Препланули тен и по цијену здравља

М. Миљић, М. Чигоја
Препланули тен и по цијену здравља

Препланули тен посљедњих деценија у готово цијелом свијету постао је један од естетских императива. Према неким истраживањима, људе пријатно обојене, бронзане боје коже околина доживљава као здраве, динамичне, успјешне, егзотичне и пожељне.

Док је некада блиједи тен био заштитни знак аристократије, доказ да онај ко има такву кожу није присиљен да се бави физичким пословима на отвореном, данас су се правила значајно промијенила. Препланули тен данас је толико популаран да многи више не чекају љето како би добили тамнију боју. Зато и не чуди све већа популарност соларијума који су се наметнули као саставни дио живота великог броја људи, али који за собом вуче више штете него што има користи од лијепог тена.

Опасности

Стручњаци годинама упозоравају на то да не постоји безбједно коришћење соларијума због ултраљубичастих зрака који изазивају оштећења ДНК и повећавају ризик оболијевања од рака коже.

Према истраживањима, употребу соларијума могуће је повезати са недавно уоченим повећањем броја случајева меланома код жена млађих од 40 година.

Рак коже је најчешћи облик карцинома у СAД и прошле године је забиљежено милион нових случајева. Око 8.650 Aмериканаца прошле године је умрло од меланома, најтежег облика рака коже.

- Сунчање у соларијуму повећава шансе за добијање рака коже за 75 одсто - упозорава Свјетска здравствена организација.

Коришћење тог апарата сврстано је у прву категорију ризика од изазивања карцинома, са азбестом и пушењем. Ултраљубичасто зрачење кварцних лампи нарочито може да угрози здравље дјеце и младих до 30 година.

Шта кажу дерматолози

Дерматолог Богдан Зрнић појашњава да соларијум има своје добре и лоше особине. Према Зрнићевим ријечима, коришћењем соларијума добија се лијепа боја коже која се, осим тога, на тај начин припреми за сунчање приликом љетовања.

- Прије уласка у соларијум треба посјетити дерматолога како би се провјерило да ли особа уопште смије ући у соларијум. Соларијум не смију да посјећују особе које имају неко системско и вирусно обољење, као ни жене које су у другом стању - рекао је Зрнић.

Истакао је да сунчању у соларијуму никако не смију да се подвргну особе које узимају лијекове који су фотоекспонирани, као што су антибиотици.

Зрнић је нагласио да соларијум не смију користити ни особе које су у породици имале некога ко је оболио од рака коже.

Упозорава да се у соларијуму никако не смије боравити дуже од десет минута.

Правила

Прије него што посјетите соларијум потребно је направити пилинг тијела како би биле уклоњене све мртве ћелије коже, обавезно треба скинути шминку, трагове парфема, спрејева и крема за тијело.

Приликом боравка у соларијуму потребно је ставити и сунчане наочаре за соларијум, како не би дошло до оштећења вида.

Према правилу, лампе у соларијуму не би смјеле да буду ближе лицу и деколтеу од 20 до 30 центиметара. Неки соларијуми имају посебне сијалице за лице, које је најбоље одмах угасити.

Соларијум прије коришћења треба очистити и дезинфиковати, а ако се приликом сунчања у соларијуму осјети слабост, претјерана врућина, те пецкање коже или било који облик нелагоде, одмах треба прекинути сунчање и изаћи из соларијума.

Од изласка из соларијума до туширања треба да прођу најмања два часа, али је прије тога потребно пити више течности, да би била спријечена дехидрација тијела, односно коже. Послије туширања потребно је обавезно нанијети квалитетнију хидратантну крему.

Добре, али ријетке стране соларијума

Коришћење соларијума има добрих страна, али су оне веома ријетке. Многе особе које имају проблема с алергијама на сунце, прије излагања сунцу одлазе у соларијум како би кожа почела да производи меланин и добила нешто већу отпорност. Истим мјерама често прибјегавају особе свјетлије пути које лако изгоре на сунцу. Оно што је најважније и можда најпозитивнија ствар је то што УВ зраке подстичу производњу витамина Д у организму. Наиме, витамин Д је врло важан за имунитет организма, али и побољшава тјелесну способност организма, па нам чак помаже да се лакше носимо са стресом.

Такође, УВ зрачење може помоћи при смањењу симптома па чак и лијечењу одређених болести као што су псоријаза, неуродермитис, вилтиго, гљивице и друге кожне болести.

Зависност или навика

Сви желе да им кожа током љета изгледа лијепо, здраво и осунчано, јер већини таква кожа изгледа млађе, затегнутије, па чак се добија и утисак виткости, што је многима још један разлог више за препланулост коже.

Управо ови разлози довели су до тога да многи људи постану зависни од соларијума, односно препланулог тена.

Научници са Универзитета у Минесоти спровели су истраживање које показује да свака пета жена и шест одсто мушкараца у Aмерици упркос штетности и даље активно одлазе у соларијум. Они напомињу да у соларијум најчешће одлазе младе жене.

Психолог Aлександар Милић наглашава да већина људи данас не зна шта је штетно, а шта није, те да одлуку о томе доносе обично на основу информација које добијају од људи који су нестручни за ту област и доводе људе у заблуду.

- Управо да не би било тих заблуда, дезинформација и погрешних перцепција, потребно је да људи имају ваљане информације и то консултовањем стручног особља - додао је Милић.

Наглашава да је људе потребно едуковати и на шири начин обавијестити о штетности соларијума.

Законске забране

Употреба соларијума за малољетнике је забрањено у 19 земаља. И Удружење дерматолога Србије предложиће надлежнима такво законско рјешење, али до тада само могу да упозоравају.

Калифорнија је постала прва америчка држава која је забранила употребу соларијума лицима млађим од 18 година.

Иницијатор забране соларијума је калифорнијски сенатор Тед Лиу који је сматрао да је потребно заштитити младе људе од "смртоносно опасних" зрачења која се користе у соларијумима.

У Тексасу постоји забрана употребе соларијума за особе млађе од 16 година, а многе америчке државе размишљају о проширењу забране на све малољетнике.

У Британији је забрана коришћења соларијума за особе млађе од 18 година уведена почетком ове године, док је у Бразилу њихова употреба у потпуности забрањена.

И Њемачка је почетком ове године забранила соларијум за малољетна лица, иако је једно од водећих тржишта за вјештачко потамњивање са 3.500 салона и 50.000 кабина за сунчање.

Према подацима њемачког Удружења за борбу против рака, у тој земљи годишње од рака коже оболи више од 140.000 особа, од тога 22.000 од меланома, а од те болести сваке године умре око 3.000 грађана.

Креме за самотамњење

Aктивни састојак већине крема за самопотамњивање је дихидроксиацетон (DHA) и то је једини адитив који је одобрила америчка Управа за храну и лијекове у производима за самотамњење. Када се нанесе на кожу DHA реагује са мртвим ћелијама на површини да би је привремено потамнили. Боја не може да се испере, али постепено блиједи како се мртве ћелије скидају са коже. У већини случајева боја потпуно ишчезава за пет до седам дана. Креме са DHA су безбједне ако се не наносе на лице, а требало би да се пази да не уђу у очи, нос и уста.

Најгори проналасци

Магазин "Times" објавио је недавно листу најгорих иновација, како оних које због своје неиновативности никад нису заживјеле, тако и оних које боље да су остале у мрачним ладицама својих иноватора због штете коју су нанијеле.

На листи најгорих иновација нашао се и соларијум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана