Премијер пријети оштрим мјерама

Миленко Киндл
Премијер пријети оштрим мјерама

Италијански премијер Силвио Берлускони оптужио је медије да исмијавају његову личност и истичу његове "гафове" чиме се, како тврди, наноси штета угледу земље, пише "Телеграф".

Берлускони такође најављује оштре мјере против новинара, али није открио које би то мјере могле да буду.

Италијански премијер, који је стекао славу својим неконвенционалним а често и шокантним понашањем, зарадио је "пацку" из пристојности на почетку самита NATO савеза када је, причајући на мобилни телефон, окренуо леђа њемачкој канцеларки Aнгели Меркел. И док су се лидери земаља чланица Aлијансе окупљали на мосту на Рајни због заједничког фотографисања, Берлускони је нестао са мобилним телефоном прибијеним на уво.

Италијански премијер се касније правдао да је покушавао да убиједи свог турског колегу Реyепа Тајипа Ердогана да прихвати именовање Aндерса Фога Расмусена на мјесто генералног секретара NATO-а.

Тих дана, Берлускони као да је радио на норму, па је приређивао најмање један гаф дневно. Тако је у уторак, на самиту Г20 у Лондону, веома гласно дозивао америчког предсједника Барака Обаму. Био је толико бучан да је и обично сталожена британска краљица морала да реагује, па му се окренула и просиктала: "Aма зашто се ви толико дерете?".

У сваком случају, озлојеђени Берлускони каже да му је доста медија који га опањкавају и пријети њиховим потпуним бојкотом:

- Више нећу да разговарам са медијима. Ја радим у корист Италије, а ви радите против ње. Више нећу организовати прес-конференције - каже љути премијер.

Нешто касније наставио је тираду против медија изјавом:

- Доста са тим. Идите дођавола! Ви ме само клевећете и вашим читаоцима сервирате неистините информације. Нећу да кажем да позивам на директну и оштру акцију против одређених новина, али да будем искрен, у великом сам искушењу. Не би се требало понашати на начин како се понашају поједини медији - казао је Берлускони.

Према његовим ријечима, "италијанска штампа, са свим тим причама о мојим несмотреностима, шкоди угледу Италије. Вијест о мом гафу са краљицом Елизабетом је бесмислена. A сада и ово са канцеларком Меркел. Њој сам рекао да разговарам са Ердоганом, а она ми је одговорила: "Само разговарај, нема проблема".

Берлускони је тако закључио да "изгледа да италијанска штампа нема другог посла него да намјерно ствара лошу слику о мени".

Реакција је услиједила из Удружења новинара Италије. Роберто Натале, први човјек ове новинарске асоцијације, изјавио је да би ове Берлусконијеве ријечи требало најозбиљније схватити.

Челник Федерације штампаних медија Италије Франко Сиди, каже:

- Када новинари извјештавају на основу виђених и утврђених чињеница, они само раде свој посао. Њих због тога не можете да оптужујете за нелојалност или, што је још горе, клевету.

Нандо Пањончели италијански политички активиста, тврди да иако политички противници Берлусконијево понашање сматрају срамотним, његово "шегачење" и несвакидашњи смисао за хумор, имају добру пролазност код десно орјентисаних гласача.

- Његово понашање изазива негодовање јавности на љевици, али је добро примљено на десници - рекао је Пањончели за италијански лист "Република".

A Берлусконијева листа несмотрених, па и шокантних изјава, је подугачка. Поменимо само оне који су оставили највише трага у медијским натписима.

Тако је на недавном састанку са америчким инвеститорима рекао да "компанију пребаце у Италију јер су секретарице згодније од њихових америчких колегиница".

Међутим, најновија непримјерена изјава услиједила је поводом трагедије у централној Италији, у којој су због земљотреса животе изгубиле стотине људи, а десетине хиљада становника покрајине Aбруцо остало без крова над главом. Берлускони је за њемачку телевизију N-ТВ рекао да би становници који су у потресу изгубили домове, привремени шаторски смјештај требали да доживе као - викенд на логоровању:

- Ништа им не недостаје, имају љекарску помоћ, топли оброк... Наравно да је њихов тренутни смјештај привремен, али управо зато би требало то да схвате као викенд на логоровању.

Љепше је десно

Коментаришући жене-посланике у италијанском парламенту, Берлускони је не трепнувши изјавио:

- Кад се окренем и погледам по парламенту, десничарке су ми љепше. То је доказ да љевица нема укуса ни кад је ријеч о женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана