Предсjедник Либерленда »осваја« спорну територију у Хрватској

Агенције
Предсjедник Либерленда »осваја« спорну територију у Хрватској

Предсједник фиктивне државе Либерленд, на седам квадратних километара спорне територије између Србије и Хрватске, Чех Вит Једличка, најавио је план за пробијање хрватске блокаде с мноштвом људи које нико неће моћи да спречи да дођу на ту територију слободе какве нема нигде у свијету.

Једличка је прогласио државу Либерленд у прољеће прошле године као земљу отворену за све који желе да живе слободно, да не плаћају порез и да им се држава не мијеша у живот, али Хрватска контролише ту територију и никоме не дозвољава да уђе на њу.


Предсједник Либерленда је у интервјуу за британски Индепендент рекао да се за љето планира "државна прослава" на пољу поред спорне територије, што би се, ако све буде ишло по плану, могло претворити и у нешто више.

"То би могао бити тренутак када ћемо заиста преузети контролу над том територијом. Још то не тражимо, али нема начина да се заустави 5.000 људи у преузимању контроле над Либерлендом", рекао је он.

Једличка је рекао да ће прослава бити велики медијски догађај с 5.000 људи и наступима најбољих извођача који подржавају Либерленд. "Увјерени смо да ћемо успијети да пређемо границу. Погледајте како избјеглице сада лако прелазе границе. Нема ничега што може спречити 5.000 људи да пређу границу", рекао је Једличка. Предсједник фиктивне државе слободе је најавио да ће у њој бити свега неколико закона који се тичу правде, безбједности и дипломатије - порез ће се плаћати добровољно, конзумирање марихуане ће бити дозвољено, као и неограничено брза вожња и посједовање оружја, а главни извори прихода би требало да буду финансијске услуге и извоз националног пива.

"Правимо порески рај зато што на овој планети има превише пореског пакла", рекао је Једличка. Либерленд је проглашен на територији за коју Једличка тврди да је не желе ни Србија ни Хрватска, мада је ријеч о спорној територији уз Дунав о којој двије земље преговарају у оквиру ријешавања граничних спорова. Захваљујући напорима хрватске граничне полиције која је ухапсила неколико десетина људи који су покушали да уђу на спорну територију, у Либерленду и јединој грађевини на тој земљи, напуштеној ловачкој кући, нема ниједног становника. Једличка, мада сам не може да уђе у своју државу, каже да је доброшло што је хрватска затворила границу јер тиме спречава друге да дођу на тло Либерленда.

"Потребна нам је још једна година да откријемо све што треба да бисмо се побринули за наше границе, да потпишемо уговор с приватном агенцијом за обезбјеђење и такође да визуализујемо шта желимо да урадимо", рекао је Једличка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана