Предсједници воле опаснице, пјевачице и звијезде сапуница

Маријана Миљић
Предсједници воле опаснице, пјевачице и звијезде сапуница

Прва дама је неслужбена титула за супругу изабраног мушког поглавара државе. Настала је 1849, кад је предсједник САД Захари Тејлор назвао Доли Медисон првом дамом.

Док су у неким земљама супруге предсједника готово непознате и ријетко се или никако не појављују у јавности, друге су, попут Мишел Обаме, супруге предсједника САД Барака Обаме, и те како утицајне.

Постоје и супруге предсједника које су медијима потпуно незанимљиве, али и оне о којима се готово сваког дана пласира понека информација. Оне можда нису утицајне као Мишел, али су због својих занимања, нарави или поступака успјеле да привуку пажњу, па су у медијима ове занимљиве даме присутније него њихови мужеви.

Ри Сол-Ју

Међу првим дамама које највише привлаче пажњу свјетских медија, свакако је Ри Сол-Ју, супруга младог сјевернокорејског вође Ким Јонг-уна. Разлог је једноставан: за било какву информацију о њој потребно је ангажовати тајне службе.

Све што је до сада у медијима написано о њој може се узети са дозом резерве, али ипак се о њој више извјештава него о њеном супругу, па и о дешавањима у Сјеверној Кореји.

Ким Јонг-ун је наслиједио свог оца Ким-Јонг-ила на челу Сјеверне Кореје послије  његове смрти у децембру. У јулу је откривено да се вјенчао када су објављене фотографије симпатичне и елегантне младе жене која стоју уз њега.

У кратком саопштењу на државној телевизији потврђен је њен идентитет и брачно стање, послије чега је услиједила права трка свјетских медија у томе ко ће сазнати нешто о њој - чиме се бави, колико има година и када се удала за за Ким Јонг-уна.

Према информацијама тајних служби на које се позивају јужнокорејски медији, али које такође нису потврђене, Ким Јонг-ун и Ри Сол-Ју вјенчали су се 2009. године и имају једно дијете. Отац Ри Сол-Ју је универзитетски професор, а мајка је љекар, а прва дама је бивша поп звијезда. Она је 2005. године путовала у Јужну Кореју као "навијачица" националне екипе која је учествовала на азијском атлетском шампионату, због чега се данас у јавности појављују разне контроверзне приче.

Ова млада жена се у септембру појавила у панталонама и са скупом "диор" торбом, што је за Сјеверну Кореју незамисливо, па се и о томе данима писало.

У септембру је Ри Сол-Ју изненада нестала из јавности, а њено одсуство је потхрањивало разне гласине: да је трудна, да је удаљена зато што није носила мали амблем са сликом једног или другог претходника свог супруга, његовог оца или дједа Ким Ил-сунга, што су сви одрасли Сјевернокорејци дужни да носе. Ипак, недавно је виђена у јавности послије 50 дана осуства, а нема сумње да ће и даље бити у жижи медија.

Пенг Лијуан

Нови кинески предсједник у марту сљедеће године постаће садашњи потпредсједник Кси Јинпинг, али од новог шефа државе Кинезима, али и свјетским медијима је далеко занимљивија будућа прва дама, његова славна супруга, пјевачица и војно лице, Пенг Лиујан.

У Кини су се послије 2007. године кад је Кси постао потпредсједник државе, људи питали: "Ко је тај Кси Јинпинг?" Одговор је био: "Он је муж Пенг Лијуан."

Јер од Пекинга до Кантона, од Шангаја до Урумљија, свима је познат тај сопран, који у војсци има чин генерала.

Пенг је већ 25 година звијезда новогодишње прославе на државној телевизији, коју је ове године пратило најмање 770 милиона гледалаца. Обавезно се појављује на најважнијим државним прославама, углавном у униформи.

Пенг, коју обожаваоци зову "божур-вила" у војску је ушла као осамнаестогодишњакиња, а од 2001. је амбасадор Свјетске здравствене организације у борби против сиде и туберкулозе.

Многи очекују да ће "бити прва дама на западни начин", а у сваком случају, за разлику од досадашње прве даме Кине, неће бити у другом плану.

Валери Тривајлер

Сви који су мислили да ће у Јелисејску палату тешко ући прва дама која ће бити занимљива и интригантна као што је Карла Бруни, супруга бившег предсједника Николе Саркозија, разувјерили су се већ по избору Франсоа Оланда за предсједника Француске. Јер његова невјенчана супруга Валери Тривајлер дефинитивно може да парира Карли.

Валери је бивши супермодел и манекенка, раније је била чест гост журки са рок звијездама и познатим личностима Француске, два пута се разводила и прва је неудата прва дама Француске. Већина је части епитетима "шик" и "класична љепотица", а њен изглед није оставио равнодушним чак ни озбиљни Ројтерс, који је упоредио с холивудском дивом Кетрин Хепберн. Валери је дугогодишња новинарка и мајка троје дјеце, а по свему судећи, не пада јој на памет да се вјенча са својим дугогодишњим партнером.

Тривајлерова и Оланд су се упознали прије 23 године док је Валери још радила као политички новинар. Наводно је почела везу са Оландом иако је он тада још био у браку са Сеголен Ројал, предсједничком кандидаткињом 2007, с којом има четворо дјеце.

Једном приликом ошамарила је колегу новинара због тога што је давао сексистичке изјаве у јавности и медијима. Када је "Пари мач" ставио њену фотографију на насловну страницу уз потпис "Шармантни адут Франсоа Оланда", она је на "Твитеру" написала: "Браво Пари мачу за сексизам. Саосјећам са свим гњевним женама". Због тога јој је, играјући се са њеним презименом, јавност у Француској дала надимак Ротвајлер.

- Она је као неексплодирана граната и само прави проблеме - изјавио је прије пар дана Арно Лагард, власник магазина "Пари мач" и најавио да на крају године неће бити потписан нови уговор са Валери, која ће тако остати без посла у престижном магазину.

Валери је изазвала и огорчење предсједникових присталица након што је јавно подржала противника Сеголен Ројал.

Ипак, гламурозна Валери је заслужна за нов имиџ свог донедавно безличног и неупадљивог партнера, званог Господин Нормални, познатог и по томе што у њиховој кући он кува ручак и иде у куповину.

Анхелика Ривера

Медији, а нарочито фоторепортери, напросто обожавају прву даму Мексика, лијепу Анхелику Ривера.

Анхелика, чији је супруг Енрике Пења Нијето у јулу постао предсједник ове латиноамеричке земље, далеко је популарнија и познатија од њега, јер је једна од највећих звијезда мексичких сапуница.

Била је удата и из првог брака има три кћери, али је Католичка црква прогласила брак неважећим, послије чега га је поништила.

За Енрикеа се удала 2010, након што му је умрла прва супруга са којом је имао троје дјеце.

Енрике и Анхелика важе за један од најљепших и најгламурознијих парова Латинске Америке, а многи сматрају да је Енрике управо захваљујући Анхеликином ангажману и доспио на чело државе.

 

Есма Ал-Асад

Прва дама Сирије Есма ал-Асад, без икакве сумње, привлачи једнаку пажњу као и њен супруг Башар.

Прије крвавих догађаја у Сирији француски "Ел" изабрао је за "жену с највише стила у свјетској политици", за "Пари мач" је била "арапска леди Ди", за амерички "Вог" "пустињска ружа", а за лондонски "Сан" "секси Британка која је угријала Сирију".

Данас је, када Сиријом тече крв, називају "модним лицем тираније" и "Маријом Антоанетом новог доба".

Елегантна и интелигентна Есма, мајка троје дјеце, донедавно је имала пресудну улогу за позитиван имиџ Сирије. Гламурозна, шармантна и образована, са лондонским нагласком, знањем неколико језика и модно освијештена, бивша банкарка била је миљеница Запада.

Хвалили су је као борца за женска права, боље образовање и либерализовање сиријске економије.

Есма је рођена и школовала се у Лондону, а послије студија информатике и француске литературе, у Деутсће банк групи кратко је радила као аналитичарка. С десет година старијим Башаром зближила се 2000. за вријеме љетовања у Сирији.

Госпођа Ал-Асад постигла је незамисливо за жену у арапском свијету: у неколико наврата и сам предсједник је јавно признао да се у свим важним питањима савјетује са супругом. Једни тврде да је моћнија и од предсједникове сестре Бушре, па јој се редовно обраћају и свјетске дипломате да би утицала на супруга, а има и оних који се питају да ли је Есма заиста жељела да модернизује Сирију или је била само лијепо лице диктатуре и да ли се сада налази у златном кавезу.

Имелда Маркос

Једна од најпознатијих супруга предсједника у историји је бивша филипинска прва дама Имелда Маркос, која је у свијету постала синоним бахате екстраваганције и опсесивног гомилања ципела.

Супруга данас покојног филипинског диктатора Фердинанда Маркоса прославила се као колекционарка с више од 1.500 пари ципела и богатом збирком драгуља прикупљених у 20 година Маркосовог режима.

Фердинанд Маркос и његова породица оптужени су за пљачку десет милијарди долара прије него што су свргнути с власти побуном 1986. године.

Јужна Кореја

Специјални тужилац најавио је прије неколико дана да ће испитати супругу јужнокорејског предсједника Ли Мјунг-Бака због наводних неправилности у прибављању земљишта за изградњу породичне куће, због чега су већ испитивани син и брат предсједника.

- Одлучили смо да испитамо прву даму Ким - рекао је помоћник тужиоца Ли Чанг Хун.

Истрага је усмјерена на наводне неправилности у набављању земљишта на југу Сеула, гдје би била изграђена породична кућа за предсједника Лија када формално напусти дужност у јануару.
Скандал је избио када је опозиција приговорила поводом заједничке куповине земљишне парцеле, коју су прибавили Лијев син и предсједникова служба обезбјеђења.
Предсједникова жена и брат су укључени у истрагу због извјештаја да је свако од њих дао Лијевом сину по 600 милиона вона да плати парцелу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана