био Берлински зид. Готово трећина житеља Кројцберга су турски гастарбајтери са породицама, плус натурализовани Турци. Област Нојкелн су Нијемци крстили као "нови гето за придошлице". Ту бије криминално срце њемачке престонице. Четвртина становништва живи испод границе сиромаштва, али нико не жури да нађе посао, јер сви више воле социјална давања и криминал. Централна област Берлина, Моабит, данас се не може препознати. Сада се тамо људи моле, једу, врше нужду, пију и плешу на тротоарима. Хиљаде избјеглица из Сирије, Ирака, Авганистана донијеле су са собом нове културне традиције.

Мадрид

Мигрантски таласи један за другим запљускују престоницу Шпаније. Избјеглице се шире у великом граду, насељавајући етничке области и попуњавајући редове криминалних армија и бораца за зидање калифата. "Лавапјез је пут око свијета за неколико евра", тако представљају туристима најмултикултуралнију област шпанске престонице. Највећи дио становништва су имигранти из Африке и Азије, Индије и Кине, а током ноћи живот тамо не тече по туристичким законима. Послије терористичких напада 2004. године у Мадриду управо су тамо почела масовна хапшења.

Стокхолм

Тихи Стокхолм, чини се, бесконачно је далеко од политичких бура, али безбрижна времена су прошла. Предграђе Ринкебју житељи шведске престонице њежно зову "мали Могадиш", јер су највећи дио његових житеља Сомалијци. Готово 90 одсто те области насељавају мигранти, а полиција више воли да заобилази тај нешведски крај Стокхолма. Насилни протести трају већ два дана у насељу Алби у јужном дијелу Стокхолма познатом по великој имигрантској популацији. Демонстранти су палили аутомобиле и бацали каменице и ватромет на полицију и службе за ванредне ситуације

Копенхаген

Данска престоница је била једна од бајковитих оаза мира у сјеверној Европи, али данас житељима тог града није до бајки. Епицентар исламизма у Копенхагену је Тингбјерг. Рођени Данци журе да се преселе из те четврти која има ружну репутацију. Тингбјерг се Постепено претвара у имигрантску енклаву која није под контролом власти. Ту је 2011. било објављено увођење шеријатског закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана